|
| |
Aralık 2001=100 bazlı endekslerden Tüketici Güven Endeksi Mart ayında yüzde 94.68 çıkarken, Tüketim Endeksi ise yüzde 76.53 olarak belirlendi. Endeksler, ekonomide özellikle tüketim ayağında yukarı doğru henüz bir ivme olmadığını ortaya koydu.
BU TİP ENDEKSLER YAVAŞ DEĞİŞİR
Endeksleri CNBC-eye değerlendiren Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Faruk Selçuk, Tüketici Güven Endeksi ve Tüketim Endeksinin yavaş hareket eden endeksler olduğunu söyledi. Selçuk, Endeks yüzün altında kötü, üstünde olunca iyi diye birşey yok. Burada meydana gelecek yüzde değişimlerin, tüketimde de olacağını varsaymamak lazım. Endeks yüzde 20 azaldı diye tüketim harcamalarının yüzde 20 azalacağı diye birşey yok dedi.
Doç.Dr. Selçuk, endeksler arasında ciddi bir gürültü bulunduğunu da belirterek, Tam bir sinyal gelmiyor. Ocak-Şubat-Mart aylarında ciddi bir değişiklik meydana gelmediği şeklinde yorumlayabiliriz. Bir yıldan az bir seri olduğu için bu sinyalde bir mevsimsellik olup olmadığını söyleyemeyiz. İlk üç ayla ilgili değerlendirme yapmak gerekirse, çok büyük değişiklik olmadığı, tüketicilerin eğilimlerinin daha önce neyse aynen devam ettiği söylenebilir dedi.
HER AYIN 1İNDE VE 10UNDA AÇIKLANACAK
CNBC-e bundan sonra her ayın 1inde Tüketici Güven Endeksini, her ayın 10unda ise Tüketim Endeksini izleyicilerine duyuracak.
Ekonomideki talep artışını, dolayısıyla canlanmayı ölçtüğü için son derece önemli bulunan bu endekslerdeki verilerle ekonominin performansı değerlendiriliyor. ABDde Michigan Üniversitesi tarafından hazırlanmakta olan anketi örnek alan Tüketici Güven Endeksi kapsamında, hazırlanan ankette tüketicinin kişisel durumu ve beklentileri ölçülecek. Ankette, ekonominin durumuna ilişkin beklentiler ve tüketicilerin şu andaki harcama eğilimi de değerlendirmeye alınacak. | |