Home page
Haber Menüsü


Hugo Chavez, sevgi gösterileri arasında saraya ve görevine geri döndü.
Chavez yeniden Başkan
Venezüella’nın devrik Devlet Başkanı Hugo Chavez, görevini yeniden devraldı.
Caracas
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    14 Nisan—  Cuma günü Silahlı Kuvvetler’in darbesinin ardından götürüldüğü Karayipler’deki Orkila Adası’ndan, başkent Caracas’a dönen Chavez, başkanlık sarayına girdi ve devlet başkanlığı görevini resmen devraldı. Chavez, yaptığı ilk konuşmada, ’48 saat süren darbeyi yapanlara karşı insan hakları ihlali olmayacağı’ konusunda güvence verdi. Chavez, ‘Son 48 saat içinde olanlar Latin Amerika tarihine yazılacak’ dedi. Ordudaki Binbaşı ve Albay düzeyindeki bir grup subayın Chavez’i deviren generallere karşı çıkarak devrik başkanın geri dönmesini sağladıkları ifade ediliyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yeniden Devlet Başkanı olan Chavez, yaptığı konuşmadai Venezüella halkına “birlik olma ve ulusal diyaloğun başlaması” çağrısında bulundu. Kendisine karşı bu darbeyi yapanlara karşı hiçbir kırgınlık ve hınç duygusu beslemediğini belirten Chavez, Venezüella halkının mutlakiyeti hoş görmeyeceğini söyledi ve son 48 saat içindeki olayların “Latin Amerika tarihine yazılacağını” kaydetti.
       Chavez’in devrildiği darbenin ardından devlet başkanlığı görevine getirilen işadamı Pedro Carmona istifa etmiş, kendisini destekleyen bakanlarla birlikte gözaltına alınmıştı. Carmona’nın yerine Hugo Chavez’in yardımcısı Diosdado Cabello yeni başkan olarak göreve başlamış, ‘Chavez ortaya çıkınca görevi devralacak’ demişti.
       
DARBECİLER YARGILANACAK
       Başkanlık Sarayı’nı koruyan Muhafız Birliği’nin Chavez yanlılarına katılması üzerine geçiş hükümetinin yetkililerin kaçmak zorunda kaldığı kaydedildi. Chavez’in Yardımcısı Diosdado Cabello da ordu destekli 2 günlük yönetimi üstlenen kabine üyelerinin hukuksal tüm hakları korunarak yargılanacaklarını belirtti. Cabello, fiilen darbeye katılan bazı subayların da yargılanabileceklerini belirtti.
       Ülkesine geri dönerek yönetimi tekrar ele alan Hugo Chavez, ordunun baskısıyla istifa etmesinden sonra, Venezüella’ya bağlı Orkila Adası’nda tutuluyordu.
       
CHAVEZ YOKSULLUKLA MÜCADELE PROGRAMI BAŞLATMIŞTI
       1992’de hava indirme birlikleri albayı iken giriştiği darbenin başarısız olmasından sonra 1998’de Devlet Başkanı seçilen Chavez, Küba Devlet Başkanı Fidel Castro’nun en yakın arkadaşı olarak, yoksullukla mücadele programını başlatmıştı.
       
ABD’DEN ‘ŞANSINI İYİ KULLAN’ MESAJI
       ABD Başkanı George Bush’un ulusal güvenlik danışması Condoleezza Rice, NBC televizyonunun “Meet the Press” programında yaptığı açıklamada, Chavez’in “tüm dünyanın kendisini izlediğini farketmesini ve bu fırsatı daha iyi değerlendirmesini” umduklarını söyledi. Chavez’in, Venezüella’daki bu kargaşa döneminde anayasal sürece saygılı olması gerektiğini belirten Rice, “Hugo Chavez’in, siyasetinin işe yaramadığına dair halkından gelen mesajı aldığını umuyorum” dedi. ABD, Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez’in istifa etmesine destek vermiş ve ülkedeki krizden Chavez hükümetini sorumlu tutmuştu.
       
OAS HEYET GÖNDERİYOR
       Amerika Devletleri Örgütü OAS, hemen Caracas’a bir heyet gönderme kararı aldı. OAS genel kurulu, bu hafta içinde olağanüstü toplanarak, Venezüella’nın yaşadığı bunalımı ele alacak.
       
IRAK’TAN KUTLAMA: ABD KOMPLOSU BERTARAF EDİLDİ
       Irak, Güney Amerika askeri darbeler tarihinde emsali görülmemiş biçimde bugün iktidara dönen Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez’e kutlama mesajı gönderdi.
       Askeri darbeyle iki gün iktidar makamından uzak kaldıktan sonra bu sabah Devlet Başkanlığı Sarayı’na dönen Chavez’i kutlayan Irak Başbakan Birinci Yardımcısı Tarık Aziz, “Dost Venezüella halkını Amerikan komplosuna karşı durduğu için kutlarız” dedi.
       Ordu içindeki destek kanadı ve halkın büyük tepkisi sayesinde makamına geri dönen Chavez, Irak’ın Kuveyt’i işgaliyle patlayan Körfez Krizi (2 Ağustos 1990-15 Ocak 1991) sırasında iki kez Bağdat’a giderek Devlet Başkanı Saddam Hüseyin ile görüşen Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand’dan sonra, Saddam Hüseyin ile yüz yüze görüşen ilk yabancı devlet lideri olmuştu. Chavez, 2000 Ağustosu’nda Bağdat’taydı.
       
İRAN DA CHAVEZ’İN DÖNÜŞÜNDEN MEMNUN
       İran, Venezüella’da Devlet Başkanı Hugo Chavez’in yeniden işbaşına gelmesi dolayısıyla memnuniyetini bildirdi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi, Cuma günü askeri darbeyle devrilen Chavez’in bugün görevine dönmesini “demokrasi ve Venezüella halkının idaresinin gerçekleşmesi bakımından önemli bir zafer” olarak niteledi. Asefi, İran’ın Venezüella ile ilişkilerini geliştirmeye kararlı olduğunu da söyledi. İran, Venezüella’da askeri darbeyi kınamış ve darbenin arkasında ABD’nin olduğunu ileri sürmüştü.
       
       
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları