Home page
Haber Menüsü


Beyaz perdede ırkçılık
Sinemanın sıkça işlediği konulardan biri olan ırkçılıkla ilgili filmlerden seçmeler..
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    4 Nisan—  Hollywood kökenli filmlerin çoğu bir yandan ırkçılığın soğuk yüzünü, maruz kalan insanların çektiği acıları yansıtıyor, bir yandan da gündelik hayattaki eşitsizliği sinemada kapatmaya çalışıyor. Bu yıl Oscar’da 3 siyah oyuncunun ödül almasının ‘Amerika günah çıkarıyor’ yorumlarına yol açtığı düşünülürse...  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Sinemada ırkçılık uzun zaman zencilerin maruz kaldığı ezilmeyi, aşağılanmayı işledi. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Nazilerin acımasızca Yahudilere uyguladığı yöntemleri perdeye yansıttı. (Ama savaş sırasında ABD vatandaşı olan Japonlara neler çektirdiklerini pek kimse anlatmadı. Şu anda İsrail’in Filistinlilere yaptığını ise hangi Amerikalının filme aktaracağını merakla bekliyoruz.)
       İstanbul Film Festivali’nde ise İnsan Hakları bölümünde çok geniş bir yelpaze, bu tek yanlı bakıştan bizi kurtaracak. Üçüncü dünya ülkelerinden gelenler, uygar ülkelerde nelerle karşılaştıklarını; kadınların, işçilerin, göçmenlerin gözünden yansıtacak. Biz festival değerlendirmesini o bölüme bırakıp, sinemada ve hafızalarımızda iz bırakan bazı yapımlara göz atalım istedik....
       
MALCOLM X / 1992
       Yönetmen: Spike Lee
       Oyuncular:
       Denzel Washington .... Malcolm X
       Angela Bassett .... Betty Shabazz

       Ünlü zenci lider Malcolm X’in gerçek yaşam öyküsünü anlatan film Amerikan ırkçılığını beyaz perdeye yansıtan en başarılı yapımlardan biri. Babası ırkçı örgüt Ku Klux Klan tarafından öldürülen Malcolm, sokaklarda dolaşmaya ve yaşamını hırsızlık yaprak kazanmaya başlar. Serserilikle geçen yaşamı hapse girdikten sonra tümüyle değişir. Elijah Muhammed’in yazılarını okuyarak İslam dinini öğrenen Malcolm yeni bir yaşam felsefesi geliştirir ve özgürlüğüne kavuştuktan sonra Mekke’ye giderek burada Sünni bir Müslüman olur. Beyazlık karşıtı düşüncelerinden bu yolla vazgeçen ve ismini El-Hajj Malik Al-Shabazz olarak değiştiren Malcolm hayatının geri kalanını insanlara fikirleriyle doğru yolu göstermeye adar.
       
       
THE HURRICANE -ONALTINCI RAUND / 1999
       Yönetmen: Norman Jewison
       Oyuncular:


       Denzel Washington .... Rubin ‘Hurricane’ Carter
       Vicellous Reon Shannon .... Lesra Martin
       
       Film, ‘Hurricane - Kasırga’ lakaplı Afrika asıllı Amerikalı boksör Rubin Carter’ın gerçek yaşam öyküsünü konu alıyor. Zor bir çocukluk geçirmesine rağmen orta-siklette şampiyon olan başarılı sporcunun yaşamı cinayet suçlamasıyla altüst olur. Ömür boyu hapse mahkum olduktan sonra masumiyetini kanıtlamak için mücadelesini sürdürür. Ancak ona yardım edebilecek tek kişi Kanada’da yaşayan Afrika asıllı genç bir hayranıdır. Carter’ın otobiyografisini okuduktan sonra onun masum olduğuna inanan Lesra ve arkadaşları zor bir hukuk savaşı vererek şampiyonu özgürlüğüne kavuşturmayı başarır. Bu savaş aynı zamanda da ırkçılığa karşı açılmış bir savaştır ve kazanılması büyük anlam taşımaktadır.
       
       
GREEN MILE - YEŞİL YOL / 1999
       Yönetmen: Frank Darabont
       Oyuncular:
       Tom Hanks .... Paul Edgecomb
       David Morse .... Brutus Howell
       Bonnie Hunt .... Jan Edgecomb


       
       Stephen King’in romanından sinemaya uyarlanan film 1920’li yıllarda bir hapishanede geçiyor. Gardiyanlık yapan Paul Edgecomb’un yaşamı John Coffey adlı zenci ve insan irisi bir idam mahkumunun gelişiyle tamamen değişiyor. Coffey, iki küçük kız çocuğuna tecavüz ederek öldürmekten elektrikli sandalyeye mahkum olmuştur. Bu dev adamın ilk sözü gece ışıkların açık olup olmadığını sormak olur. Günler geçtikçe Paul ve arkadaşları John Coffey’in güçlerini ve onun masumiyetiyle ilgili gerçekleri öğrenmeye başlayacakladır. Ancak Coffey’in idamına engel olamazlar.
       
       
TO KILL A MOCKINGBIRD - BÜLBÜLÜ ÖLDÜRMEK / 1962
       Yönetmen: Robert Mulligan
       Oyuncular:


       Gregory Peck .... Atticus Finch
       John Megna .... Dill Harris
       Frank Overton .... Sheriff Heck Tate
       Harper Lee’nin 1960 yılında Pulitzer ödüllü alan aynı adlı romanından uyarlanan film 1930’ların Amerika’sında geçiyor. Atticus Finch, ırkçılığın yaygın olduğu Alabama’da yaşayan bir avukattır. Beyaz bir kadına tecavüz etmek suçundan yargılanacak olan siyah bir adamın savunmasını üzerine aldığında kasabadaki tüm insanları da karşısına alır. Davayı almaması için yapılan tehdit ve baskıya rağmen bu kararından vazgeçmez ve mahkemeye çıkarak savunmasına başlar: “Bir an derinizi çıkarıp kenara koyun ve beni dinleyin...” Sinema tarihinin en başarılı yapımlarından biri...
       
       
GLORY - ZAFER /1989
       Yönetmen: Edward Zwick
       Oyuncular:


       Matthew Broderick .... Colonel Robert Gould Shaw
       Denzel Washington .... Private Trip
       Cary Elwes .... Major Cabot Forbes
       Morgan Freeman .... Sergeant Major John Rawlins
       Amerikan İç Savaşında savaşan Albay Robert G. Shaw’un mektuplarından uyarlanan film, bu savaşta kurulan ilk zenci taburun öyküsünü anlatıyor. O dönemdeki ırk ayrımını ve önyargıları işleyen film hoş anlatı diliyle fark yaratıyor. Ayrıca ırkçılığı işleyen bir çok filmde rol alan Denzel Washington’ın Oscar aldığı ilk film olma özelliğini de taşıyor. Washington ikinci Oscar’ını bu yıl ‘Training Day’ filmiyle aldı.
       
       
AMERICAN HISTORY X - GEÇMİŞİN GÖLGESİNDE / 1998
       Yönetmen: Tony Kaye
       Oyuncular:
       Edward Norton .... Derek Vinyard
       Edward Furlong .... Daniel ‘Danny’ Vinyard


       
       California’nın Venice Beach bölgesinde yaşayan ve itfaiyeci olan babalarının ölümünden bölgede yaşayan göçmenleri sorumlu tutan iki kardeşin öyküsünü anlatan film bu konuda yapılmış en güçlü filmlerden biri. Derek ve Danny Vinyard neo-nazilerin arasına katılarak göçmenlere karşı şiddet eylemleri yapmaktadırlar. Derek, ikna edici konuşma yeteneğiyle kurdukları örgütün lideri hatta tanrısı haline gelir. Asabi bir kişiliktir ve bir gece arabasını çalmaya çalışan bir zenciyi akıllara kazınan vahşi bir yöntemle öldürür. Hapse girdikten sonra yaşadıkları onun inançlarını kökünden sarsar. Dışarı çıktığında örgütün içinde bulunan ve tıpkı kendisine benzeyen kardeşini kurtarmaya çalışır ancak bu o kadar kolay olmaz. Danny’yi ikna etse de ölümüne engel olamaz. Göğsündeki kocaman gamalı haç dövmesi ise acı dolu yaşamından ona kalan lanetli bir izdir.
       
       
INDOCHINE / 1992
       Yönetmen: Régis Wargnier
       Oyuncular:


       Catherine Deneuve .... Eliane Devries
       Vincent Perez .... Jean-Baptiste Le Guen
       Jean Yanne .... Guy Asselin
       1930’lu yıllarda Hindçin’in en geniş kauçuk fidanlıklarından birinin sahibi olan Fransız kolonist Eliane mağrur ve düşüncesiz bir kadındır. Babası ve evlat edindiği yerli kızı Camille ile birlikte yaşayan Elaine bir açık artırma sırasında genç denizci Jean-Baptiste ile tanışır. Ona aşık olur ancak daha sonra onu tekrar görmeyi reddeder. Bu arada üvey kızı Camille de bu genç adama karşı derin bir sevgi beslemektedir. Bu durum karşısında Eliane genç adamın uzak bir adaya gönderilmesini sağlamak için ciddi adımlar atar ancak Camille başka bir adamla evlense bile aşık olduğu adamı bulmak için uzun bir seyahate çıkar. Uzakdoğulu bir kızla Fransız bir adam arasındaki aşk elbette o zaman için kabul görmeyecektir.
       
       
GUESS WHO’S COMING FOR DINNER / 1967
       Yönetmen: Stanley Kramer
       Oyuncular:


       Spencer Tracy .... Matt Drayton
       Sidney Poitier .... John Prentice
       Katharine Hepburn .... Christina Drayton
       Akşam yemeğinde kim var tahmin et!
       Film, gayet sağlıklı, beyaz ve protestan bir aileye mensup sarışın ve güzel bir kızın erkek arkadaşını akşam yemeğine davet etmesi ve yemekte ailesine İsviçre’de yaşayan doktor sevgilisiyle evlenmek istediğini açıklamasıyla başlıyor. Ama gerilim, kapıyı açan annenin karşısında zenci bir damat adayı görmesiyle zirveye çıkıyor. 60’ların sonunda geçen film, ırkçı düşünceye çok hassas bir noktadan bakmasıyla ünlü.
       
       
EMPIRE OF THE SUN - GÜNEŞ İMPARATORLUĞU / 1987
       Yönetmen: Steven Spielberg
       Oyuncular:
       Christian Bale .... Jim
       John Malkovich .... Basie
       Miranda Richardson .... Byn. Victor


       
       J.G Ballard’ın oto-biyografik romanından uyarlanan film, Shangai’in Japon istilasına uğradığı 8 Aralık 1941 yılında başlıyor. Zengin bir ailesi olan ve mutluluk içinde yaşayan James Graham şehirde yaşanan büyük kaos sırasında ailesini kaybeder ve savaşın vahşi ortamında yapayalnız kalır. Önceleri uçaklara büyük bir ilgi duyan ve hep uçmayı hayal eden Jim, sonunda Soo Chow toplama kampına düşer. Burada geçirdiği aylar boyunca yepyeni insanlarla tanışır, yaşamın ailesinin kendisine sunduğu kadar toz pembe olmadığını, sıradan insanların aşağılanmaması gerektiğini anlar.
       
       
DRIVING MISS DAISY/1989
       Yönetmen: Bruce Beresford
       Oyuncular:


       Morgan Freeman .... Hoke Colburn
       Jessica Tandy .... Daisy Werthan
       Dan Aykroyd .... Boolie Werthan
       
       1950’li yıllarda geçen film, Atlanta’da yaşayan yaşlı, dul ve yahudi bir kadın ile bu huysuz kadına şöförlük yapan zenci bir adamın öyküsünü anlatıyor. Bayan Daisy, önceleri, hayatında sıcacık bir değişim rüzgarı estiren bu adama karşı dönemin tipik önyargılarıyla yaklaşmış ve onunla çalışmaktan rahatsız olmuştur. Daisy’nin oğlu tarafından işe alınan Hoke, zaman içinde bu huysuz kadının hayatında çok önemli bir yer edinir.
       
       
MISSISSIPPI BURNING - MISSISSIPPI YANIYOR / 1988
       Yönetmen: Alan Parker
       Oyuncular:


       Gene Hackman .... Anderson
       Willem Dafoe .... Ward
       Frances McDormand .... Byn. Pell
       Bir FBI ajanı, insan hakları çalışanının ölümünü araştırmaktadır. 1960’lı yıllarda geçen film, Güneydeki küçük bir kasabada gerçekleşen olayın arka planında yatan ırkçı eylemleri, siyah ve beyaz halkın birbirinden nasıl kopuk yaşadığına ve yasaların nasıl ihlal edilişine işaret ediyor. Demokrasi ülkesi Amerika’nın gerçek yüzünü gösteren bir kaç ender filmden biri.
       
       
MY BEAUTİFUL LAUNDRETTE / BENİM GÜZEL ÇAMAŞIRHANEM /1985
       Yönetmen: Stephen Frears
       Oyuncular:


       Saeed Jaffrey .... Nasser
       Roshan Seth .... Papa
       Daniel Day-Lewis .... Johnny
       Film Thatcher döneminde, Londra’da Asyalıların yoğun yaşadığı yerde geçiyor. Aslında paranın gücünü ve yapabileceklerini esprili bir dille anlatan film komünde yer alan Londralı göçmenlerin; beyazların, zencilerin ve Asyalıların arasındaki zaman zaman tehlikeli zaman zaman da sevgi dolu dolu ilişkileri anlatıyor.
       
       
O’BROTHER WHERE ART THOU? - NERDESİN BE BİRADER? / 2000
       Yönetmen: Joel Coen
       Oyuncular:
       George Clooney .... Ulysses Everett McGill
       John Turturro .... Pete
       Tim Blake Nelson .... Delmar O’Donnell
       John Goodman .... Big Dan Teague


       
       Uslanmaz ve küfürbaz bir suçlu olan Everett Ulysses McGill zamanını ağır cezaya çarptırıldığı Mississippi’deki hapishanede taş kırarak geçirmektedir. Ömrünü bu şekilde tüketmeye niyeti olmayan Everett, kandırdığı Pete ve Delmar adlı iki saf mahkumla beraber bir firar planlar. Prangalarından bile kurtulmadan özgürlüğe kaçan üç kafadar, kör bir kahinin anlattığı gömülü hazineyi bulmak için de harekete geçerler. Homeros’un epik şiirini Missisipi’ye ve 1930’lara uyarlayan Coen kardeşlerin bu eğlenceli filmi aynı zamanda da o dönemin en korkunç ırkçı eylemlerini yapan Ku Klux Klan’ın iç yüzünü beyaz perdeye yansıtıyor. Üç kafadar güzel sesli zenci arkadaşlarını kasabanın temiz yüzlü ırkçılarının vahşi ellerinden kurtarmaya çalışırlar.
       
       
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları