Home page
Haber Menüsü


İdil Akidil'e e-posta atmak için resmin üstüfe tıklayın!
 
Kariyer gelişimi kimin sorumluluğunda? Kariyer Gelişimi II
 
Kariyerinde başarılı olanların ortak özelliklerini söyleyebilir misiniz?
 
İdil Akidil
NTV-MSNBC
 
11 Şubat —  Ya başarılı olamayanların? Aslında başarısızlığın önemli bir nedeni kariyer gelişimine bakış açısı... Geçen haftaki “Kariyerimi nasıl planlayacaksınız?” adlı yazıya çok sayıda okuyucumuz e-mail ile katkıda bulundu. (http://www.ntvmsnbc.com/news/133964.asp).

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Birkaç cümlede özetlemek gerekirse Kariyer (Uzmanlık) Gelişimi;
       Kişinin sorumluluğudur.
* Süreklidir.
* Sadece yukarı doğru yükselmek demek değildir.
* Sadece iş yaşamıyla sınırlı değildir.
       (Sivil Toplum Örgütlerindeki çalışmalar, özel ilgi alanları, iş yaşamını destekler.)
       İş yaşamında kariyeri geliştirmek üzerine çok kaynak bulabilirsiniz. Bu konuya biraz farklı yönden bakan bir makaleden alıntılar yapalım. Harvard Business School’un MBA, Kariyer Gelişimi Programı Direktörleri, James Waldroop ve Timothy Butler, iş yaşamında başarıyı engelleyen 5 özelliği sıralamış:
       1.Akrofobi - yükseklik korkusu. Bulunduğu yere ait olmadığını düşünme.
       2.Hayatın her zaman adil olamayacağını kabul edememek ve tüm düşüncelerin, tekliflerin, ürünlerin rasyonel olması gerektiğini iddia etmek. İyi fikir üretip, uygulamada eksik kalmak. (Bu kişilere Meritocrat demişler. Yeteneklerine gore hakkını alacağını bekleyenler.)
       3.Kahramanlık yapmak. Asla tatmin olmamak, sürekli daha fazlasını istemek. Burada tehlikeli olan azimli olmak değil, ama bu başarı hırsı nedeniyle yoldakileri kırıp dökmek. Ve tabi, tükenme noktasına yaklaşmak...
       4.Huzurun bekçisi olmak. Kahramanın tersine, huzuru korumak için sürekli sakin davranmak. Sorunlardan kaçmak. (Sorunlardan korkmanın, kendi gücünden de korkmak demek olduğunu da söylüyorlar.)
       5.Kaytarmak. Waldroop ve Butler, kaytarmanın bir ölçüde çekingenlikten kaynaklandığını, bekleneni gerçekleştirememek korkusuyla, ve bu durumun getirebileceği utançtan kaçmak için bazı kişilerin kaytardıklarını yazmışlar.
       “Sen neye hazırsan, o da senin için hazırdır.” Marc Victor Hansen.
       
KATKILAR
       ...Kariyerin kişinin kendi sorumluluğu olduğuna katılıyorum. Kariyer planlamak, yerine uzmanlık/yetkinlik planlamak demeyi tercih ederim...
       Melih Arat
       ***
       Çalışanlar genellikle kariyer yolunu bir “merdiven çıkma” eylemi olarak görüyorlar. Basamak basamak, mümkünse birkaç basamak birden ama hep yukarı doğru yapılan bir tırmanış. Oysa kariyer yolu merdiven çıkmaya değil, daha çok bir kayaya tırmanmaya benzetilebilir. Bazen yukarı doğru çıkmalı, bazen yana doğru, ayağınızı daha sağlam basabileceğiniz bir çıkıntıya atlamalı, bazen güvenliğiniz için aşağı doğru inmeli, sonra tekrar yana ve yukarıya...
       Yıllarca pazarlama departmanında çalıştıktan sonra satış bölümüne, insan kaynaklarından halkla ilişkilere, servis müdürlüğünden insan kaynaklarına geçmek, yönetici (üstad) pozisyonundan, farklı bir öğrenme ortamında çekirgeliğe geri dönmek alışılmış merdiven çıkma anlayışına ne kadar tersse sürekli değişim ve belirsizlik ortamında o kadar anlamlı, hatta gerekli. Bir de varılacak noktaya odaklanmak kadar yapılacak yolculuktan da zevk almayı bilmek... Böylece insan kaynakları yöneticileri de daha rahat eder belki!
       Mert Başar
       ***
       ...Yıllardır iş görüşmesi yaparım, eleman alırım daha”ben kendime şöyle bir kariyer hedefliyorum, sizce bu şirket bu hedefime uygun mudur? Ya da bu iş bu hedefime uygun mudur? gibi sorularla karşılaşmadım. Genelde kariyer planlama ne demektir? Kariyeri kim planlar sorularının cevabı pek bilinmiyor. Gençler bu işin şirketlere ait bir şey olduğunu düşünüyorlar tıpkı “yan haklar” gibi. Eğitim de böyle algılanıyor. Şirket eğitim vermezse insanların hayatından çıkıveriyor. Yaşamın sürekli kendi kendini eğiterek geçdiğini yeniliklere öyle uyum sağlandığını ve bunun içinde kişisel gayretin birinci planda olduğu gözden kaçırılıyor. (Tabii bu arada buna olanak sağlayan bir şirkette çalışılıyorsa ne mutlu)...
       Asuman Çetintürk
       Pratik: James Waldroop ve Timothy Butler’ın kitabı, Maximum Success: Changing the 12 Behavior Patterns That Keep You From Getting Ahead ( Doubleday, 2000).
       http://www.fastcompany.com/online/resources/career.html Fast Company dergisinden kariyer ile ilgili makaleler.
       “Uzun Saplı Gelincik” de Türkçe bir kaynak. Onlarca güncel ve güzel kitabı Türkçe’ye kazandırın MESS’in yayınladığı bir kitap. Arka kapağından bir alıntı: “Çoğu zaman kendi iç sesimizin değil, yaşamın bize yüklediği tercihleri hedefleyen… bir hayatı yaşıyoruz. Ne istediğinizi bilmiyorsanız, ne istemediğinizi belirleyin…”
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları