Home page
Haber Menüsü


YASED Genel Müdürü Faruk Yöneyman
’2003’te yabancı sermaye 5 milyar $ olabilir’
YASED Başkanı Yöneyman, yabancı yatırım çekmeye yönelik faaliyetlerin, yabancı yatırım potansiyelini 5 milyar dolara çıkarabileceğini kaydetti.
İstanbul
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    12 Şubat—  Yabancı Sermaye Derneği Başkanı Faruk Yöneyman, yabancı yatırımı çekmeye yönelik faaliyetlerin güçlenmesiyle, 2003 yılında Türkiye’nin yabancı yatırım potansiyelinin 5 milyar dolar olabileceğini vurguladı. YASED’in 21. Genel Kurulu’nda konuşan Yöneyman, yılın son aylarında çıkarılan Endüstri Bölgeleri Yasası ve çalışmaları başlatılan yatırım ortamının iyileştirilmesi reform programının, doğrudan yabancı yatırımı Türkiye’ye çekilmesinde atılan önemli adımlar olduğunu belirterek, 2002’de de bu adımların hızlanarak sürmesi gerektiğini söyledi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Uluslararası Para Fonu kredisinin onaylanmasının olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Yöneyman, bunu Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin izleyeceğini ileri sürdü. Yöneyman, krizden çıkma çalışmalarının önümüzdeki dönemde Türkiye’ye büyük katkı sağlayacağını da vurguladı.
       Bütün bunların ötesinde 2001 yılının 2000 yılı sonbaharından bu yana Dünya Bankası ve Hazine ile birlikte yürütülmekte olan “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi” çalışmalarının aşama kaydettiği bir yıl olması açısından önem taşıdığını belirten Yöneyman, şunları kaydetti:
       “1994 yılındaki kriz ile 2001 krizini karşılaştırdığımız zaman 1994 krizinde Türk Lirası’nın yüzde 160 değer kaybetmesine karşın 5 ay süren krizin ertesinde yeniden yapılanma, düzelme hareketleri başlamıştı. 1994 yılının ikinci yarısı gelişmeler için ilk adımların atıldığı yıldı. 2001 yılına baktığımızda ise hemen hemen bütün yılın kriz içinde geçtiğini ve krizin tedavi yöntemlerinin, toparlanmanın 2002 yılına kaydığını görüyoruz.”
       
DERVİŞ’E SİTEM
       YASED Olağan Genel Kurulu sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yöneyman, Derviş’in yabancı sermaye konusunda beklentilere yanıt verememesini şu sözlerle aktardı:
       ‘‘Sayın Derviş yabancı sermaye konusuna vakıf birisi. Kendisi Dünya Bankası’ndan geldi. Bizim çalışmalarımızı FİAS adlı Dünya Bankası’nın alt kuruluşu bir kurum onaylıyor. Derviş’in yabancı yatırıma uzak olmasına olanak yok. Ama herhalde bugüne kadar yabancı yatırım konusuna sıra gelmedi.’’
       Yöneyman, Genel Kurul’un kapanışında İngilizce olarak yaptığı konuşmasında da Bakan Derviş’i eleştirdi. Derviş’in YASED Genel Kurulu’na kutlama telgrafı göndermemesini ‘‘Bize gelen telgraflar arasında Kemal Derviş’in telgrafını görmek isterdim. Ama herhalde kendisi çok meşgul’’ sözleriyle eleştiren Yöneyman, yine Derviş’in geçtiğimiz aralık ayında Londra’da çeşitli finans kurumlarının yöneticileriyle yapılan toplantıda doğrudan yatırım konusunu ele almamasına değindi.
       Yöneyman, ‘‘Derviş İngiltere gibi dünyada en fazla yatırım çeken ülkenin başkentinde uluslararası finans kuruluşlarının temsilcilerine konuşurken doğrudan yatırım konusunda hiçbirşey söylememiştir’’ dedi.
       
WOLFHENSOHN GELİYOR
       YASED Başkanı Yöneyman, yapılan tüm çalışmaların 2002 yılı ortalarında Dünya Bankası Başkanı James Wolfenson’nun yanında Türkiye’ye yatırım yapmayı düşünen uluslararası kuruluşların başkanları ve CEO’larını alarak geleceği ve Türkiye’nin tanıtım hamlesinin başlatılacağı bir konferansla sonuçlandırılmasının planlandığını bildirdi.
       Türkiye’deki gelişmelerin yanlızca olumlu olanlarla sınırlı kalmadığını ifade eden Yöneyman, şöyle devam etti:
       “Yalnız yabancı yatırımları çekmek için değil, Türkiye’deki yatırım ortamını yerli yabancı tüm yatırımcılar için iyileştirmeyi amaçlayan ve işin sahibi Hazine Müsteşarlığı inisiyatifinde yürütülen bu çalışmaların dışında yatırım ortamının iyileştirilmesi reformu ile koordinasyonu sağlanmadan yine yabancı yatırımcıları çekmek amacı ile çıkarılmaya çalışılan Endüstri Bölgeleri Yasası da TBMM’de kabul edildi. YASED’in ve diğer pekçok örgütün, yabancı yatırımları çekme konusunda yapılacak çalışmalara engel teşkil edeceği, tüm çalışmaların tek bir çatı altında yürütülmesi gerektiği, ilave bürokrasi yaratacak, ileride kurulacak yatırım ajansı ile yetki çatışmasına girebilecek, çok başlılık yaratacak böyle bir girişimden vazgeçilmesi uyarılarına rağmen Endüstri Bölgeleri Yasası parlamentodan geçti.
       Türkiye’de doğrudan yabancı yatırımların önünün açılması Türkiye’nin bazı sorulara cevap vermesi ile birebir ilgilidir. Aklımıza gelen soruları şöyle toparlarsak; Türkiye’de şu anda açık bir yabancı sermaye politikası var mı? Türkiye dünyada yabancı sermaye fakiri olduğunu anladıktan sonra ne yaptı? Türkiye’nin özelleştirmedeki yakın geçmişdeki tecrübesi yabancı yatırımcıya ne gibi mesajlar verdi? Teşviklerin durumu nedir? Türkiye’deki yabancı sermayeli firmalara yani Türkiye’de ekonomiye katkıda bulunan vergi veren işgücü yaratan kuruluşların sorunlarını çözmeden Türkiye’ye yeni yabancı yatırım geleceğini düşünmek aşırı bir iyimserlik olmuyor mu? Bu soruların cevaplarını açıkça ortaya koyarak cesaretli bir şekilde Türkiye tavrını açıkça ortaya koymalı.”
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları