|
Benzinin litre fiyatının 1.03 dolara yükseldiği Türkiye, halen en pahalı ülke olma özelliğini taşıyor. Kurşunsuz benzine Türkiyede dolar bazında yüzde 84.6 vergi uygulanırken bu oran, Belçikada yüzde 70, Almanyada yüzde 76, Yunanistanda yüzde 59.2, İtalyada yüzde 70.5 ve İngiterede yüzde 80.4.
Akaryakıt Dağıtım Şirketleri Derneği (ADER) Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, akaryakıt üzerindeki vergi yükünün, Türkiyeyi, benzini en pahalı kullanan ülke yaptığını söyledi.
Öztürk, dünya ülkelerinde de akaryakıt üzerinden yüksek vergi alındığını ancak hiç bir ülkede bu oranın ekonomisi durma noktasına gelmiş Türkiyedeki kadar olmadığını savundu.
İNDİRİM ÇAĞRISI
ADER Başkanı Fikret Öztürk, Ekonominin düzelmesi için üretim ve ihracat diyoruz. Ancak, bugünkü ortamda bunları yapmak zor. üretim maliyetleri çok yüksek, İhracatta da yabancı ülkelerle eşit şartlarda rekabet edilemiyor. Oysa akaryakıt üzerinden alınan vergilerde yapılacak yüzde 10-20 oranında bir indirim piyasalara canlılık getirecektir dedi.
FİYATLAR DÜŞÜKKEN YANSITAMADIK
Dünya piyasalarında yılbaşından bu yana hampetrol fiyatları varil başına 30 dolar değer kazanarak 19.35 dolardan 25.1 dolara kadar çıkarken, kurşunsuz benzindeki Akaryakıt Tüketim Vergisi (ATV) ise, ise döviz bazında yüzde 18, TL bazında ise yüzde 9 oranında artış gösterdi. Buna karşılık aynı dönemde dolar TL karşısında yüzde 9.2 değer yitirdi.
Öztürk bu durumu, Dünya petrol fiyatlarının düşük olduğu dönemlerde Türkiye devalüasyon nedeniyle hampetroldeki düşüşü benzin ve motorin fiyatlarına yansıtamadı. Şimdi fiyatlar yükseliyor. Devlet de vergi tahsilatını peşin yaptığı bu sektörde indirimi gündeme bile getiremiyordiyerek yorumluyor.
AKARYAKITTA VERGİNİN PAYI % 72
25 Mart 2002 tarihi itibarıyla 1 litre kurşunsuz benzinin pompa satış fiyatı 1 milyon 371 bin lira. Ancak bu fiyatın yüzde 72si Akaryakıt Tüketim vergisi (ATV) Akaryakıt fiyat istikrar Fonu (AFİF) ve KDV den oluşuyor. Yani 1 milyon 371 bin liralık benzin için tüketici 984 bin 950 lira vergi ödüyor.
Aynı durum motorin için de geçerli. Litresi 900 bin lirada satılan motorinin içindeki vergi payı yüzde 66, Tüketicilerin TL bazında ödediği vergi miktarı ise 657.838 lira.
|
|
|
| |
PETROL KANUNU REKABETİ GETİRECEK
Sektörün 2001 yılının Ekim ayında yasalaşacağına kesin gözüyle baktığı Petrol Kanunu halen beklemede. ADER Başkanı Fikret Öztürk, zaman geçtikçe tasarıda değişiklikler yapıldığına dikkat çekiyor.
Tasarının son halini bizler de merak ediyoruz diyen Öztürk, sektörü düzenleyecek, fiyat serbestisi ile rekabeti artaracak, kaliteyi ön plana alacak olan tasarının fazla değiştirilmeden, bir an önce çıkarılması gerektiğini savundu. | |