Home page
Haber Menüsü


Zor rollerin aktörü: Kevin Spacey
“Olağan Şüpheliler” filmiyle dünya çapında bir şöhret yakaladı, “Amerikan Güzeli”yle kazandığı herşeyi ikiye katladı. Özel yaşamıyla ilgili konuşmaktan hoşlanmayan aktörün başarılarla dolu öyküsü...
NTV-MSNBC
    5 Mart—  Geçtiğimiz hafta gösterime giren K-Pax filminde uzaylı olduğunu iddia eden esrarengiz ama bir o kadar da renkli bir karaktere hayat veriyor. Başarıyla canlandırdığı karakterlerle Hollywood’da sarsılmaz bir yer edinen aktör, “Yalnızca beni korkutan ve yeteneğimi zorlayan oyunlarda oynamak istiyorum” diyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 

       Gerçek adı Kevin Fowler olan sanatçı, 26 Haziran 1956 yılında South Orange, New Jersey’de sekreter bir anne ile yazar bir babanın üçüncü ve en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. Yaşamının büyük bir çoğunluğunu Güney California’da geçiren aktör, ailesinin isteği üzerine Northridge Asker Akademisi’ne yazıldı.
       
       Ele avuca sığmayan bir çocuk olduğu ve ablasının ağaç evini yaktığı için askeri okula gitmek zorunda kalan Spacey, buradaki sıkı disipline daha fazla tahammül edemeyerek kendini attırmayı başardı ve Chatsworth Lisesi’nde okumaya başladı. Lise yıllarında okul arkadaşı Val Kilmer ile birlikte drama dersleri alan ve tiyatro eğitimine de burada başlayan Spacey, mezun olduktan sonra bir yandan Los Angeles Koleji’nde eğitimine devam ederken bir yandan da sahne şovları yaparak oyunculuk kariyerine ilk adımlarını attı.
       

       Ancak aktörün sinemaya olan düşkünlüğü çocukluk yıllarına dek uzanıyor. Spacey, henüz küçük bir çocukken, geç saatlere kadar oturan anne ve babasına görünmeden alt kata inip merdivenlere oturarak gece şovlarının ve siyah-beyaz filmleri izlediğini söylüyor. Bunların onu çok etkilediğini söyleyen aktör, daha sinemaya bile gitmediği yıllarda Spencer Tracy, Henry Fonda, Bogart ve Stanley Kramer gibi oyuncuların davranışlarını taklit ediyormuş.
       
       Val Kilmer’ın tavsiyesine uyarak New york’da bulunan Julliard tiyatro programına katılan sanatçı, burada iki sene okuduktan sonra bıraktı. İlk profesyonel sahne deneyimini 1981 yılında New York Shakespeare Festivali’nde sahnelenen “Henry VI” oyunundaki elçi rolüyle gerçekleştiren Spacey, kendisini “gerçek tiyatro dünyası”na sokmaya çabalayan Joseph Papp tarafından kovuldu.
       
       
BROADWAY SERÜVENİ
       Papp’ın zorlayıcı tavrı ve Spacey’e olan güveni işe yaradı ve Kevin Spacey, Broadway’deki ilk oyunu olan Ghost’ta oynadı. Sahneyi, dünyaca ünlü yönetmen Ingmar Bergman’ın vazgeçemediği aktris Liv Ullman ile paylaşan aktör, 1984 yılında yönetmenliğini Mike Nichols’ın üstlendiği “Hurlybury”adlı oyunda sergilediği üstün performansıyla dikkatleri üzerine çekti.
"Midnight in the Garden of Good and Evil" filminde
       “Yalnızca beni korkutan ve yeteneğimi zorlayan oyunlarda oynamak istiyorum” diyerek bilinçli tercihler yaptığını belirten Spacey, aynı zamanda uygun yerde uygun zamanda olmayı başararak ünlü aktör Al Pacino’nun rolünü kapmayı başardı. Pacino’nun oyundan çıkarılması ile bir anda fırsat yakalayan aktör, bunu iyi değerlendirdi ve “National Anthems” adlı oyunda rol aldı. O zamanki şansını her defasında şükranla andığını belirten Spacey, “Şimdi, Al Pacino’dan sonra ilk aklıma gelen kişi ben değilim ama, birlikte aynı işi yaptığımız için kendimi şanslı görüyorum” diyor.
       
       1986 yılında 12 yaşındayken tanıştığı ve hayran olduğu Jack Lemmon’la Broadway’de “Long Day’s Journey Into Night” adlı oyunda beraber çalıştı. Oyunun 1962’de çevrilen film versiyonunda oynayan ünlü aktrist Katherine Hepburn bir oyunundan sonra kulise gelerek Spacey’i tebrik etti. Rol arkadaşları ise Val Kilmer, Mandy Patinkin ve John Goodman’dı.
       

       Spacey, 80’li yıllar boyunca hem Broadway’de hem de Broadway dışında tiyatro yapmaya devam etti. Tom Stoppard’ın bir oyunu için katıldığı seçmelerde yönetmen Mike Nichols’la tanıştı ve yönetmenin “Heartburn - Baş Belası” adlı filminde bir hırsızı canlandırdı. Bundan iki yıl sonra “Working Girl” (Çalışan Kız) filminde yine Nichols’la çalışan Spacey, küçük ama daha akılda kalıcı bir rol üstlendi.
       
       1990’da Broadway yapımı “Lost In Yonkers”la en prestijli tiyatro ödüllerinden olan ‘Tony’ye layık görüldü. Sinemadaki ilk başrolünü 1992’de “Consenting Adults”(Komşunun Karısı) filminde canlandıran Spacey, aynı yıl oynadığı “Glengarry Glen Ross”(Amerikalılar) filminde canlandırdığı emlakçı rolüyle eleştirmenlerin oldukça beğenisini kazandı. Aktör, bir sonraki filmi olan “Swimming With Sharks”ta bir stüdyo yöneticisini, 1994 yapımı “The Ref ”(Davetsiz Misafir)’de ise sürekli eşiyle tartışan bir adamı canlandırdı.
       
       
HIZLI YÜKSELİŞ
"Seven" filminde
       Aktörün dünya çapında tanınmasını sağlayan rol ise 1995 yapımı “The Usual Suspects”(Olağan Şüpheliler) filminde canlandırdığı Verbal Kint rolü oldu. Çağdaş kült filmler arasında yer alan ve Brian Singer tarafından yönetilen bu başarılı yapım, Spacey’ye en iyi yardımcı erkek oyuncu Oscar’ını kazandırdı. Aynı yıl rol aldığı “Seven” (Yedi) filmindeki performansıyla oyunculuk konusundaki başarısını kanıtladı. Spacey’nin bir sonraki hamlesi kamera arkasında oldu. Matt Dillon, Faye Dunaway ve Gary Sinise’in başrollerini paylaştıkları “Albino Alligator” filmiyle ilk yönetmenlik deneyimini edindi. Film, bazı eleştirmenlerden olumlu not aldı ancak gişede adından fazla söz ettiremedi.
       
  Kevin Spacey
Belli başlı filmleri

       “A Time To Kill” (Öldürme Zamanı) ve “Looking For Richard” (Richard’ı Ararken) filmlerinin ardından Clint Eastwood’un yönettiği “Midnight in the Garden of Good and Evil ” (İyi ve Kötünün Bahçesinde Geceyarısı) adlı filmde zengin ve güçlü bir eşcinsel karakteri unutulmaz bir derinlikle canlandırması, Kevin Spacey’e oyunculuk anlamında büyük bir ün kazandırmasının yanı sıra aktörün eşcinsel olduğu söylentilerinin de güçlenmesine sebep oldu. İlk başlarda bu haberleri “kötü ruhlu ve homofobik bir saldırı olarak değerlendiren Spacey, “Bu McCarthy döneminin sürdüğünün açık bir göstergesidir.” gibi sert demeçlerde bulunmuştu.
       
       Ülkemizde sadece İstanbul Film Festivali çerçevesinde gösterilen bu filmin ardından “L. A Confidential” (Los Angeles Sırları) ile bir kez daha beğeni toplayan aktör, 1998 yılında büyük bütçeli Hollywood yapımlarından olan “The Negotiator” (Arabulucu)’da oynadı. Bu arada tiyatro versiyonunda da oynamış olduğu “Hurlyburly” (Senli Benli) adlı eserin yine ülkemizde gösterilmeyen beyazperde uyarlamasında da yer aldı. Tiyatroyu hiçbir zaman ihmal etmeyen sanatçı, Eugene O’Neill’ın “The Iceman Cometh” adlı oyununda sergilediği performansla birçok tiyatro ödülüne layık görüldü.
       
       
İKİNCİ OSCAR
"Amerikan Güzeli"nde

       
       Sam Mendez’in ilk yönetmenlik denemesi olan 1999 yapımı “American Beauty”(Amerikan Güzeli) filmindeki performansı hem çok konuşuldu hem de ona en iyi erkek oyuncu Oscar’ını getirdi. Orta yaş krizine girmiş birini canlandıran Spacey bu rol için çok büyük bir para almadı ancak filmin karına ortak olmuştu. Nitekim 15 milyon dolara mal olan “Amerikan Güzeli” Mart sonuna kadar 210 milyon dolar kar yaptı. Bu filmle birlikte Hollywood’un tartışmasız en büyük ve karizmatik aktörleri arasına giren Spacey, doğup büyüdüğü yerlerin filmin geçtiği banliyölerden çok da farklı olmadığını söylüyor. Aynı yıl yönetmenliğini Thaddeus O’Sullivan’ın üstlendiği ve başrollerinde Linda Fiorentino ile Peter Mullans’ın da yer aldığı “Ordinary Decent Criminal” ( Sevimli Haydut ) adlı filmde Dublin sokaklarında yaşayan azılı bir suçluyu canlandırdı. 2000 yılında, Mimi Leder’in yönettiği “İyilik Yap, İyilik Bull”( Pay It Forward ) isimli filmde Helen Hunt, Jim Caviezel, Haley Joel Osment gibi isimlerle birlikte kamera karşısına geçti.
"K-Pax" filminde uzaydan gelen birini canlandırıyor.

       
       Spacey 2001 yılında da iddialı işler yapmayı sürdürdü. Aralık ayında Amerikada, bu hafta da Türkiye sinemalarında gösterime giren “K-Pax” bunlardan biri. Film, K-Pax adlı gezegenden geldiğini iddia eden esrarengiz ama bir o kadar da renkli bir adamın etrafında dönüyor ve günümüz insanının yaşama bakışını sorguluyor. Bu ilginç karaktere ise tabii ki Spacey hayat veriyor. Aktörün diğeri filmiyse Lasse Halstrom’un yönettiği ve Anne Proulix’un Pulitzer ödülü kazanmış romanından bir uyarlanan “Shipping News”. Eleştirmenler “The Shipping News” filminin piyasa filminden çok prestij yönünden ağırlıklı bir yapım olduğunu belirtiyorlar. Aktörün son projesi ise Teksas Üniversitesi profesörü olan David Gale’in ilginç yaşam öyküsünü konu alan “The Life of David Gale”. Filmde aktöre eşlik eden isim ise ödüllü aktris Kate Winslet.


       
       
ÖZEL YAŞAMI
       Kevin Spacey basının gözü üzerinde olmasına rağmen özel hayatını gizli tutmayı başarabilen nadir oyunculardan.. Kendisiyle ilgili konuşmaktan fazla hoşlanmayan aktör, “Özel yaşantım hakkında sessiz kalıp, gizemli bir hava yaratmaya çalışmıyorum. Bence benim hakkımda ne kadar az şey bilirseniz, perdede gördüğünüz karaktere inanmanız o kadar kolay olur” diyor.
       
       Thomas ve Kathleen Fowler adlı anne babanın en yaramaz ve hiperaktif çocuğu olan aktörün kendisinden büyük bir kız bir de erkek kardeşi var. Ağabeyi müzisyen ama her işi aynı kalitede yapabileceğini iddia ediyor. Ablası ise bir dönem modellik yapmış ama şuan evli. Babası Thomas Fowler’ı 1993 yılında kaybeden aktör, senaryo süpervizörü olarak çalışan Dianne Dryer ile birlikte. Mini ve Legacy adında iki köpeği olan Spacey’nin onlara olan düşkünlüğü ise had safhada.
       
       
1999 yılında Oscar ödülünü aldığı an
       Ayrıntı:
       -1978 yılında ‘The Gong Show’un seçmelerine katıldı ama reddedildi.
       -Londra’daki Almeida Theatre’da sahnelenen The Iceman Cometh oyunundaki rolü için haftada 225 pound aldı.
       -Empire dergisinin “Tüm Zamanların En İyi 100 Film Yıldızı” listesinde 56. oldu. (Ekim 97)
       -Spacey aslında annesinin kızlık soyadı.
       -Empire dergisi tarafından son on yılın en iyi erkek oyuncusu seçildi. (Mayıs 99)
       -Amerikan Güzeli’ndeki Lester Burnham rolü ilk önce Spacey’e teklif edildi.
       
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları