Home page
Haber Menüsü


 
Türkiye dünya ikincisi!
 
Türkiye, cumhuriyet tarihinin en yüksek oranlı daralmasını yılın son çeyreğinde yaşadı. Ekim-Aralık dönemi itibariyle dünya genelinde en hızlı küçülme sıralamasında birinci Arjantin, ikinci Türkiye oldu.
 
Barış Karcıoğlu
CNBC-E
 
2 Nisan—  Türkiye, savaş halleri dışındaki en kötü dönemini geçen yıl geçirdi. Türkiye’nin GSMH’sı 2000 yılına göre, yüzde 9.4 küçüldü. GSYİH ise yüzde 7.4 daraldı. Kişi başına düşen milli gelir, 2986 dolardan 2160 dolara indi.

   
 
       
   
MSNBC News Hem küçülme rekoru kırdık, hem de küme düştük
MSNBC News WSJ: Daralma öngörülenden fazla
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Üçer aylık dönemler itibariyle bakıldığında, geçen yılın en kötü döneminin Ekim-Kasım-Aralık ayları olduğu görüldü. Nisan-Haziran dönemindeki yüzde 12.1’lik daralma rekoru, ekonominin yüzde 12.3 küçüldüğü Ekim-Aralık dönemine geçti.
       Daralma rekorunun yılın son çeyreğinde kırılması küçülme eğiliminin şiddetini artırarak devam ettiğini gösterdi. Türkiye, bu dönemler itibariyle bakıldığında daralma sıralamasında dünya ikincisi oldu. Yurtiçi milli hasılası son çeyrekte yüzde 10.7 küçülen Arjantin, bu dönemde en hızlı küçülen ülke olarak kayıtlara geçti. Türkiye’nin GSYİH’sı ise aynı dönemde yüzde 10.4 daraldı. Türkiye ve Arjantin’in dışında, Singapur, Tayvan, Brezilya, İsrail ve Meksika yılın son dönemini daralmayla geçirdi.
       2001’in son çeyreği açıklanan son dönem olduğu için, gelişmekte olan dünyanın yönünü gösteriyor, trendden haberdar ediyor.
       
AB ADAYLARIYLA FARK AÇILDI
       Türkiye ile Avrupa Birliği üyeleri ve birliğe aday diğer ülkelerle arasındaki refah farkı 2001 yılında biraz daha açıldı. Euro bölgesindeki ülkelerin gayrisafi yurtiçi hasılaları toplamı geçen yıl binde 6 arttı.
       Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Polonya gibi aday ülkeler de geçen yılı büyümeyle kapadı. 2001 yılının son çeyreğinde Çek Cumhuriyeti yüzde 3.2, Macaristan yüzde 3.3, Polonya ise binde 3 büyüdü.
       
BÜYÜME NE ZAMAN?
       CNBC-e’nin yaptığı anket, büyümenin yılın ilk çeyreğinde de başlamayacağına yönelik inancın yaygın olduğunu gösteriyor. Ankete verilen yanıtların ortalamasına göre, ekonomi, Ocak-Mart döneminde yüzde 1.2 daralacak. Ekonomide daralmanın devam edeceğini, Devlet İstatistik Enstitüsü’nün dış ticaret rakamları da gösteriyor.
       Büyümeye geçiş için ithalatın kıpırdanması gerekiyor. Türkiye ekonomisinin yüzde 6.1 büyüdüğü 2000 yılında İthalat Vergisi kalemi, bir önceki yıla göre yüzde 27.3 artmıştı. Bu kalem, ithalattaki geçen yıl yaşanan düşüşe paralel olarak yüzde 25.1 düşüş gösterdi.
       Türkiye’nin üretim hacmine doğrudan etki eden ithalat harcamaları, Ocak ayında düşmeye devam etti. İthalat için yapılan harcama, yılın ilk ayında yüzde 23 gerileyerek büyümeye yönelik herhangi bir sinyal olmadığını gösterdi.
       
DİE İLE GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI FARKI
       Ocak ayı dış ticaretine ilişkin Gümrük Müsteşarlığı verileri ile Devlet İstatistik Enstitüsü rakamları arasında önemli fark oluştu. 17 Şubat tarihinde açıklanan Gümrük Müsteşarlığı verileri, Ocak ayında ithalatın yüzde 50.6 daraldığını, ihracatın da yüzde 2.9 düştüğünü gösteriyordu.
       Oysa Cumartesi günü açıklanan DİE’nin verileri, Ocak ayında ihracatın düşmediğini ortaya koydu. DİE’nin rakamlarına göre, Ocak ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.3 arttı.
       
BU HAFTANIN GÜNDEMİ
       Bu haftanın önemli gelişmelerinden ilki, yarın yapılacak Hazine ihaleleri. Hazine, yarın 203 gün vadeli bono ve 17 Mart 2004 vadeli üç ayda bir kupon ödemeli tahvil ihalesi gerçekleştirecek. Çarşamba günü enflasyon açıklanacak. Enflasyon, CNBC-e’nin yaptığı ankete göre, toptan eşyada yüzde 2.5, tüketici fiyatlarında ise yüzde 2.4 düzeyinde bekleniyor.
       İstanbul Yaklaşımı ve yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili çalışmalar, bu hafta boyunca Dünya Bankası’nın da katılımıyla sürdürülecek. Dünya Bankası’ndan bir heyet, iki konuya ilişkin temaslarda bulunmak üzere bu hafta Türkiye’de olacak. Heyetin, bugün ve yarın Ankara’da, 3-4-5 Nisan tarihlerinde ise İstanbul’da temaslarda bulunacağı kaydediliyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları