| | |
SATICI: TLNİN AŞIRI DEĞERLENMESİ DE TEHLİKELİ
Bu arada, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, ihracattaki düşüşün sebeplerinden birini TLnin kısa sürede aşırı değerlenmesinde aramanın doğru olacağını söyledi.
Satıcı, ihracattaki düşüşe ilişkin yaptığı değerlendirmede, 2000-2001 Şubat döneminde yüzde 8.2lik artışa karşılık, 2002 şubat ayında yüzde 6.9 gerileme yaşandığına işaret ederek, şu görüşleri dile getirdi:
Madencilik sektörü dışında tümerimizde aylık bazda görülen bu azalma, yıllık ihracat artış ivmesini de olumsuz etkilemektedir. Aylık ihracatta görülen bu düşüşün sebeplerinden birini Türk Lirasının kısa sürede aşırı değerlenmesinde aramak doğru olur. Ekim-Ocak arasında 4 ay gibi kısa sürede Türk Lirasının dolar ve euro karşısında yüzde 38 değer kazanması, TLyi devalüasyon öncesi pariteden dahi daha değerli bir düzeye yükseltmiş bulunmaktadır. Bir başka deyişle, devalüasyonun tüm etkisi silinmiştir.
Böyle bir ortamın ekonomiye sıcak para girişi için uygun bir ortam oluşturduğuna dikkat çeken Satıcı, Geçmiş krizlerinden almamız gereken ders ise bundan kesinlikle kaçınılması gerektiğidir dedi.
BELİRSİZLİK İSTİKRARI ZORLUYOR
Döviz kurundaki belirsizliğin devam etmesinin, hükümetçe yürütülen ekonomik istikrar programına zarar verdiğini belirten Oğuz Satıcı, şöyle dedi:
Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, Şubat 2002 rakamlarını uyarıcı buluyor ve kamuoyunu üretim ve ihracatın sorunları üzerinde bir kez daha düşünmeye davet ediyoruz. Hükümetimizin uyguladığı üretim girdilerine yönelik vergi politikaları ile makroekonomik hedefleri arasındaki çelişkiler bir an önce giderilmelidir.
İhracat artışı sorunu, dar kur tartışmalarıyla gölgelenmemeli, ihracatçıların asıl sorunları olan istihdam, finansman ve enerji konuları Türkiye gündemindeki yerlerini almalıdır. Unutulmaması gereken, ihracatla büyümenin ekonominin can simidi olduğu ve bunun da tüm Türkiyenin meselesi olduğudur. | |