| | | 2001 yılında gerçekleştirilen 31 milyar dolarlık ihracatın imalat sanayinin kapasitesinin yarısını kullanılarak yapıldığına dikkat çeken Satıcı, hükümetin bu yıl için 32 milyar dolarlık ihracat hedefi koymasının, üretim ve ihracat adına hiçbir iyileştirme yapılmayacağı anlamına geldiğini kaydetti.
TİM Başkanı Satıcı, Bizim önerimiz, imalat sanayinin diğer yarısını da devreye alarak 32 milyar dolarlık değil, 64 milyar dolarlık, 70 milyar dolarlık hedefler koymak. Türkiyedeki üretici ve müteşebbis geçen yıl bunu yapacağını ortaya koydu diye konuştu.
Bu yıl ilk üç ayda ülke ihracatının yüzde 5 arttığını anımsatan Satıcı, ilk çeyrekte siparişlerin özellikle Aralık, Ocak hatta Kasım ayında alınan fiyatlandırmayla alındığı için farklı bir tablo sergilediğine işaret etti.
FİYATLANDIRMA GÜÇLEŞİYOR
Oğuz Satıcı, ihracatçının karlılığı ön planda tutmadan, pazarlarını korumak ve işletmesini ayakta tutmak adına siparişleri kabul ettiğini bildirdi. Maliyetlendirme koşulları zorlaştıkça fiyatlandırma yapmanın da zorlaştığını ifade eden Satıcı, şöyle dedi:
İşletmeler zaman zaman kar etmeme pahasına da olsa siparişleri alıyorlar. Bu önümüzdeki çeyrekte daha az siparişle dönmeye başlayacak. Ve böylelikle ikinci ve üçüncü çeyrekte, eğer ki imalat sanayinin girdilerine yönelik iyileştirme yapılmazsa ihracattaki büyüme rakamı eriyecek.
Bu yıl ne kadar ihracat gerçekleştirilebileceğini ilişkin bir soru üzerine Satıcı, bugünden sonra alınacak tedbirlerin ancak Türkiyeden kayacak olan siparişleri ve üretimi tutabileceğini kaydetti. En azından hükümetin hedeflediği ihracat hedefinin yakalanabileceğini ve belki de bunun yüzde 5-10 üzerine çıkılabileceğini belirten TİM Başkanı Satıcı, şunları söyledi: Ama, imalat sanayinin tamamını çalıştırabilirsek, Türkiye rahatlıkla 60 milyar dolarlık ihracatı hiçbir yatırım yapmadan, mevcut yatırımları ve insan kaynağı ile yapacaktır. Bunun getireceği sonuç, istihdamda, üretimde ve ihracatta yeniden büyümedir. Bu, enflasyonu yenmenin de gerçek anahtarıdır. | |