| | | Diğer yandan, profesyonellerin kariyer gelişiminin en önemli taşlarından biri; yükselme, görev değişikliği gibi konularında onay sürecinin bir parçası olan, onların direkt bağlı oldukları yöneticiler. Günlük iş yaşamında da “yönetici ile geçinememek” bir çalışan için en mutsuzluk verici durumlardan biri.

İdil Akidil’in diğer yazıları
Çoğu zaman yöneticilerin de yönlendirilmeye, yönetilmeye ihtiyacı vardır. Ama kendi üstleri değil, astları tarafından. Yöneticisini yönetmek isteyen çalışanların proaktif, sabırlı, duygusal olgunluğa erişmiş ve cesur olmaları gerekiyor.
Araştırmalar gösteriyor ki, astları tarafından doğru bir biçimde yönlendirilen yöneticiler daha uygulanabilir, müşteri ihtiyaçlarına ve gündeme uygun, iletişimi daha kolay yapılan kararlar alabiliyorlar.
Üstleri yönetmek, yağcılık yaparak, kul-köle olarak onların en sevdiği çalışanı haline gelmek değildir. Yöneticinizin, sizin ve organizasyonunuzun ulaşılabileceği en iyi sonuçları elde edebilmek için üstlerinizle işbirlikçi, sürekli ve yapıcı bir ilişki yürütme sürecidir.
Yöneticiyi yönetebilmek için, çok genel olarak, başlangıç noktasında yapılabilecekler; çalışanın yöneticisini tanınması, kendisini tanıması, yöneticisi ile kendisi arasında iletişim altyapısının kurulması ve tarafların temel değerler konusunda anlaşmış olmasıdır.
Birçok akademisyen makalelerinde bu konuda yukarıda sıraldıklarımızı detaylandırarak bazı yapılabilecekleri sıralamışlar:
Yöneticinizle olan ilişkinizin değerini anlayın (karşılıklı olarak sorumluluk)
Beklentilerinizi ve önceliklerinizi açıkça konuşun
Onun hedeflerine (dolaylı olarak sizinkilere) ulaşmasına yardımcı olmaya odaklanın
Sık sık bilgilendirin ( iyi ve kötü haberleri)
Güven oluşturun (dürüst olun)
Yöneticinizin zamanını yönetmesine yardım edin (onun zamanını iyi kullanın, onu özgürleştirin)
Yöneticinizin zihninizi okumasını beklemeyin, fikirlerinizi ona satın
Pozitif geribildirimde bulunun, başarılarını paylaşın
Değiştirebileceklerinize odaklanın
Bir üst düzey yönetici, zamanının %30’unu üstlerini (Yönetim Kurulu’nu) yöneterek geçirdiğini söylemişti... Çalışanlar, yöneticilerinin kendilerine ihtiyacı olduğunu görebilmeli ve bu konuda da sorumluluk alabilmeliler.
Pratik:
Sizden ne beklendiğini biliyor musunuz? Yöneticinizin hedefleri nelerdir? Duyduğu baskılar, güçlü ve zayıf yönleri? Yeterince bilgilendiriyor musunuz? Eksikliklerini kapatmaya çalışıyor musunuz? Bu ve bunun gibi sorular üzerine Harvard ve Wharton profesörlerinin yazdığı makaleleri internet sitelerinde bulabilirsiniz. Leading Up: The Art of Managing Your Boss (Knowledge@Wharton)
http://knowledge.wharton.upenn.edu/articles.cfm?catid=2&articleid=350 ve Managing Your Boss http://www.copeland-mcdonnell.co.uk/managingboss.htm
Ayrıca Select-KRM’nin sayfalarında da bu konuda Türkçe bir yazı var. http://www.krm.com.tr/insanca.html. Bu konuda yazılmış oldukça fazla İngilizce kitap da var, ama Prof.Wiliam P.ANTHONY tarafından Mart 96’da “Yöneticinizi Siz Yönetin” adında Türkçe yayımlanmış bir kitabı da bulabilirsiniz.
| |