| | | Başarılı ateşkes: İsrail ile Filistin arasında ateşkes yapılır, daha sonra Filistin devletinin kurulması için müzakereler başlar. Powellın isteği bu şık, ancak bu konuda birçok zorluk var. Bunun için Filistin lideri Yaser Arafatın şiddete karşı halkına çağrıda bulunması, İsrail askerlerinin Batı Şeriadan çekilmesi gerekiyor. Her iki tarafın da diğerine karşı büyük güvensizliğini aşması şartken, bu süreçte intihar bombacısı eylemi her şeyi bozabilir.
Başarısız ateşkes: İsrail ile Filistin arasında ateşkes yapılır, kısa bir süre sonra ateşkes bozulur.
İsrailin kısmi ve koşullu çekilmesi: İsrail, ABD baskısı sonucu Batı Şeriadan askerlerini kısmen ve koşullu olarak çeker. Powell da Arafatın şiddeti kınaması çağrısını yineler ve ateşkes için çalışır.
Ateşkesin yapılamaması: İsrail ve Filistin arasında intihar bombacıları ya da İsrailin Batı Şeriadan çekilmemesi gibi nedenlerle ateşkes yapılamaz. Bu noktada bölgede bir süre kalabileceğini söyleyen Powellın çabaları belirsiz olacaktır.
Kuşatmanın kaldırılması: İsrail, askerlerini çekmeyi reddeder, ancak ABDnin baskısıyla Arafatın çevresindeki kuşatmayı kaldırır. Ayrıca Arafatın daha rahat hareket etmesine ve diğer Filistinlilerle bağlantı kurmasına izin verir.
Nativitias sorunu çözülür: İsrail askerlerini çekmeyi reddeder, ancak Beytüllahimdeki Nativitias Kilisesinde Filistinlilerle aralarındaki gerginlik sona erer.
Arafatın sürgüne gönderilmesi: İsrail, Arafatı sürgüne gönderir. İsrailliler arasında çok popüler olan bu düşüncenin pratiğe geçmesi halinde, İşçi Partisi Başbakan Ariel Şaron liderliğindeki koalisyondan ayrılabilir ve ABDnin müttefiki olan Araplar çok öfkelenir.
Bölgede yeni savaş: Bölgede bir sınır savaşı patlak verir. Hizbullah gerillaları sürekli Lübnan sınırından İsraile roketli saldırıda bulunur, İsrail de karşı ateşle yanıt verir. ABD, soğukkanlı olması için İsraili, Filistin-İsrail çatışmasına karışmaması için Suriyeyi uyarır.
ABD, belki BM belki AB ile, İsrail ve Filistini bir ateşkes ve barış anlaşmasına zorlamak için çaba harcar, bunun için yardımı kesme tehdidini de kullanabilir. | |