Home page
Haber Menüsü


Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar
Petrol Ofisi halka arzı Şubat sonu başlıyor
Petrol Ofisi’nin 7.5 trilyonluk hisse senetlerinin halka arzına hız veriliyor. Ön talep toplanmasına 27 Şubat’ta başlanacak, halka arz için road-show ise 6-15 Mart arasında yapılacak.
İstanbul
CNBC-E
    15 Şubat—  Petrol Ofisi’nin 7.5 trilyon lira nominal değerli A grubu hisse senedinin halka arzı için 27 Şubat-6 Mart tarihleri arasında ön talep toplanacak. Şirketin halka arzına ilişkin basın toplantısında dağıtılan bilgi notuna göre, halka arz için 6-15 Mart tarihleri arasında road-show’a çıkılacak. Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar, özelleştirmenin 2001’de büyük yara aldığını belirterek, piyasaların iyi projelerin gelmesini beklediğini söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News Özelleşme Petrol Ofisi'yle yeniden
MSNBC News Sabancı, özelleştirmeden şikayetçi
MSNBC News Özelleştirme 3 yılda bitecek
MSNBC News Özelleştirme geliri 7.4 milyar dolar
MSNBC News 'POAŞ özelleştirmesinde çalışmalar tamam'
MSNBC News "2002'de yeni özelleştirme hedefleri"
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
YÜZDE 42.3 HİSSE SATILACAK
       Toplantıda verilen bilgiye göre, 50 trilyon lira ödenmiş sermayesi ile Türkiye’nin halka açık en karlı 3. şirketi niteliğine sahip olan Petrol Ofisi’nin Özelleştirme İdaresi elinde bulunan yüzde 42.3 oranındaki hisselerinin bir bölümü halka açılacak.
       Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda halka arzedilecek 7 trilyon 500 milyar liralık nominal değerli A grubu hisseler, İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. liderliğinde 25 kurumdan oluşan bir konsorsiyum aracılığıyla satışa sunulacak.
       Küçük tasarruf sahipleri, Petrol Ofisi çalışanları, alım gücü yüksek bireysel yatırımcılar ve yerli kurumsal yatırımcılar olmak üzere 4 kategoride toplanan yurtiçi tasarruf sahipleri, konsorsiyumda yer alan aracı kurumlara 27 Şubat-6 Mart 2002 tarihleri arasında başvurarak ön talepte bulunabilecek. Kesin taleplerini ise 13-14-15 Mart 2002 tarihlerinde yapabilecekler.
       
ÖDEME AVANTAJLARI SAĞLANACAK
       Küçük tasarruf sahipleri ve Petrol Ofisi çalışanlarının 300 lot ve altında, alım gücü yüksek bireysel yatırımcılar ve yerli kurumsal yatırımcıların ise 301 lot ve üzerinde talepte bulunabilecekleri Petrol Ofisi hisse senedi satışlarında, yurtiçi tasarruf sahipleri kategorilerine göre farklı ödeme avantalarına sahip olacaklar.
       Temmuz 2000’de blok satış yöntemiyle hisselerinin yüzde 51’i özelleştirilerek İş Doğan Petrol Yatırımları A.Ş.’ye satılan Petrol Ofisi’nin devlet bütçesine 1.3 milyar dolar girdi sağladığı bildirildi.
       
BAYAR: ÖZELLEŞTİRME BÜYÜK YARA ALDI
       Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar, Petrol Ofisi hisselerinin halka arzında uluslararası roadshow’a 4 Mart’ta çıkılacağını belirterek, “Bütün Avrupa ve Amerika kıtası üzerinde çeşitli merkezlere gidilecek ve Petrol Ofisi anlatılacak” dedi.
       Bayar, halka arzın tanıtımında yaptığı konuşmada, 2001 yılında hemen hemen her sektörün derin yaralar aldığını ve bundan en ciddi yaralar alanlardan birinin de özelleştirme olduğunu söyledi.
       İnsanların günlük harcamalarını dahi yapmakta tereddüt ettiği Türkiye’de, fabrika ve şirket satmanın fevkalade müşkül duruma geldiğini belirten Bayar, devlet, hükümet ve bütün sektörlerin bu konuda üzerlerine düşeni yaparak ciddi bir kararlılık sergilediğini vurguladı. Uğur Bayar, şunları kaydetti:
       “Bunların meyvelerini de inşallah toplamaya başlayacak. Piyasalar iyi projelerin gelmesini bekliyor. İyi projeler de piyasaların düzelmesini bekliyor. Dolayısıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, bir sorumluluğu olduğu düşüncesiyle piyasalara bu morali vermek, fevkalade güzel hikaye ve projelerle ortaya çıkmak, belki de Galatasaray ve Beşiktaş’ın halka arzlarıyla başlayan heyecanı 2002 yılına taşımak için büyük bir hazırlıkla karşınıza gelmiş bulunuyor.”
       İki yıl önce yapılan özelleştirme ile Petrol Ofisi’nin yüzde 51 hissesinin özel sektörün eline geçtiğini ve şu anda hisselerin yüzde 58’inin özel sektör ve halkın elinde olduğunu bildiren Bayar, POAŞ’ın Türkiye’nin en büyük dağıtım kuruluşu ve en karlı üçüncü şirketi olduğunu söyledi.
       Yönetimin profesyonel ve şeffaf olduğu projelerde halka arzın daha kolay olduğunu ifade eden Bayar, kamudaki bazı büyük şirketlerin halka arz edilebilir hale gelmesinin uzun çabalar aldığına ve reformlar gerektirdiğine işaret etti.
       
11. BÜYÜK ÖZELLEŞTİRME
       Bayar, açılabilecek her şirketi halka açmak için büyük bir gayret içinde olduklarını belirterek, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın tenkite maruz kalmakla birlikte Türkiye’nin ve dünyanın en büyük arzlarını gerçekleştirdiğini ve her halka arzda yeni ürünler sunduğunu kaydetti.
       Petrol Ofisi’nin halka arzıyla değişimini zaman içinde bütün hisselerini devletin elinde kalmamak yoluyla devam ettireceğini duyuran Bayar, Temmuz 2000’deki Petrol Ofisi özelleştirmesinin dünyanın en büyük 11. özelleştirmesi olduğunu vurguladı.
       POAŞ hisselerinin halka arzında peşin ödeme ve vade farksız taksitli ödeme seçenekleri bulunduğunu anlatan Bayar, yatırımcıları ön kayıt teşviklerinden yararlanabilmek için kesin kayıtta en az ön kayıttaki kadar talepte bulunmaları gerektiğini söyledi.
       
OPSİYON SAĞLANACAK
       Bayar, halka arzdan sonra fiyat istikrarını sağlamak için konsorsiyum lideri aracı kuruluşun satışa sunulacak hissi senedi miktarına ek olarak, halka arz edilen hisse senedi miktarının yüzde 15’ine kadar ek hisse senedini halka arz işleminin tamamlanmasından itibaren 30 gün içinde ÖİB’den halka arz fiyatı üzerinden alma opsiyonu bulunduğunu duyurdu.
       Halka arzın yurtiçi ve yurtdışı bölümleri için ayrılan hisse senedi miktarının kesin talep sonuçlarına göre belirleneceğini ifade eden Bayar, yurtiçindeki Petrol Ofisi çalışanları grubunun öncelikle bütün taleplerinin karşılanacağını bildirdi.
       Bayar, soruları yanıtlarken de, halka arzda SPK’ya şirketin yüzde 15’lik bir bölümü için başvurduklarını, talebe göre bunu artırmak veya aynı bırakmanın ellerinde olduğunu belirterek, şunları söyledi:
       “TÜPRAŞ’ın halka arzında da yine yüzde 15 için başvurmuştuk. Fakat daha sonra oran, gelen talep karşısında yüzde 30-31.5’a çıktı. O talep gerçekleşirse hisse arzını artırırız. Gerçekleşmezse aynı oranda bırakırız. Burada mühim olan piyasaların istikrarını ve hissenin dengesini bozmayacak miktarda makul bir arzı gerçekleştirmek.”
       Bir basın mensubunun, hisse senetlerinden ne kadarının yurt dışında satılacağı yönündeki sorusu üzerine Bayar, “Oranlarımız 40-60, 30-70 civarında. Ancak bu tablo İş Bankası ve TÜPRAŞ’ta çok farklı bir yapı gösterdi. İş Bankası arzında ciddi yurt dışı, TÜPRAŞ’ta da yurt içi tahsilatı oldu. Tamamen taleple alakalı bir şey” diye konuştu.
       
1.7 MİLYAR DOLAR GELİR BEKLENİYOR
       Halka arzdaki toplam gelir beklentisiyle ilgili olarak Bayar, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın bu yılki gelir hedefinin 1.7 milyar dolar olduğunu hatırlatırken, bunun en önemli gelir kalemlerinin TÜPRAŞ ve POAŞ’ın halka arzları olacağını belirtti. Bayar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu arzdan makul bir süre sonra, TÜPRAŞ’ın üçüncül halka arzı yapılacak. Bence fevkalade önemli bir halka arz olacaktır. Çünkü ilk defa kamuda bir şirket halka arzlar vasıtasıyla yüzde 51’in altına indirilmiş olacak. Bu iki büyük halka arz, 1.7 milyar dolarlık kalemin önemli bir kısmını oluşturacak.”
       Uğur Bayar, halka arzdan elde edilecek paranın tamamının Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bünyesinde kullandırılacağını anlatırken, “Yani şirketlerin sermaye ihtiyaçlarından tutun da ta Sümerbank, Etibank birleşmelerinden gelen ve şu anda hala Halk Bankası’nın üzerinde duran bazı borçların tasfiyesinde kullanılacak” dedi. Bayar, artan miktarın da Hazine’ye aktarılacağını bildirdi.
       
ENERJİ İHALELERİNDE UZLAŞILDI
       Bayar, CNBC-e’ye de yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nden dönen enerji ihaleleriyle ilgili olarak uzlaşıya yaklaşıldığını söyledi.
       Bayar, bir orta yol bulunması için atılan adımların sonuç verdiğine işaret ederken, “Ana sorun, Enerji Üst Kurulu’nun henüz tam anlamıyla verimli çalışamamasından kaynaklanıyor” dedi.
       Bayar, enerji ihaleleri için yol haritasını çizecek mecranın Enerji Üst Kurulu olduğunu belirterek, “Bu konuda düzen sağlandıktan sonra sorun kalmayacak” dedi.
       Bayar, Aktaş Elektrik konusunda da “Eğer o dönemde düzenleyici bir kurul olsaydı bugün durum çok daha farklı olurdu” diye konuştu.
       
TUNCER: POAŞ’TA ÖZELLEŞTİRME BAŞARILI
       Halka arzın tanıtımında konuşan Petrol Ofisi Genel Müdürü Ertuğrul Tuncer de, POAŞ’ın özelleştirme sonrası elde ettiği başarılara değinerek, özelleştirmenin gerçek bir başarı hikayesi olduğunu söyledi.
       Tuncer, POAŞ’ın 2000 yılında 2.2 katrilyon lira olan brüt satışlarının geçen yıl 4.2 katrilyon liraya yükseldiğini ve pazar payının benzinde yüzde 19.9’dan yüzde 25.6’ya, motorinlerde yüzde 29.1’den yüzde 35.2’ye ve madeni yağda da yüzde 29’dan yüzde 35’e yükseldiğini bildirdi. Faaliyet giderlerinin net satışlara göre yüzde 2.46’dan yüzde 2.17’ye düştüğünü ve bu sonuçları elde etmek için de 90 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdiklerini ifade eden Tuncer, şirketin 72.6 trilyon lira olan 2000 yılı net dönem karının, yüzde 155’lik bir artışla geçen yıl 186.6 trilyon liraya ulaştığını belirtti. Tuncer, net karın 108 milyon dolardan 130 milyon dolara yükseldiğini kaydetti.
       Özelleştirme sonrası POAŞ’ın müşteri odaklı bir organizasyon yapısına kavuşturulduğunu, yeni bir kurumsal kimlik oluşturduğunu ve kendisine yeni bir vizyon belirlediğini anlatan Tuncer, şunları söyledi: “Böylesine güçlü ve karlı bir şirketin halka arzında ulaşılacak başarı, ülkemizin içinde bulunduğu bugünlerde ihtiyacı olan moral ve güvenin sağlanmasına olumlu bir katlı sağlayacaktır. Bütün yatırımcıları, Petrol Ofisi hissesine yatırım yapmaya davet ediyorum.”
 
       
   
MSNBC News İBS-NTVMSNBC'den İMKB verileri ve şirket profilleri
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
MSNBC News İMKB şirketlerinin 9 aylık bilançoları
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları