Home page
Haber Menüsü


IFC: Kredi ilişkileri artabilir
IFC Türkiye Direktörü Sujata Lamba, doğrudan yatırımların önündeki engellerin kalkmasıyla Türkiye’ye kredi desteğinin artacağını söyledi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
1 Nisan— Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Türkiye Müdürü Sujata Lamba, doğrudan yatırımların önündeki engellerin kaldırılmasıyla birlikte, Türkiye ile kredi ilişkilerini artıracaklarına inandığını söyledi. Lamba, “Özellikle Türkiye için uluslararası piyasalar açık kalmak zorunda” dedi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Dünya Bankası’na bağlı IFC’nin tanıtım toplantısında konuşan Lamba, doğrudan yatırımların önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik Hazine’de gördükleri istekli tutumdan memnun olduklarını dile getirdi. Lamba, Türkiye’de daha çok kobi tarzı işletmelerle ilgilendiklerini belirtti.
       Lamba, Türkiye’nin IFC portföyünde 4. sırada yeraldığına dikkat çekerken, Avrupa ve Orta Asya bölgesinde de Türkiye’nin ilk sıralarda bulunduğunu bildirdi. Lamba, IFC’nin Türkiye’de 2001 Haziran ayına kadar 106 şirkete toplam 3 milyar dolarlık yatırım sağladığını, bunun 1.72 milyar dolarının IFC’nin kendi kaynaklarından, 1.28 milyar dolarının ise sendikasyon kredilerinden oluştuğunu söyledi. IFC’nin Bakü-Ceyhan boru hattı projesini çok önemli bir proje olarak gördüğünü ve burada aktif rol almak istediğini de vurguladı.
       
HANGİ ALANLAR DESTEKLENİYOR ?
       Türkiye’de Hazine ile birlikte ülkeye yabancı yatırımcı çekmek amacıyla çalıştıklarını da kaydeden Lamba, Hazine’nin reformları gerçekleştirme konusunda son derece istekli olduğunu belirtti. Lamba, Türkiye’de turizm, bankacılık, leasing, reasürans, tekstil, tüketim malları, maden sektörü, elektronik sektörü gibi alanlarda yatırım desteği sağladıklarını kaydetti.
       Lamba, “İstanbul yaklaşımını desteklemeyi düşünüyor musunuz?” şeklindeki bir soru üzerine de, “IFC tek başına henüz İstanbul yaklaşımı içine dahil olmadı. İstanbul yaklaşımı konusu hala tartışma içinde bir konfet. Ancak ileride yardım istenirse tabiki yardımcı oluruz” dedi.
       IFC Ülke Müdürü Lamba, “Kriz ortamında Türkiye’ye verdiğiniz kredilerden KOBİ’ler ne ölçüde yararlandı?” sorusunu yanıtlarken de, kullandırdıkları kredilerde imzalanan anlaşmalarda bu kredinin KOBİ’lere gideceğine dair hüküm bulunduğunu söyledi. Ayrıca 3 yıl önce verilen kredilerin ne kadarının KOBİ’lere gittiğine yönelik olarak bir araştırma yaptırdıklarını ve bu araştırma sonucuna göre kredilerin yüzde 50’sinin KOBİ’lere ulaştığının belirlendiğini vurguladı.
       Lamba, kriz döneminde verilen kredilerin ne kadarının KOBİ’lere gittiği konusunda ise herhangi bir çalışma yapılmadığını, ancak büyük oranda kredilerin yerine ulaştığını sözlerine ekledi.
       
‘ALTERNATİF FİNANSMAN YOLLARI DÜŞÜNÜLMELİ’
       Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, IFC toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye’de KOBİ’lerin varolan finansal yapı dahilinde kredi alma kapasitesini artırmak için neler yapılması gerektiğinin araştırılmasına ihtiyaç bulunduğunu söyledi.
       Hisarcıklıoğlu, konuşmasında, IFC ile işbirliğinde varolan finansal yapı dışında alternatif finansman biçimlerinin de geliştirilmesi gerektiğini belirtti. TOBB Başkanı, IFC’nin gelişmekte olan piyasalara kaynak akışını kolaylaştırıcı rol oynadığını ve IFC’nin aktif olarak katıldığı projelere yatırımcıların güveninin arttığını ve finansman olanaklarının genişlediğini ifade etti.
       TOBB Başkanı, yapılacak araştırmaların sorunlara çözüm üretmeye yönelik olması ve KOBİ’lerden beklenen, fakat yerine getirilemeyen alanların neler olduğu üzerinde odaklanması gerektiğini vurgulayarak, Kredi Garanti Fonu, mikro kredi, risk sermayesi, yatırım ortaklığı, proje temelli krediler gibi finansman yollarının Türkiye’de son derece kısıtlı olduğunu anlattı. Bu alanda 2 ayaklı bir proje geliştirilmesine ihtiyaç olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, birinci aşamada bu piyasaların gelişmesinin önündeki yapısal, hukuki ve iktisadi engellerin araştırılması, ikinci aşamada ise bu engellerin ortadan kaldırılması için neler yapılması gerektiğini söyledi.
       Hisarcıklıoğlu, IFC’nin diğer ülkelerde edindiği deneyimin Türk finans piyasalarına aktarılmasını sağlayacak her türlü çabanın firmaların kredi portföylerini genişleteceğini ve böylelikle üretim ve yatırımın artmasına katkıda bulunacağını kaydetti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları