Home page
Haber Menüsü


Maliye Bakanı Sümer Oral
Oral: İlaç konusunda israf yok
Maliye Bakanı Sümer Oral, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur’un 2001 yılındaki ilaç harcamaları tutarının 1.9 katrilyon lira olduğunu açıkladı.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    2 Mart—  Maliye Bakanı Sümer Oral, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-kur’un 2001 yılındaki ilaç harcamaları tutarının 1.9 katrilyon lira olduğunu açıkladı. Ak Parti’nin Başbakan Bülent Ecevit’e yönelttiği soru önergesini, Maliye Bakanı Sümer Oral yanıtladı. Oral, kamu personeli ve sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak tedavi yardımından yararlananların hastalanmaları halinde kullanılması gereken ilaçların tabipler tarafından reçete edildiğini hatırlattı. Oral, “Bazı tabipler tarafından ihtiyaçtan fazla ilaç yazıldığı yönünde şikayetler bulunmakla birlikte, bu konuda aşırı bir israftan bahsetmek mümkün değildir” dedi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
“KAMU FİNANSINDA DENGELER SAĞLAM OLMALI”
       Maliye Bakanı Sümer Oral, kamu finansman dengesi ile üreten reel ekonomi arasındaki çizginin bulunmasının çok önemli olduğunu belirterek, 2002’deki en önemli gündem maddesinin bu çizginin nasıl bulunacağı olduğunu söyledi. Bakan Oral, Ege İhracatçı Birlikleri ile Maliye Gelirler Kontrolleri Derneği tarafından düzenlenen “Yeni Vergi Reformu ve KDV İadesinde Karşılaşılan Sorunlar” konulu panele katıldı. İzmir İktisat Kongresi’nin 79 yıl önce, 17 Şubat-4 Mart tarihleri arasında yapıldığını hatırlatan Oral, bu panelin de aynı döneme rastlamasının önemine dikkati çekti.
       Kamu finansman dengeleri sağlıklı olmadığı takdirde, sağlıklı ekonominin yaratılamayacağını belirten Bakan Sümer Oral, bu birlikteliğin yaratılmaması halinde ekonominin de canlandırılamayacağını söyledi.
       Oral, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Bir elimiz kamu finansal dengesinin nabzında, bir elimiz de reel üreten ekonominin nabzında olacak. Her ikisi arasındaki çizginin nasıl bulunacağı 2002’deki en önemli gündem maddesi olacak. 2002 bütçesi yapılırken, yüzde 3-4 büyüme hedef alındı. Türkiye’nin yine büyümeyi yakalaması lazım. Vergilerin ağırlığından bahsediliyor. Maliye Bakanı olarak vergi alınsın da ne olursa olsun havasında değilim. Türkiye, öyle bir noktada ki hassas dengede. Ekonomi uzun yıllar dengesizliklere dayanan bir denge içinde gitti. Dikkatli gitmek lazım. Türkiye artık kalıcı dengeyi oluşturmak zorunda. Yoksa 21. asrın yıllarını kolay kucaklayamayız. 2002’deki hedeflere ulaşınca 2003’ten itibaren vergi oranlarında da anlamlı ekonomik mantığa uygun iyileşmeler yapmamız gerekir.”
       Vergi sisteminin ekonominin en önemli alanlarından biri olduğunu üç yıllık vergi stratejisi hazırladıklarını belirten Oral, verginin kamu hizmetlerinin karşılanması için alındığını, ancak sadece bu unsurunun bulunmadığını söyledi. Verginin adil olması, ekonominin önünü açması gerektiğini de kaydeden Oral, “Vergi stratejisindeki temel amaç vergi yükünü azaltmak vergi tabanını genişletmek, dağılımı adil hale getirmek ve kayıtlı mükelleflerin üzerindeki yükü her geçen gün azaltmaktır” dedi.
       
VERGİ STRATEJİSİ VE E-MALİYE
       
Vergi stratejisinin en önemli unsurlarından birinin “e-maliye ve e-gelir” idaresini oluşturmak olduğunu anlatan Oral, bu sayede Türkiye genelindeki saymanlıklardan günü gününe bilgi alabildiklerini kaydetti. Vergi kayıp ve kaçağı ile güçlü hale geldiklerini bir yılda 10 milyondan fazla vergi kimlik numarası verildiğini söyleyen Oral, böylece ekonominin kayıt içine alındığını belirtti.
       Bütün amaçlarının sağlıklı kamu maliyesi oluşturmak olduğunu belirten Oral, şunları söyledi:
       “Her toplanan 100 liralık verginin 70-80 lirası faize gidiyor. Personel gideri için bile borçlanmak zorunda kalıyorsunuz. AB ülkelerinde ise 100 liralık verginin sadece 1 veya 2 lirası faize gidiyor. 1980’e kadar Türkiye’de taşınabilir faiz vardı. Bunu daha fazla götüremeyiz. 1 yıl daha götürme imkanımız yok, mümkün değil. Kamu dengesini sağlayacak uygulamaları yapamadığımız zaman Türkiye dünya ile mali ilişkilerinde ve sermaye hareketlerinde uyum sağlayamaz. 2001 yılında devlet 42 katrilyon lira faiz ödemiş, bunun 21 katrilyon liradan fazlası bankacılık sektörünün sağlıklı hale getirilmesi için yapılan düzenlemelere ödenen faizdir.”
       Bakan Oral, Türkiye’nin uzunca süre sorunlarını kümüle ederek götürdüğünü artık elbirliğiyle sorunların çözülmesi gerektiğini belirterek, “Bugüne kadar mali dengeler tuttuysa Türk insanının büyük özverisiyle tutmuştur. Bundan sonra devlet büyük özveri içinde bulunacak. Umutsuz olmamak lazım. Türkiye, yine en kısa zamanda özlediğimiz 21. yüzyıl dengeleri kalıcı şekilde oturmuş, G-20’lerin aslan gibi üyesi, AB yolunda ciddi adımlar atan bir Türkiye olacak” diye konuştu.
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları