Home page
Haber Menüsü


Sendikalar %35 zamma karşı çıktı
Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, işveren kuruluşları TİSK ve TOBB ile işçi sendikaları temsilcileriyle Hazine Müsteşarlığı’nda bir araya geldi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
27 Şubat — Basına kapalı yapılan toplantıda Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Derviş’in, işçi sendikalarından yüzde 35’in üzerinde ücret artışı istememelerini talep ettiği öğrenildi. Sendika temsilcileri Derviş’in bu talebine olumsuz yanıt verdi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş’in çağrısı üzerine, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile işçi sendikalarının temsilcileri, Hazine Müsteşarlığı’nda buluştu.
       
DERVİŞ: HÜKÜMETE DESTEK VERİN
       Edinilen bilgilere göre, Devlet Bakanı Kemal Derviş’in toplantıda, işçi ücretlerine bu yıl öngörülen enflasyon olan yüzde 35 oranında zam yapılması talebine, işçi konfederasyonlarının başkanları karşı çıktı.
       Derviş’in hükümet olarak bu yıl enflasyonun yüzde 35 gerçekleşmesini öngördüklerini, bunun da olabilmesi için sivil toplum kuruluşlarının hükümete destek ve cesaret vermeleri gerektiğini ifade ettiği belirtildi.
       
“ENFLASYONUN NEDENİ BİZ DEĞİLİZ”
       Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ile Türk-iş Genel Başkanı Bayram Meral’in, Derviş’in bu sözlerine karşılık, yüksek enflasyonun nedeninin işçi ücretleri olmadığını belirterek, bu talebin kabul edilemez olduğunu dile getirdikleri kaydedildi.
       
İŞVERENLERİN PRİM SIKINTISI
       Toplantıda, 1 Nisan’dan itibaren artacak SSK primlerinin işverenler tarafından gündeme getirilerek, Bakan Derviş’ten mevcut prim oranlarının sabit tutulmasını talep ettikleri, Derviş’in primlerin sabit tutulmasına Maliye Bakanlığı’nın karşı çıktığını, böyle bir uygulamanın 300 trilyon liralık bir kayba neden olacağının Maliye Bakanlığı tarafından dile getirildiğini ancak bu konuda bir çalışma yapılabileceğini de söylediği belirtildi.
       
USLU: DEVLET HEDEFLERE UYMUYOR
       Hak-iş Başkanı Salim Uslu, yaklaşık 2 saat 45 dakika süren toplantının toplantının ardından yaptığı açıklamada, “Devletin kendi koyduğu hedeflere uymadığı bir yerde işçilerin yüzde 35 gibi hayali bir enflasyona inanarak sözleşmelerde bunu kabul etmeleri mümkün olmaz” diye konuştu. Uslu, devletin müteahhit ödemelerinde, elektrik ve doğalgaz ücretlerinde gerçekleşen enflasyonu dikkate aldığını belirterek, “İşçi ücretlerinde sanal enflasyon hedefinin kabul edilmesini beklemek ciddi bir yanılgıdır” dedi.
       
“FATURAYI BİZ ÖDEMEYİZ”
       Enflasyon hedefiyle ilgili bir başka soru üzerine de Uslu, hem Türk-iş Başkanı Bayram Meral’ın hem de kendisinin bugüne kadar hedeflerin tutması bakımından sadece işçi ücretlerinden fedakarlık yapmanın yetmeyeceğini söylediklerini kaydetti. Uslu, “Asıl fedakarlık yapması gerekenler bu ülkede bedel ödemiyorlar. O halde faturayı da işçiler ve memurlar olarak biz hiçbir şekilde ödemeyiz dedik” diye konuştu.
       
PRİM DÜZENLEMESİNE SICAK BAKILIYOR
       Bu arada, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 1 Nisan’dan itibaren artacak olan SSK prim oranlarının sabit tutulmasına hükümetin olumlu baktığını bildirdi.
       Hisarcıklıoğlu, yaptığı açıklamada, toplantının gündeminde 1 Nisan’dan itibaren artacak olan SSK prim oranları ile işçilere bu yıl için yapılacak zammın miktarı konusunun bulunduğunu belirterek, işveren kesimi olarak Türkiye’de uygulanmakta olan bir sanal asgari ücret bulunduğunu ve kendilerinin buna karşı olduklarını söyledi.
       Hisarcıklıoğlu, “Biz bu sanal asgari ücretin ortadan kaldırılmasını istiyoruz” derken, işçinin eline 163 milyon 500 bin lira net maaş geçmesine rağmen bunun işverene maliyetinin 317 milyon lira olduğunu ve ortada yüzde 94’lük bir vergi bulunduğunu belirterek, bu verginin dünyanın hiçbir tarafında olmadığını kaydetti.
       Arife günü toplanan Finans Üretim Danışma Kurulu’nda SSK prim oranlarının arttırılması konusunun da gündeme geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, söz konusu toplantıda hükümetin işverenin taleplerine olumlu baktığını bildirdi. Hisarcıklıoğlu, bugünkü toplantıdan da bu konuda olumlu gelişmeler beklediğini söyledi.
       
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları