Home page
Haber Menüsü


 
Russell Crowe, son yılların en başarılı oyuncusu
Ödül avcısı Russell Crowe
Gladyatör’le parladı, Akıl Oyunları ile zirveye yerleşti. Bu yıl da Oscar alması beklenen Yeni Zelandalı oyuncu, gerçek hayatta farklı bir portre çiziyor.
NTV-MSNBC
 
    12 Mart—  Sette silah çeken, küfürbaz, canı sıkıldığında röportajları terk eden bir oyuncu o... Kim ne derse desin onda tüm ölümsüz oyuncularda görülen ruh hali var; çoğunlukla tatminsiz, hep arayış içinde ve sakin görünüşün altında kaynayan bir yanardağ...  

   
 
       
    MSNBC News Akıl Oyunları
MSNBC News Sahne Sanatçıları en iyilerini seçti
MSNBC News Altın Küre 'A Beautiful Mind'ın
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
"30 Odd Foot of Grunts"da şarkı söylerken
       Kimlere benzetilmedi ki... Yeni Clark Gable, yeni James Dean, yeni Robert Mitchum, yeni Mickey Rourke, yeni Nick Nolte... Oysa Yeni Zelanda’dan yükselen Russell (Ira) Crowe, sinemada hiç de yeni değil. 7 Nisan 1964’te Auckland, Yeni Zelanda’da doğan aktör, 4 yaşından itibaren Avustralya’da büyüdü. Film setlerinde çeşitli prodüksiyon işleri yapan bir ailenin çocuğu olarak setten sete dolaşan Crow’un oyunculuğa ilgisi de bu yıllarda başladı. 6 yaşındayken bir TV dizisi olan ‘Spyforce’da ilk profesyonel deneyimini yaşadıktan sonra profesyonel oyunculuğa 12 yıl ara verdi. 16 yaşına geldiğinde garsonluktan barmenliğe kadar bir çok işte çalışarak hayatını kazandı. O yıllarda ‘Le Roc’ adında bir rock grubuyla müzik yapmaya başladı ve bu hobisine “30 Odd Foot of Grunts” adıyla devam ediyor.
       
“KÖTÜ ADAMLARI SEVİYORUM”
       1990 tarihinde beyaz perdeye adımını attığı film ‘Blood Oath’dan bu yana, her birinde ‘yeni bir yıldız doğuyor’ dedirten, 25’den fazla filmde oynadı. Aynı yıl ilk büyük rolünü, ‘The Croossing’ filminde canlandırdı. 1991 yılında yer aldığı ‘Proof’da canlandırdığı kör bir adama arkadaşlık eden bulaşıkçı karakteriyle Avustralya Film Enstitüsü En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü kazandı. 1993 yılında rol aldığı ‘Romper Stomper’da sadist bir Nazi’yi canlandıran Crowe, performansıyla bir kez daha AFE ödülüne layık görüldü.

       “Filmlerdeki kötü karakterleri seviyorum çünkü ne kadar kötü olursa olsun bir planları ve ideolojileri var. Motive olmuş durumdalar” diyen aktör, 1994’te bu kez önceki rolünden çok çok farklı bir karaktere hayat verdiği ‘The Sum of Us’ta oynadı. Utangaç bir homoseksüeli canlandırdığı bu filmin ardından ‘Romper Stomper’da çıkardığı işle etkilemeyi başardığı Sharon Stone’la birlikte ‘The Quick and the Dead’de oynadı.
       Vahşi batıda yaşanan haşin bir aşkı konu alan 1995 yapımı bu filmden sonra yani 1997’de Curtis Hanson’ın L.A. Confidential- Los Angeles Sırları’nda kendi kurallarıyla çalışmayı prensip edinmiş sıkı bir polisi canlandırdı. Burada gösterdiği performansla Hollywood kapılarını ardına kadar açan Crowe, 1999- 2000 zaman diliminde üç filmde birden oynadı. ‘Mystery Alaska’da edindiği buz hokeycisi rolü, kariyeri adına ses getirmedi ama ‘Gladiator’ ve ‘The Insider-Köstebek’teki performanslarıyla Oscar’a aday olmayı başardı.
       ‘Köstebek’te adaylıkla yetinen aktör ‘Gladyatör’le turnayı gözünden vurdu ve ilk Oscar’ını kucakladı. Gladyatör filminden teklif aldığı zaman, ‘Köstebek’teki rolüne adapte olmaya çalışan Crowe, oralı bile olmamıştı. ‘Umursamadım, çünkü çalışıyordum. Beynimde iki şeyi bir anda yapamıyorum’ diyen aktör, bu filmiyle gönüllerde taht kurdu.
Onuru çiğnenen general ile herkesin sevgisini kazandı.
       Yönetmen Ridley Scott ile çalışma fırsatını tepmenin delilik olacağını ona anlatan, ‘Köstebek’in yönetmeni Michael Mann olmuş. Hiç de deli sayılmayacak olan Crowe, projeyi kabul eder. Projenin gerçekleştirilmesi başta imkansız gibi görünüyordu. Bu zamanda bir gladyatör filminin iş yapmayacağı düşünülmekteydi. Ama yanıldılar. Yapımcılar her türlü detayı göz önünde bulundurarak, hem barbar, hem uygar olan bir antik çağ yarattılar.
       
SETTE AŞK BAŞKADIR
       Kolaylıkla yüzeyselleşebilecek gladyatör rolünü, tüm konsantrasyonuyla ve çok sıkı çalışarak bu tehlikeden uzaklaştıran Crowe, her role kendini adayan bir aktör. Zaten başarısının sırrı da bu. Filmin yapımcısı Douglas Wick, ‘Ne derler bilirsiniz; oyuncu, rolünün muhafızıdır. Russell ise rolünün bodyguard’ı’ diye anlatıyor: ’24 saat boyunca çalışıyor.’
'Yaşam Kanıtı'nda Meg Ryan ile başlayan aşk, kısa sürdü.

       Bu filmin ardından 22. filmi olan ‘Proof of Life- Yaşam Kanıtı’nda Meg Ryan ile birlikte kamera karşısına geçti aynı zamanda da Jodie Foster’ın yönettiği ‘Flora Plum’ adlı bir dramada rol aldı. ‘Proof of Life’ sinemaseverleri ve eleştirmenleri hayal kırıklığına uğrattı diyebiliriz. Ama çekimler sırasında kıvılcımlanan Meg Ryan ve Russell Crowe aşkı film için oldukça iyi bir reklam aracı oldu. İkili kısa bir süre birliktelikleri gibi şok bir kararla ayrıldılar.
       Bu arada Crowe yanlızca beyaz perdede değil tiyatro sahnesinde de boy gösteriyor. ‘The Rocky Horror Show’ adlı oyunda 415 kez sahneye çıktı. Bundan sonra da Hollywood’un en güçlülerinden olduğunu defalarca kanıtlayan aktör, iş çevresindeki birçok kişinin birlikte çalışmak için can attığı ama bir o kadar da çekindiği bir kişilik.
       Crowe, gerçek hayatında derli toplu ve asla 40’ına merdiven dayamış gibi görünmüyor. Hakkında söylenenler ise onun sinirli ve saldırgan bir kişilik olduğu yönünde. Bunun doğru olup olmadığı tartışılabilir ama yine de doğru olduğunu düşündürecek yaşanmış birçok örnek var.
Crowe, saldırgan bir kişiliğe sahip.
       Çok sıkıldığı gerekçesiyle yarım bıraktığı New York Post röportajı, ağzından küfürün eksik olmayışı, sette bir patron edasıyla görevlilerden sürekli bir şeyler istemesi, hatta diğer aktörlerle ve yönetmenlerle kavga etmesi ve bir keresinde de bir set stilistine silah çekerek istediklerini daha çabuk yerine getirmesini söylemesi hakkında yazılıp çizilenler arasında. Yine de ‘her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır’ demek en doğru yorum olur herhalde. Tüm bunların yanısıra aktör Hollywood seçkinlerinin hayran olduğu isimlerin başında geliyor. Örneğin Tom Cruise ve eski eşi Nicole Kidman gerçek birer Crowe hayranıymış.
       Aktörün son oyunculuk deneyimi 8 Mart’tan itibaren ülkemizde gösterilmeye başlanan ‘A Beautiful Mind- Akıl Oyunları’. Filmin başarısı aktörün kariyer çizgisini oldukça yükseğe taşıdı. Dört dalda Altın Küre alan film 8 dalda da Oscar adayı. Crowe, bu filmdeki muhteşem performansıyla Oscar’a en yakın isim olarak görülüyor. Crowe, bu yıl Oscar’a gelinceye kadar Altın Küre, Sahne Sanatçıları Birliği, BAFTA, Film Eleştirmenleri ödüllerini aldı. Nobel ödüllü şizofren matematik dahisi John Forbes Nash’i canlandıran Crowe’un son projesi ise prodüktörlüğünü üstlendiği ‘Texas’ adlı film. Bu yıl içinde çekilecek olan filmin ne zaman gösterime gireceği ise henüz bilinmiyor.
       

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
Danielle Spencer ile Altın Küre töreninde.
        1990-1995 arasında aktris Danielle Spencer ile birlikte yaşadı. Meg’le ayrılmasının ardından bu yılki ödül törenlerinde yine Danielle ile birlikte görülmesi şaşkınlık yarattı.
       
* Crowe, Yeni Zelendalı bir arkadaşı ile “Roman Antix” adlı bir grup kurdu ve 1980’de “I Want to Be Like Marlon Brando” adlı bir single çıkardı. Bu rock’n roll grubu şu anda “30 Odd Foot of Grunts” adıyla devam ediyor. Crowe gitar çalmanın yanısıra söz yazıyor ve şarkı söylüyor. Bu grupla ilk konserini Gladyatör efsanesinin hemen ardından Austin, Texas’ta verdiler. Konser o kadar ilgiyle karşılandı ki biletler 500 doların üzerinde fiyatlarla satıldı.
* Russell Crowe 10 yaşında rugby oynarken, ön dişlerinden birini kırdı ve 26 yaşına gelene kadar da yaptırmadı. “The Crossing” filminde oynarken yaptırdığı dişin parasını ise yönetmen kendi cebinden verdi çünkü bunu o istemişti.
* Sharon Stone, Crowe’u “Romper Stomper” filminde izledi ve yeni filmi “The Quick and the Dead”de oynamasını istedi. Ancak Crowe’un “The Sum Of Us” filminin çekimleri başlamıştı. Stone’un isteğiyle bu filmin bitmesi beklendi ve Crowe filme katıldı. Bu sayede Amerika’dan daha çok film teklifleri almaya başlayan Crowe, Stone’a minnettar olduğunu saklamıyor.
Solda 2002 Altın Küre; sağda 2001 Oscar ödülünü alırken...

       
* Gladyatörün çekimlerinden sonra arkadaşlarıyla birlikte 4 bin millik bir Avustralya turuna çıktı.
* Sydney’e 7.5 saat uzaklıkta 560 dönümlük bir çiftliği var.
* Büyükbabası Stan Wymess görüntü yönetmeni, babası Alex Crowe set görevlisi (eskiden otel müdürüymüş), annesi Jocelyn Crowe set görevlisi, kuzenleri Jeff Crowe ve Martin Crowe ise profesyonel kriket oyuncuları.
       
FİLMOGRAFİ:


Akıl Oyunları'nda
       A Beautiful Mind- Akıl Oyunları (2001) .... John Forbes Nash, Jr.
       Proof of Life- Yaşam Kanıtı (2000) .... Terry Thorne
       Gladyatör (2000) .... General Maximus Decimus Meridus
       The Insider- Köstebek (1999) .... Jeffrey Wigand
       Mystery Alaska (1999) .... Şerif John Biebe
       Breaking Up (1997) .... Steve
       Heaven’s Burning (1997) .... Colin
       L.A. Confidential -Los Angeles Sırları (1997) .... Polis memuru Wendell ‘Bud’ White
       Rough Magic (1995) .... Alec Ross
       Virtuosity (1995) .... SID 6.7


Köstebek filminde
       No Way Back (1995) .... Zack Grant
       The Quick and the Dead (1995) .... Cort
       For the Moment (1994) .... Lachlan
       The Sum of Us (1994) .... Jeff Mitchell
       The Silver Brumby (1993) .... The Man
       Love in Limbo (1993) .... Arthur Baskin
       Romper Stomper (1992) .... Hando
       Hammers Over the Anvil (1991) .... East Driscoll
       Spotswood (1991) .... Kim Barry
       Proof (1991) .... Andy
       The Crossing (1990) .... Johnny
       Blood Oath (1990) .... Lieutenant Corbett
       
       
       
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları