Home page
Haber Menüsü


POAŞ’ın ön talepleri 27 Şubat’ta
POAŞ (A) Grubu hisselerinin halka arzında ön talep toplama duyurusu, gazetelere verilen ilanlarla yapıldı . Tasarruf sahipleri, ön talep için 27 Şubat-6 Mart tarihleri arasında başvuruda bulunacak
Ankara
AA
16 Şubat— Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Petrol Ofisi A.Ş’nin (A) grubu hisse senetlerinin bir bölümünün “halka arz” yöntemiyle özelleştirilmesini, Cumartesi günü gazetelere verdiği ön talep toplama ilanlarıyla başlattı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, bugünkü ilanın, 7.5 trilyon lira nominal değerli Petrol Ofisi A.Ş’nin (A) grubu hisse senetlerinin halka arz yolu ile satışından önce yapılacak “ön talep toplama” işlemine ilişkin, tasarruf sahiplerine duyuru olduğunu bildirdi. ÖİB, ön talep toplama işleminde, tasarruf sahiplerinin herhangi bir taahhüt altına girmeden, sadece almak istedikleri hisse senedi miktarını bildireceklerini de açıkladı.

   
 
       
   
MSNBC News Özelleşme Petrol Ofisi'yle yeniden
MSNBC News Sabancı, özelleştirmeden şikayetçi
MSNBC News Özelleştirme 3 yılda bitecek
MSNBC News Özelleştirme geliri 7.4 milyar dolar
MSNBC News 'POAŞ özelleştirmesinde çalışmalar tamam'
MSNBC News "2002'de yeni özelleştirme hedefleri"
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
HALKA ARZDA YÖNTEM
       Gazetelere verilen ilana göre, Poaş’ın halka arzında, yurtiçindeki tasarruf sahipleri “POAŞ çalışanları, küçük tasarruf sahipleri, alım gücü yüksek bireysel yatırımcılar ve yerli kurumsal yatırımcılar” olmak üzere dört gruba ayrıldı. Buna göre, POAŞ çalışanları ve küçük tasarruf sahipleri 300 lot (300 bin hisse) ve altında, alım gücü yüksek bireysel yatırımcılar ve yerli kurumsal yatırımcılar ise 301 lot (301 bin hisse) ve üzerinde talepte bulunabilecek.
       Bu gruplardan küçük yatırımcılara iskontolu peşin ödemelerde yüzde 12, POAŞ çalışanlarına yüzde 15 ve alım gücü yüksek bireysel yatırımcılar ile yerli kurumsal yatırımcılara da yüzde 4 indirim uygulanacak.
       Tasarruf sahiplerinin, iskontolu peşin ödeme, vade farksız taksitli ödeme seçeneklerinin ön talep koşullarından yararlanabilmesi için, kesin talep toplama süresinde, en az ön talep toplama süresinde belirttikleri kadar talepte bulunmaları gerekiyor. Ön talepte bulunmak isteyen tasarruf sahipleri, 27 Şubat-6 Mart tarihleri arasında istedikleri hisse miktarını, ön talep toplama formu ile hiç bir bedel ödemeden bildirecekler.
       Tasarruf sahiplerinin ön talep koşullarından yararlanabilmeleri için, ön talep formu doldurmaları ve talep ettikleri hisse senedi miktarını bildirmeleri gerekiyor. Tasarruf sahiplerinin kesin talep sırasında ön talep formlarını (ınternette ise başvuru numaralarını) ibraz etmeleri gerekiyor.
       Bu arada, yurt içi ön talep toplama süresi ile kesin talep toplama süresinin sona ermesi arasında geçen sürede, yurtdışında satışı yapılacak hisse senetlerine ilişkin olarak tanıtım ve pazarlama faaliyetleri sürdürülecek. Böylece, yerli ve yabancı tasarruf sahiplerine eş anlı talepte bulunma imkanı sağlandı.
       
YATIRIMCILARDAN İSTENEN BELGELER
       Halka arzda ön talepte bulunacak tasarruf sahiplerinden, talep ettikleri hisse senedini bildirmeleri, gerçek kişi olmaları halinde, kimlik ve ikamet bilgileri ile Nüfus Cüzdanı veya Sürücü Belgesi veya Pasaport fotokopisini vermeleri gerekiyor. Bu kapsamda, POAŞ çalışanları “çalışan kimlik kartları”nı gösterecekler.
       Tasarruf sahiplerinin tüzel kişi olması durumunda ise ön talepte, noter tasdikli imza sirküleri, tüzel kişiliği tanıtıcı bilgiler, ticaret sicili kayıt belgesi fotokopisini vermeleri gerekiyor. Internet veya telefon bankacılığı ile ön talepte bulunacak tasarruf sahiplerinden ise Nüfus Cüzdanı, Sürücü Belgesi veya Pasaport fotokopisi istenmiyor. Ancak bu tasarruf sahiplerinden, ön talep için kullandıkları internet şubesi, ATM veya telefon bankacılığı şubesinde işlem yapmaya yetkili olma şartı aranacak.
       
HİSSE SENEDİNİN SATIŞ FİYATI
       POAŞ’ın halka arzında, hisse senetlerinin satış fiyatı, yurtiçinde ve yurtdışında ön taleplerin toplanmasının ardından, ÖİB tarafından “fiyat aralığı” şeklinde tespit edilecek. Söz konusu fiyat aralığı, İMKB Toptan Satışlar Pazarı’nda uygulanan esaslar çerçevesinde belirlenecek.
       Tasarruf sahipleri, kesin talep toplama aşamasında, belirlenen tavan fiyattan hisse bedellerini yatıracaklar. Belirlenen hisse senedi fiyatının daha düşük olması halinde aradaki fark yatırımcılara iade edilecek.
       
EK SATIŞ HAKKI
       
Bu arada, halka arzda uygulanacak “ek satış hakkı”, iki şekilde gerçekleştirilecek. İlk olarak halka arzdan sonra konsorsiyum lideri aracı kuruluşun, satışa sunulacak hisse senedi miktarına ek olarak, halka arz edilen hisse senedi miktarının yüzde 15’ine kadar ek hisse senedini, ÖİB’den halka arz fiyatı üzerinden alma opsiyonu bulunuyor.
       Ayrıca, halka arz edilecek hisse senedi miktarı kesin talep toplama süresi sonunda gelen talepler doğrultusunda konsorsiyum liderinin önerisi ve SPK’nın onayı ile ÖİB tarafından artırılabilecek. Halka arz için konsorsiyum üyeleri ‘en iyi gayret aracılığı’ esasına göre aracılık hizmetini yerine getirecekler.
       
İSKONTOLU PEŞİN ÖDEME VE VADE FARKSIZ TAKSİTLİ ÖDEME SEÇENEKLERİ
       Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Petrol Ofisi A.Ş (POAŞ) hisselerinin bir bölümünün halka arz yöntemiyle özelleştirilmesine, bugün gazetelere verdiği ön talep toplama ilanlarıyla başlattı. Gazete ilanına göre, ön talep toplamanın ardından 13-15 Mart’ta yapılacak kesin talep sürecinde, Ön Talep toplama dönemindekinden az talepte bulunan tasarruf sahipleri, ön talep teşviklerinden yararlanamayacak.
       Kesin talep sürecinde, ön taleptekinden fazla talepte bulunan yatırımcılar ise kesin talep sürecinde bildirdikleri taleplerin, ön talepte belirttikleri miktara kadar olan bölümü için ön talep koşullarından, artan kısmı için ise kesin talep koşullarından yararlanacak. Tasarruf sahipleri, kesin talep sırasındaki talepleri için “iskontolu peşin ödeme ve vade farksız taksitli ödeme” seçeneklerinden, kendi grupları ve talepleri için geçerli olan birisini seçecekler.
       
İNDİRİMLİ ÖDEMELER
       
Kesin talep toplamada POAŞ mensupları indirimli peşin ödemeyi tercih etmeleri durumunda, talep edilen miktarın ön talepte bildirilen miktar kadar olan bölümü için yüzde 15, aşan kısmı için ise yüzde 5 indirimden yararlanacak. Küçük tasarruf sahipleri bu tercihte, talep edilen miktarın ön talepteki miktar kadar olan bölümü için yüzde 12, aşan kısmı için yüzde 4, alım gücü yüksek bireysel yatırımcılar grubu ön talepte bildirdikleri bölüm için yüzde 4 indirimden yararlanacak.
       Kesin talep toplama döneminde ön talep dönemindeki talep miktarından daha az miktarda talepte bulunulması halinde ise POAŞ mensupları indirimli peşin ödemede yüzde 5, küçük tasarruf sahipleri yüzde 4 indirimden faydalanacak. Bu yatırımcılar taksitli satıştan faydalanamayacaklar.
       Alım gücü yüksek ve yerli kurumsal yatırımcılar ise talep bedelinin tamamını peşin olarak indirimsiz ödeyecekler.
       
TAKSİTLE ALIM
       
Tasarruf sahipleri taksitle ödemeyi tercih ederlerse, kesin talep toplamadaki taleplerinin ön talepteki miktar kadar olan bölümü için, biri kesin talep başvurusunda ödenmek üzere 4 taksitte vade farksız ödeyebilecekler. Taksitli ödemeyi seçen POAŞ mensupları ve küçük tasarruf sahipleri, kesin toplamada ön taleptekini aşan kısmı için ikinci bir talep formu dolduracaklar. Ancak, bu aşan bölüm için taksitli satışlardan yararlanamayacaklar.
       Taksitle ödemede taahhütname imzalayarak taksit tutarlarını zamanında ve tam olarak ödeyen küçük tasarruf sahiplerinin ve POAŞ çalışanlarının hisse senetleri, bedelin tümünü yatırdıkları tarihten 2 işgünü sonrasında hesaplarına virman yapılabilecek veya talep durumunda 5 işgünü içinde fiziken teslim edilebilecek.
       Taksitlerin devamında taksit ödemelerini herhangi bir sebepten dolayı zamanında yerine getiremeyen yatırımcılara opsiyon tanınacak.
       Buna göre, taksit ödeme gününü katip eden 5 işgünü içinde ödeme yapılması gereken tutara günlük olarak Merkez Bankası Interbank faizi oranında uygulanacak faiz ile birlikte ödeme yaparak haklarını kaybetmeme imkanı tanınacak. Vade farksız taksitle alışı tercih eden yatırımcılar kalan taksit bedellerini son taksit ödeme tarihinden önce açıklanan taksit ödeme günlerinden birinde ödeyebilecekler.
       Taksit bedellerinin tamamının son taksit ödeme tarihinden önce ödenmesi durumunda ilgili hisse senetleri 2 işgünü sonrasında yatırımcının hesabına virman yatırılacak veya 5 işgünü içinde fiziken teslim edilecek. Taksit tutarlarını zamanında ve tam olarak ödemeyen yatırımcıların sadece bedelini yatırdıkları hisse senetleri, son taksit ödeme süresi ve ek ödeme süresinin bitimini takip eden 2 işgünü sonrasında hesaplarına virman veya 5 işgünü sonrasında fiziken teslim edilecek. Bu yatırımcılara herhangi bir bedel iadesi yapılmayacak.
       
ARACI BANKALAR
       
Tasarruf sahipleri kesin taleplerini, ön taleplerini bildirdikleri konsorsiyum üyeleri vasıtasıyla gerçekleştirecek olmakla birlikte, ön talep ve kesin talep için aynı kurumun farklı şubelerini kullanabilecek. POAŞ mensuplarının talepleri, konsorsiyum lideri İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş tarafından toplanacak. POAŞ’ın halka arzında aracılık yapacak olan konsorsiyum üyeleri ise şöyle belirlendi:
       “ Alfa Menkul Değerler, Ata Yatırım Menkul Değerler, Deniz Yatırım Menkul Kıymetler ve banka şubeleri, Eczacıbaşı Menkul Değerler, Ekinciler Yatırım Menkul Değerler, Gedik Yatırım Menkul Değerler, Global Menkul Değerler, HSBC Yatırım Menkul Değerler ve banka şubeleri, Koç Yatırım Menkul Değerler ve banka şubeleri, Meksa Yatırım Menkul Değerler, Nurol Menkul Kıymetler, OYAK Yatırım ve Menkul Kıymetler ile banka şubeleri, Pamuk Yatırım Menkul Değerler ve banka şubeleri, Tacirler Menkul Değerler, TEB Yatırım Menkul Değerler ve banka şubeleri, Tekfen Menkul Kıymetler ve banka şubeleri, TSKB, Vakıf Yatırım Menkul Değerler ve banka şubeleri, Yatırım Finansman Menkul Değerler, Ziraat Yatırım Menkul Değerler. ve bankanın tüm şubeleri.”
       Hisse senetleri ayrıca söz konusu aracı kurum ve bankaların internet siteleri, netmatikler ve telefon bankacılığı aracılığı ile de alınabilecek.
       
   
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları