Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler
Keçeciler: 1 milyondan fazla boş kadro var
Devlet Bakanı Keçeciler, devlette 1 milyon 41 bin fazla ve boş kadro olduğunu belirterek, boş kadronun tahrik unsuru oluşturduğunu belirtti.
Ankara
AA
    8 Şubat—  Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, devletin elinde 1 milyon 41 bin fazla ve boş kadro bulunduğunu belirterek, “Boş kadro tahrik unsuru oluyor” dedi. Türk Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) tarafından düzenlenen “Kamu Personel Rejimi ve Reform Çalışmaları Semineri” Ankara Hilton Oteli’nde başladı.  

   
 
       
   
MSNBC News Okuyan: Atıl kadrolar iptal edilmeli
MSNBC News Önal: 30 bin kamu çalışanı gönüllü emekli olacak
MSNBC News Kamu tasarrufta tiziz davranıyor
MSNBC News Oral: Memur enflasyona ezilmeyecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Toplantının başında konuşan Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, boş kadroların siyasiler üzerinde baskı oluştkurduğunu ve memleketin idaresini zorlaştırdığını belirterek, öncelikle çalışanların unvan ve derecesini değiştirme yetkisinin ilgili bakanlığa bağlanacağını bildirdi.
       
YETKİ DEVRİ GEREKİYOR
       Bakan Keçeciler, mevcut uygulamada çalışanların terfi ettirilmesi için o derecede boş kadro bulunması gerektiğini, ancak yetkinin bakana verilmesiyle bu sorununun ortadan kalkarak boş kadro aranmayacağını ve bu boş kadroların iptal edilerek devlete giriş çıkışın kontrol altına alınacağını anlattı. Keçeciler, şöyle devam etti:
       “Seçim gelince onlar almıyorsa ben alacağım diyen siyasetçi çıkıyor. Nasıl çürük para sağlam parayı piyasadan kovuyorsa, çürük siyasetçi de sağlam siyasetçiyi piyasadan kovuyor.”
       
REFORM İDDİASINDA DEĞİLİZ
       Keçeciler, birkaç “mevzuat değişikliğiyle reform yapılamayacağı” yönündeki eleştirilere karşılık, “reformu bizim gerçekleştireceğimiz iddiasında değiliz. Reformu yapamasak da hedefimiz o” dedi.
       Keçeciler, personel reformunu büyük bir idari reformun bir parçası olarak düşündüklerini, bunun için öncelikle özel sektörle bir görev paylaşımı yapılması gerektiğini anlattı.
Chhibber: Hedefimiz gizli işsizlik

       Bundan sonra idarenin reforma tabii tutulması, görev ve sorumlulukların da karmaşa olmaması için açıkça belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Keçeciler, aynı işi iki ayrı bakanlığın yapmaması gerektiğini söyledi.
       
ÜCRET DENGESİZLİĞİ AŞILMALI
       Keçeciler, 40 yıllık bir mühendisin şoförünün ondan daha fazla ücret almasını haksızlık olarak nitelerken, “personelimizin aldığı ücretlerin çok farklı olmasından rahazsızız” diye konuştu.
       Devlet yönetimi olarak kendilerinin adil olmak zorunda olduğunu, ancak ücretler arasında 2,5 kat gibi büyük farklar bulunduğunu kaydeden Keçeciler, bu durumun memurları grevli, toplu sözleşmeli sendika istemeye ittiğini belirtti.
       Sözleşmeli, kapsam içi, kapsam dışı gibi çok sayıda statü bulunduğunu, bu durumun altından artık uzmanların bile kalkamadığını anlatan Bakan Keçeciler, bunların basitleştirilmesi gerektiğini söyledi. Ücret dengesizliğini gidermenin artık tehir edilemez durumda olduğunu kaydeden Keçeciler, “ücret düzenlemeleri illa KHK ile olacak” diye konuştu.
       Önceki dönemlerde 5 bin kadro isteminin TBMM’den 15 bin olarak çıktığına dikkat çeken Keçeciler, bu yüzden ücretlerin hep KHK ile düzenlenegeldiğini, “muhalefet şirin görünmek için önerge veriyor, iktidar reddederse kötü kişi oluyor” dedi.
       
1 MİLYON BOŞ KADRO
       Devletin elinde 1 milyon 41 bin fazla ve boş kadro bulunduğunu açıklayan Devlet Bakanı Keçeciler, bunun devlet idaresini zorlaştırdığını, siyasetçiler üzerinde de baskı oluşturduğunu bildirdi. Keçeciler, şöyle devam etti:
       “Hiçbir değişiklik yapmadan bu boş kadroları iptal edersek sorunlar çıkar. Ünvan ve derece değiştirme yetkisi ilgili bakanlığa verilmeli. Mevcut uygulamada bir personelin terfi etmesi için boş kadro olması gerekiyor. Yetkiyi bakana verelim, boş kadro aramayalım. Boş kadroları iptal edelim. Devlete giriş çıkışı kontrol altına alalım. Boş kadro elimizde olunca tahrik unsuru oluyor. Seçim gelince onlar alamıyorsa ben alacağım diyen siyasetçiler çıkıyor. Nasıl çürük para sağlam parayı piyasadan kovarsa, çürük siyasetçi de sağlam siyasetçiyi piyasadan kovuyor. Bu yüzden seçim dönemlerinde enflasyon yükselmektedir.”
       
ARJANTİN’E BENZEMEYİZ
       Çalışmayan, atıl durumdaki işletmelerdeki toplu sözleşme görüşmelerinde sendikalarla sorunlar çıktığına dikkat çeken Bakan Keçeciler, sendikaların iki senedir üretim yapılmayan kamu kuruluşunda üretim zammı diye tutturduğunu anlattı.
       Evvela işçisini çıkaran bir anlayışta olmadıklarını, ancak krizin sadece özel sektörü değil kamu sektörünü de etkilediğini ifade eden Keçeciler, kamu kaynaklarını kendi paraları gibi tasarruflu kullanmak zorunda olduklarını, ancak bu şekilde krizden çıkılabileceğini söyledi.
       Türkiye’nin geleceğinden herkesin ümitli olması gerektiğini vurgulayan Keçeciler sözlerini “muhalefetiyle, işçi sendikasıyla milletçe biz farklı bir milletiz. Biz ne Arjantin’e benzeriz, ne onlar gibi oluruz. Bu sendika, muhalif, birlik beraberlik anlayışı olduğu sürece biz bu krizi yeneriz. Biz büyük milletiz” diye tamamladı.
       
VURAL: İHTİYAÇLARA GÖRE REFORM ŞART
       Ulaştırma Bakanı Oktay Vural da, yaptığı konuşmada, personel reformunun aslında bir yönetim anlayışı değişikliği olduğunu, bunun da bilgi toplumuna geçişten kaynaklandığını belirterek, “toplum değerlerine ve ihtiyaçlarına önem veren bir reform yapılmalı” dedi.
       Vural, yaptığı konuşmada, mevcut sistemde ceza olduğunu, ancak performans değerlemesinin olmadığını söyledi. Mevcut sistemin sanayi toplumuna yönelik olduğunu, oysa bilgi toplumunda yönetilenlerin çok önemli bilgileri, ihtiyaçları bulunduğunu anlatan Vural, ücret farklılıkları, performans değerlendirmesinin olmayışı, denetleyenlerin denetlenmemesi gibi çok sayıda mevcut sistemin sorunları bulunduğunu kaydetti.
       Muğlak mevzuattan vaz geçilmesi ve bunların açık ve net bir şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Vural, mevzuatın çeşitli anlayış veya bürokrasinin tercihine bırakılmaması gerektiğini anlattı. Vural şöyle devam etti:
       “Devlet yapmak yerine yönetmeli, teşvik etmeli ve denetlemeli. Rekabetçi bir piyasa oluşturmak için özelleştirme yapılmalı, ücret dengesizliği giderilmelidir. İnşallah topluma daha iyi ölçülebilir, çalışma performansını değerlendiren bir kamu yönetim anlayışının temelini atarız.”
       
BAYDUR: MİNİMUM BÜROKRASİ UYGULANMALI
       Diğer yandan, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Refik Baydur, ülkeyi yönetmek için tercih edilenlere destek verilmesi gerektiğini belirterek, kamu yönetiminde harcamalarla değil, hizmetler artırılarak tasarruf sağlanacağını belirtti.
       Yatırımcının önündeki engellerin kaldırılması için bürokrasinin hızlı ve çağdaş hale getirilmesini isteyen Baydur, “Bürokrasi düzgün çalışan yatırımcıya engel olmamalıdır. Artık minimum bürokrasiyi uygulamak zorundayız”dedi.
       Devlette çok sayıda personel çalıştığına, bundan dolayı bütçenin açık verdiğine dikkati çeken Baydur, bürokrasideki bazı görevlerin yerel idarelere devredilme zamanının geldiğini söyledi.
       Baydur, hükümetin ne zamanından önce seçime gideceğini, ne de hükümeti oluşturan siyasi partilerden birinin hükümetten ayrılacağını sanmadığını belirterek, “Hükümetten bir parti ayrılırsa o parti biter. Bu memleketi yönetmesi için tercih ettiğimiz insanlara, omuz vermek zorundayız. Müspet yaklaşımlara sahip bir muhalefet var. Onlara da teşekkür ediyorum. Bu badirenin içinden çıkacağız. Türk milletine zaman lazım, dayanışma lazım, katma değeri artırmak lazım”diye konuştu.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları