Home page
Haber Menüsü


Soros: Dış yardımlar işe yaramıyor
Dünyaca ünlü spekülatör George Soros, geleneksel şekilde yapılan dış yardımların işe yaramadığını söyledi.
New York
AA
14 Mart— Forbes dergisinin dünya milyarderleri listesinde, 6.9 milyar dolarlık servetiyle 37. sırada yer verdiği işadamı George Soros, geleneksel biçimde yapılan dış yardımların işe yaramadığını söyledi. Wall Street Journal’la bir söyleşi yapan George Soros, dış yardımların neden işe yaramadığını da 5 madde halinde açıkladı.

   
 
       
   
MSNBC News Soros: Küresel resesyon başladı
MSNBC News DTÖ'den yoksullara yeni fon
MSNBC News Greenspan: ABD'de durgunluk sona erdi
MSNBC News Nijerya IMF anlaşmasından çekildi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Soros’a göre dış yardımları geçersiz kılan nedenler şunlar:
* Yardım, alandan çok verenin çıkarlarına hizmet ediyor.
* Dış yardım çerçevesinde geliştirilen programlar çoğu zaman ithal malı oluyor. Diğer bir deyişle, alan ülkenin ihtiyacını karşılayacak şekilde “içerde” üretilmiyor. Yardım alanlar da çoğu zaman kalkınma projelerinin sahibi olmuyorlar.
* Dış yardımlar hükümetlerararası anlaşmalar yoluyla veriliyor. Böylece yardımı alan hükümetler bunları, halkın yararına değil de kendi işlerine geldiği biçimde kullanma olanağına kavuşuyorlar.
* Yardım verenler arasında koordinasyon bulunmaması, yardım alan hükümetlerin bu yardımları saptırmalarına olanak veriyor.
* Yardımların kullanımı, projelerin başarısı konusunda risk alma niyeti olmayan bürokratların eline bırakılıyor.
       
YARDIMLARIN 60 MİLYAR $’A ÇIKARILMASI İSTENMİŞTİ
       Dünya Bankası son yaptığı tahminlerde, BM hedeflerine ulaşılabilmesi için, yapılan dış yardımların yılda yaklaşık 40-60 milyar dolara çıkarılması gerektiğini vurgulamıştı. Bu miktar, halen dağıtılan dış yardımların iki katına eşdeğer.
       BM’nin koyduğu hedefler arasında, 2015 yılına kadar dünyada yoksulluğun yarıya indirilmesi, herkese ilköğretim verilmesi ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasının önlenmesi bulunuyor.
       WSJ’nin haberinde, “Soros Fund Managemenet” adlı kuruluşun yönetim kurulu başkanı olan 71 yaşındaki George Soros’un her yıl yardım olarak yaklaşık 500 milyon dolar dağıttığı ve bu paranın eğitim, sağlık ve dünyanın olumlu yönde değiştirilmesi amacıyla kullanılmasını istediği kaydedildi.
       Soros’un kurduğu vakıflar, dünyanın yaklaşık 50 ülkesinde hizmet veriyor. Soros’un hayır işlerine harcadığı paranın tutarının 1994 yılından bu yana 4 milyar doları buldugu belirtildi.
       
       
       
       
       
       
       
       -SOROS‘TAN DIŞ YARDIMA ELEŞTİRİ NEW YORK (A.A) - 14.03.2002 - Ender Ülgen - FORBES dergisinin dünya milyarderleri listesinde, 6.9 milyar dolarlık servetiyle 37. sırada yer verdiği işadamı George Soros, geleneksel biçimde yapılan dış yardımların işe yaramadığını söyledi. Amerikan finans çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal (WSJ) ile bir söyleşi yapan George Soros, dış yardımların neden işe yaramadığını da 5 madde halinde açıkladı. Soros‘a göre dış yardımları geçersiz kılan nedenler şunlar: 1- Yardım, alandan çok verenin çıkarlarına hizmet ediyor. 2- Dış yardım çerçevesinde geliştirilen programlar çoğu zaman ithal malı oluyor. Diğer bir deyişle, alan ülkenin ihtiyacını karşılayacak şekilde “içerde“ üretilmiyor. Yardım alanlar da çoğu zaman kalkınma projelerinin sahibi olmuyorlar. 3- Dış yardımlar hükümetlerararası anlaşmalar yoluyla veriliyor. Böylece yardımı alan hükümetler bunları, halkın yararına değil de kendi işlerine geldiği biçimde kullanma olanağına kavuşuyorlar. 4- Yardım verenler arasında koordinasyon bulunmaması, yardım alan hükümetlerin bu yardımları saptırmalarına olanak veriyor. 5- Yardımların kullanımı, projelerin başarısı konusunda risk alma niyeti olmayan bürokratların eline bırakılıyor. Dünya Bankası son yaptığı tahminlerde, BM hedeflerine ulaşılabilmesi için, yapılan dış yardımların yılda yaklaşık 40-60 milyar dolara çıkarılması gerektiğini vurgulamıştı. Bu miktar, halen dağıtılan dış yardımların iki katına eşdeğer. BM‘nin koyduğu hedefler arasında, 2015 yılına kadar dünyada yoksulluğun yarıya indirilmesi, herkese ilköğretim verilmesi ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasının önlenmesi bulunuyor. WSJ‘nin haberinde, “Soros Fund Managemenet“ adlı kuruluşun yönetim kurulu başkanı olan 71 yaşındaki George Soros‘un her yıl yardım olarak yaklaşık 500 milyon dolar dağıttığı ve bu paranın eğitim, sağlık ve dünyanın olumlu yönde değiştirilmesi amacıyla kullanılmasını istediği kaydedildi. Soros‘un kurduğu vakıflar, dünyanın yaklaşık 50 ülkesinde hizmet veriyor. Soros‘un hayır işlerine harcadığı paranın tutarının 1994 yılından bu yana 4 milyar doları buldugu belirtildi. (ULG-MTN) 15:07 14/03/02
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları