Home page
Haber Menüsü


Prenses Margaret: “En iyi Yardımcı Oyuncu” Oskar’ı
Prenses Margaret, ya da resmi Kraliyet ünvanı ile “Princess Royal”..
Zafer Arapkirli/ Londra
    9 Şubat—  Son yıllardaki hastalık haberlerinin dışında, dünya kamuoyunda, Kraliyet Ailesi’nin diğer fertlerinden farklı olarak, haber sayfalarından ziyade magazin, sosyete veya “lifestyle” diye adlandırılan sayfalarında boy gösterdi. Adı, iktidar çevrelerinde ya da siyasi bir kişilik olarak değil, “kişisel” ve “insan niteliği” öne çıkan bir çerçevede anıldı.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


Yazara mail atmak için resmi tıklayırn.
        Margaret Rose, 21 Ağustos 1930 günü, zamanın Kralı 8’nci Edward’ın yeğeni, York Dükü (sonradan Kral 6’nci George) ve York Düşesi (şimdiki Kraliçe 2’nci Elizabeth’in annesi simdiki Ana Kralice Elizabeth)’in ikinci kızları olarak İskoçya’daki Glamis Kalesi’nde dünyaya geldi.
        1936 yılında, amcası Kral 8’nci Edward’ın tahttan feragat etmesi ve yerine, kardeşi 6’ncı George’un Kral ilan edilmesi üzerine, Margaret’in ve tabii ablası Elizabeth’in yaşamı, imparatorluk tahtına daha da yakın bir çizgiye oturmuş oldu. Bu gelişmenin kısa bir süre sonrasında çıkan 2’nci Dünya Savaşı sırasında, gözler Kraliyet Ailesi’ne daha çok çevrildi. Herkes, Kral’ın çocuklarını yurtdışına kaçıracağını ve Alman bombardımanından uzak bir yere taşıyacağını umuyordu.
Anakraliçe Elizabeth, Kraliçe Elizabeth ve Prenses Margaret Kral VI. George'un taç giyme töreninde

        Ama Kraliçe Elizabeth (Ana Kraliçe) , örnek bir davranışla, “Ben çocuklarımdan ayrılamam, eşimi zaten yalnız bırakamam, eşimin de, zaten bu ülkenin hükümdarı olarak ülkesini bırakması söz konusu bile olamaz” demiş, savaştan kaçmayı reddetmişlerdi. Savaş yılları Londra’daki Windsor Kalesi’nin altındaki sığınaklarda ve mücevherlerin saklandığı zindanlarda, dehlizlerde geçti.
        Prenses Margaret, bir röportajında o yılları anlatırken “karanlık, soğuk, ıslak, hüzün dolu yıllardı.. O yüzden Zafer Günü geldiğinde kutlamalar o kadar coşkulu ve sıcak oldu..” ifadesini kullanmıştı. Savaşın birkaç yıl ertesinde, 1952’de babası Kral 6’ncı George öldüğünde Margaret’in yaşamında yeni bir sayfa açıldı. Ablası Prenses Elizabeth, “Kraliçe 2’nci Elizabeth” ünvanı ile tahta çıktı. 1953 yılındaki taç giyme töreninde 23 yaşında olan Prenses Royal (Margaret), daha fazla öne çıkmaya ve sosyetede boy göstermeye başladı.
Prenses Margaret ile Prenses Diana birçok yönden birbirlerine benzetiliyorlardı.
       Göz kamaştırıcı güzelliği, giyimi ve kuşamına gösterdiği özen, onu sadece İngiltere’de değil, dünya çapında sosyete partilerinin gözdesi yaptı.
        Chelsea’deki bir sosyete davetinde Saray’da görevli bir hava yüzbaşısı (Peter Townsend) ile tanıştı ve aşık oldu. Başarılı ve yakışıklı pilotun bir “sakıncalı” tarafı vardı. Daha önce evlenmiş ve boşanmıştı. Oysa ki, aynı zamanda Anglikan Kilisesi’nin başı olan Kraliyet ailesinin kuralları buna izin vermiyordu. Margaret’in önünde iki seçenek vardı :
        Ya, aşkını, ya da Kraliyet ailesini tercih edecekti..
        İkincisini yaptı. Ama, 1995 yılında Peter Townsend’in ölümüne kadar, ilk aşkı ile arkadaşlığını sürdürdü.
Margaret, 1960 yılında fotoğrafçı Anthony Armstrong-Jones ile görkemli bir düğünle evlendi.
        Sosyete içindeki yaşamı, onu bu kez 1958 yılında bir fotoğrafçıya aşık etti. Cambridge mezunu yakışıklı fotoğrafçı Anthony Armstrong-Jones ile kısa sürede samimiyeti ilerletip, bu kez “sakıncalı” bir durumu bulunmayan ikinci aşkı ile 1960 yılında Westminster Kilisesi’nde görkemli bir düğünle evlendi. Eşine de Snowdon Kontu ünvanı verildi. İki çocukları (Viskont Linley ve Lady Sarah) oldu.
        Genç çift, dünşa sosyetesinin pırıltılı bir dönem geçirdiği, 1960’lı yıllarda tüm partilerin ve görkemli yaşamın vazgeçilmez isimleri oldular. Magazin basınının vazgeçilmez simaları haline geldiler. Ancak evliliklerinde giderek sorunlar çıktı. Anthony Armstrong, ısrarla “Ben bir Kraliyet ailesi mensubu değilim, sadece onlardan biri ile evliyim” diyerek bu yaşamdan sıkıldığını belli etmeye başladı. 1976 yılında ayrılıp 1978 yılında resmen boşandılar. Bu olayın, Kraliyet ailesinde sonraki 20 yılda yaşanacak boşanma ve ayrılma öykülerinin “ilk perdesi” olduğunu belki de kimse tahmin etmiyordu.
        Boşanmanın ardından sarılık hastalığına yakalanan Margaret, daha sonra da aşırı sigara alışkanlığının (günde 2 - 3 paket) yolaçtığı akciğer hastalığına yakalandı ve bir akciğeri alındı. Bu sıralarda kendisinden 17 yaş küçük bir gençle ilişkisi kamuoyuna yansıdı.
        Yaşamı boyunca kültür ve sanat etkinlikleri ile en yakından ilgilenen Kraliyet Ailesi mensubu oldu, Kraliyet Balesi’nin fahri başkanı idi. Gelişmesinde büyük katkıları oldu. Çocuklara Şiddetin Önlenmesi Vakfı gibi hayır kurumlarının da başkanlığını yaptı.

        Yaşamının son yıllarını Mustique adasında geçirdi. Sağlığı giderek daha da ağırlaştı. 1998 yılında birkaç kez felç geçirdi. 71’nci yaşgününü kutladığı geçen yılın Ağustos ayında ise ağır hastaydı. Bir ara, kaynar su dolu bir banyoya girmesi nedeniyle ayaklarından ağır yaralandı. Gözleri görmemeye, yönünü bulamamaya başladı. Kamuoyu önünde en son Ana Kraliçe Elizabeth’in 101’nci yaşgünü törenlerinde görüldü. Kolları ve ayakları sargıda, gözlerinde de kalın, iri siyah gözlükler vardı.
       
Prenses Margaret öldü

        İngiliz Kraliyet Ailesi’nin tarihine, Kral’ın yeğeni, Kral’ın Kızı, Kraliçe’nin Kızkardeşi sıfatları ile ilginç biçimde damgasını vurdu. Ancak herkes onu, yaşadığı renkli ve göz kamaştırıcı yaşamıyla, “En iyi yardımcı oyuncu” rolü ve aşkları ile anımsayacak.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları