Home page
Haber Menüsü


Kaçak elektrik kontrol dinlemiyor  
  TEDAŞ Müessese Müdürü Neşet Demirbağ “Kaçak kullanımı saptamakla görevli ve hemen her türlü yöntemi bilen elemanlarımız bile, karşılaştıkları kaçak yöntemler karşısında adeta dillerini yutuyorlar” diye konuştu.

Gaziantep
AA
 
   16 Şubat—  Kaçak elektrik bağlatanların, akla hayale gelmeyen yöntemleri, hemen her türlü yöntemi bilen ve konusunda uzmanlaşan elemanları dahi hayretler içerisinde bırakıyor. Kaçak kullanımla mücadele kapsamında ortaya çıkarılan yöntemler, GAP Master Planı’nda Gazianteplilere atfen yer alan “taklit ürün üretiminde başarılılar” tanımının, günümüzde yetersiz kaldığını gösteriyor. TEDAŞ Müessese Müdürü Neşet Demirbağ, kaçak elektrik kullanımını önlemek amacıyla yapılan denetimler sırasında saptadıkları yöntemlerin, “şapka çıkarılacak” nitelikte olduğunu söyledi. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  “Kaçak kullanımı saptamakla görevli ve hemen her türlü yöntemi bilen elemanlarımız bile, karşılaştıkları kaçak yöntemler karşısında adeta küçük dillerini yutuyorlar” diyen Demirbağ, şöyle devam etti:
       “İhbar üzerine yaptığımız bir denetimde, Türkiye’de ilk kez rastlanan ‘duvar dokunmatik’ sistemini bulduk. Mutfak duvarına yerleştirilen ve üzeri fayansla kapatılan role ile çalışan sistem, kaçak bağlantı yapanların ülke ve faturasını ödeyen dürüst aboneler adına hiç de hayırlı olmayan yüzünü ortaya koydu.
       Sistem, kaçak ekibi kontrole gittiğinde, evde bulunan kişinin, altında role bulunan fayansa dokunması ile devreye giriyor. Fayansa dokunulduğunda devreye giren ya da devreden çıkan sistem, kaçak bağlantı yapanların işi epey ilerlettiklerini gösteriyor. Ekip geldiğinde fayansa dokununca kaçak, ekip gittikten sonra dokunulunca ise yasal bağlantı devre dışı kalıyor.”
       
BU DA KAPIYA BAĞLI SİSTEM
       
Demirbağ, ortaya çıkardıkları ve mucitleri bile şaşkına çevirecek yöntemlerden birisinin de evin kapısına bağlı çalışan sistem olduğuna dikkati çekti. Kaçak ekibi sayacı kontrol için içeriye girdiğinde, kadar açılan kapının, anında kaçak bağlantıyı devre dışı bırakıp, şebeke bağlantısını çalıştırdığını anlatan Demirbağ, “Ekip kontrolünü bitirip evden ayrılınca kapanan kapı, bu kez kaçak bağlantıyı devreye sokuyor. Kapıya yerleştirilen sistem, kaçak kullanıma yönelenlerin hırsızlıktaki azmini de gösteriyor” dedi.
       Kaçak kullanımı önleme konusunda çok önemli başarılar elde ettiklerini kaydeden Demirbağ, “Bulduğumuz her yeni yöntem, kaçak kullanımı önleme konusunda ufkumuzu açıyor. Kaçak elektrik kullanımı ile mücadeleyi, sonuna kadar sürdüreceğiz. Yeter ki, dürüst abonelerimiz hem kendileri hem de ülke için duyarlı olsun, kaçak kullananları bize ihbar etsinler” diye konuştu. Demirbağ, fayansa dokunulması sonucu devreye giren kaçak kullanım yöntemini bulan görevli Kadir Selli’yi ödüllendireceğini, birlikte görev yaptığı arkadaşlarını ise kutladığını ifade etti.
       
DİĞER YÖNTEMLER
       
Demirbağ, bir kahvehanede, kaçak bağlantısı tavan vantilatöründen yapılan bir sistemin de dikkati çektiğini bildirdi. Vantilatörün duvarda bulunan anahtarının, ilk anda şüphe çekmediğini, ancak incelemede anahtarın vantilatörü değil, sayacı kontrol ettiğinin ortaya çıkarıldığını vurgulayan Demirbağ, sözlerini şöyle tamamladı:
       “Sistemde, sayaçtan alınan enerji miktarında düşüş olmamakla birlikte, sayacın diski kademeli olarak yavaşlatılıyor ve disk az dönünce, sarfiyat da az olmuş gibi sonuç ortaya çıkıyor. Kullanılan diğer yöntemler arasında sayacın içine cam kenarından film itilerek, sayaç diskinin durdurulması ve görevlilerin geldiği anlaşılınca filmin çekilip, sayaçta normal çalışmanın sağlanması da bulunuyor.
       Anahtar görevi üstlenen bir duya takılan lamba yöntemi ile de kaçak elektrik kullanıldığı saptandı. Ampul sıkıştırılıp yanınca sayaçtan geçen enerji, gevşetilince kaçak kullanım hattı devreye giriyor. Kaçak kullanım yöntemleri arasında yer alan sayacın arkasından köprü bağlantı ya da eve doğrudan kaçak hat bağlama da karşılaşılan yöntemler arasında öne çıkıyor.”
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları