Home page
Haber Menüsü


Aygün: Para alan buyruk alır  
  Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Türkiye’nin IMF ile 18 kez anlaşma yaptığını ve 20 yılı birlikte geçirdiğini belirterek, “Türkiye IMF politikalarıyla bir yere gelmedi, Bunun ülkeye hiç bir yararı olmadı” dedi.

Ankara
AA
 
   11 Şubat —  Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Türkiye’nin IMF ile yaptığı anlaşmalara bağlı olarak kullandığı dış kaynağın riskli boyutlara ulaştığına işaret ederek, Türkiye’nin dış kaynaktan önce ulusal kaynaklarını değerlendirmesinin gerektiğine işaret etti. Aygün, “Para alan buyruk alır” diye konuştu. 

   
 
       
   
MSNBC News Meral: Hükümet dümeni IMF'ye teslim etti
MSNBC News Aygün'den kamu bankaları eleştirisi
MSNBC News ATO: Spekülatörün kazancı büyük
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Türkiye’nin IMF politikalarıyla düze çıkmasının mümkün olmayacağını, daha olumsuz yerlere gittiğini ileri sürdü. Ekonomide kötüye gidişin hızla sürdüğünü öne süren Aygün, bunun toplumsal uzlaşmayı zayıflatacağını, ahlak erozyonunu artıracağını ve ideolojik yapılanmaları artıracağını bildirdi.
       
“KEŞKE 1999’A GERİ DÖNEBİLSEK”
       Türkiye’nin 1999 yılındaki ekonomik göstergelerinin bugünkünden çok daha iyi olduğunu ve “o günleri arar” olduklarını kaydeden Aygün, şöyle dedi:
       “Bir ülke IMF ile anlaşma yaparken, daha iyiye gitmeyi arzu ediyor. Oysa biz daha kötü noktalara geldik. Bugün keşke 1999’a geri dönebilsek diye düşünüyoruz. Çünkü o tarihte Gayri Safi Milli Hasıla 200 milyar dolarken bugün 150 milyar dolar seviyelerine geriledi. Kişi başına düşen borç bin 500 dolardan 3 bin dolara çıktı. Biz niye IMF ile anlaşma yaptık. Ülke daha kötüye gidiyor, bir batağa sürükleniyor.”
       
“TARIM YOK SAYILDI”
       ATO Başkanı Aygün, 2002 yılına ilişkin beklentilerinin de bugünden daha kötümser olduğunu dile getirdi. IMF’ye verilen niyet mektubunda üretim, yatırım ve istihdamın gözardı edilmesinden dolayı büyük endişeler taşıdığını kaydeden Aygün, özellikle tarımın yok sayıldığını bildirdi. Tarımsal üretimin azalmasıyla, sosyal dengelerin daha da bozulacağını ifade eden Aygün, “Her ne kadar Türk toplumunun bir birine bağlılığı konuşulsa da burada bir açık kapı bırakmak gerekir. İnsanlar aç ve sefil dolaşıyor, çok büyük sıkıntılar içinde. Aç insan herşeyi göze alabilir” diye konuştu.^
       Ülkenin içinde bulunduğu sıkıntıların çözümünün kendi kaynaklarına dönmesi ve dinamiklerini harekete geçirmesi olarak değerlendiren Aygün, “Türkiye bağıra bağıra daha kötüye gidiyor. Türkiye’nin bu gidişi IMF politikalarına bu denli bağlı olması bir Türk vatandaşı olarak benim gururumu incitiyor” dedi. Aygün, IMF’e verilen niyet mektubuna uymayacağını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
       
“IMF MEKTUBUNA UYMAYACAĞIM”
       “Ben IMF’e verilen iyi niyet mektubuna kesinlikle uymayacağım. Kendi politikamı kendim belirleyeceğim. Benim 2002 yılı enflasyon hedefim yüzde 80 ve tüm hesabını buna göre yapacağım. Vadeli mal alırken, satarken vade farkını hükümetin bütçe hedefinde belirlediği oranda değil yüzde 80 enflasyona göre yapacağım. Çünkü enflasyon hedefi yüzde 35 olarak belirlenirken, devlet yüzde 70 ile borçlanıyor. Onlar da uymuyorlar. Hükümetin ekonomi yönetimi önceki programda beni kandırdı...”
       
ÇEK YASASI ÖLÜ DOĞAR
       Aygün, önceki gün Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk tarafından açıklanan çek yasa tasarısını eleştirirken, “Çek yasası bu haliyle ölü doğar” dedi.
       Aygün, açıklamasında, tasarıda hapis cezası yaptırımının korunmasının olumlu bir gelişme olduğunu, ancak yeni getirilen “çek meblağı kadar para cezası” yaptırımının türlü sorunlara yol açacağını savundu.
       Çek davalarında görülen aşırı artışın nedeninin, tamamen ekonomik olduğuna işaret eden Aygün, “Hukukun ağır işlemesi de, dava sayılarının katlanarak büyümesine neden olmaktadır” dedi.
       Aygün, çıkacak yasada, karşılıksız çeklere uygulanacak para cezasının, çekin karşılığını ödemeyi caydırmayacak düzeyde tutulması gerektiğini, bu oranın da temerrüt faiz oranı olduğunu kaydetti. Aygün, “Yasa tasarısı geri çekilmelidir. Piyasaların daha fazla boşluğa tahammülü kalmamıştır” dedi.
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları