Home page
Haber Menüsü


Türkiye’de sahte kartlar artışta
Visa Avrupa Bölgesi Sahtecilik Bölümü Başkanı Littas, Türkiye’de çok fazla sahte kartla karşılaşıldığını söyledi.
İstanbul
AA
7 Şubat— Visa Avrupa Birliği (AB) Bölgesi Sahtecilik Bölümü Başkanı Robert Littas, Türkiye’de en çok karşılaşılan sahtecilik türünün sahte kartlar olduğunu ve en çok mücevherciler, turistlerin çok alışveriş yaptıkları yerler, süpermarket ve benzin istasyonlarında kullanıldığını bildirdi.

   
 
       
   
MSNBC News Tanrıkulu: Kart faizi artışı 1 ay önce bildirilecek
MSNBC News Kredi kartları tüketici kredisi kapsamına alınıyor
MSNBC News Kredi kartı mağdurları için partiler devrede
MSNBC News Kart kullanımına rağbet sürüyor
MSNBC News Anadolu Kredi Kartları Denizbank'ın
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Visa International’ın İstanbul’da düzenlediği “Kart Sahteciliğiyle Mücadele” konulu basın toplantısında konuşan Littas, uygulanan önlemler sonucunda sahtecilik artış oranlarında reel düşüş kaydedildiğini ve yüzde 0.18 olarak seyreden bu rakamın yüzde 0.08’e gerilediğini belirtti.
       
TÜRKİYE’DE YILLIK CİRO 17 MİLYAR DOLAR
       Daha önce Interpol Mali Suçlar Bölümü’nde üst düzey görevde de bulunan Littas, Visa’nın cirosunun 2 trilyon doları geçtiğini, AB içinde de 579 milyar dolar olduğunu söyledi.
       Visa’nın Türkiye’deki yıllık cirosunun 17 milyar dolar olduğunu açıklayan Littas, işlem sayısının da dünyada 28 milyar, Türkiye’de de yarım milyar rakamına ulaştığını belirtti.
       Türkiye’de Visa kart sayısının 17, AB’de ise 178 milyon olduğunu anlatan Littas, “Dünyada da 900 milyon kart var, neredeyse 1 milyara yaklaşmak üzereyiz” diye konuştu.
       Kart sahteciliğiyle mücadele çalışmaları kapsamında, Visa’nın sahtecilik eylemlerini kontrol altına alacağını belirten Littas, EMV uyumlu cip kartlara geçilene kadar, köprüleme adı verilen detaylı bir planı yürürlüğe koyduklarını söyledi.
       
EN HIZLI ARTAN SAHTECİLİK
       Robert Littas, “AB bölgesinde kart ihraç eden bankaların sahtecilik kayıtları geçtiğimiz yıl 514.5 milyon Euro olarak seyretti. AB bölgesindeki işyeri anlaşmalı bankaların sahtecilik kayıtları ise 471 milyon Euro tutarında oldu” dedi.
       Littas, yıllık bazda en hızlı artan sahtecilik türlerinin başında ise yüzde 43 ile sahtecilik-kopyalama, yüzde 40 ile banka tarafından gönderilen kartların kullanıcının eline ulaşmadığı durumlarda gerçekleşen sahtecilik işlemlerinin geldiğini söyledi.
       Her 2 bin 500 işlemden birinde sahtecilik olduğuna işaret eden Littas, sahte başvurularla sahteciliğin gittikçe artığını ve bunun İngiltere ile ABD’de çok görüldüğünü kaydetti.
       Kartın kullanıcının eline ulaşmadığı yerde gerçekleşen sahteciliğin Türkiye’de çok fazla görülmediğini söyleyen Littas, internetle sahteciliğin henüz çok yüksek olmadığını, internetin gelecekte daha güvenli bir alışveriş ortamı haline geleceğini anlattı.
       
SAHTECİLİK NİYE ARTIYOR?
       Sahteciliğin artmaya başlamasının en önemli sebebini, manyetik şerit teknolojisinin sonuna gelinmesi olarak açıklayan Littas, artık sektörün yeni bir teknoloji kullanması gerektiğini, o yüzden de EMV uyumlu çipli kartlara geçtiklerini ifade etti.
       Littas, İngiltere’nin şu an da AB içinde çipli kart ihraç eden tek yer olduğunu, ayda 5 milyon işlemi geçtiklerini, Danimarka’da ATM’lerde EMV uyumlu çip kartların kullanıldığını söyledi.
       Fransa’nın 10 yıldır kendi çiplerini kullandığını ve bu yüzden bu ülkede sahtecilik rakamlarının çok düşük olduğuna dikkat çeken Littas, “Çip kartlara geçişte Avrupa şu anda öncü. Dünyanın geri kalanı da Avrupa’yı yakından takip ediyor” dedi.
       Herkesin bu yeni sisteme geçmesinin birkaç yılı alacağını dile getiren Littas, ülkeler arası sahteciliğe de işaret ederek, “Avrupa’da bu sorun artarak devam ediyor. Sahteciliğin yüzde 50’den fazlası ülkeler arası ortamda gerçekleştiriliyor” diye konuştu.
       Soruları da yanıtlayan Littas, Türkiye’de en çok karşılaşılan sahtecilik türünün sahte kartlar olduğunu söyledi. Littas, en çok kullanıldığı yerleri de mücevherciler, turistlerin çok alışveriş yaptıkları yerler, süpermarket ve benzin istasyonları olarak sıraladı.
       
ÇİP KART UYGULAMASI BAŞLAYACAK
       Visa Türkiye Genel Müdürü Greg Twitcher de, artan kart sayısıyla birlikte bu alandaki sahtecilik ve dolandırıcılık olaylarının da arttığına dikkat çekerek, “Visa olarak üye bankalara verdiğimiz destek ve çipe geçiş teşvikleriyle Türkiye’de bu geçiş dönemini hızlandırmayı amaçlamaktayız. Türkiye pazarında bu yıl ilk EMV uyumlu çip kartı hep birlikte kutlama fırsatını bulacağız” dedi.
       Twitcher, Türkiye’de işyerleriyle anlaşmalı olan bankaların son 6-12 ay içinde EMV uyumlu çip kartı da ihraç etmeye başlayacağını ve gerekli altyapının bulunduğunu söyledi.
       Visa Türkiye Sahtecilik Bölümü Yöneticisi Osman İnegöl de, kart dolandırıcılığının Türkiye’ye faturasının sorulması üzerine, “Visa olarak Türkiye’ye ihraç edilen kartlardan sahtecilik amaçlı kullanılan kartlar 3 milyon dolar. Ama asıl problem yabancı ve Türk kartlarının Türkiye’de işyerlerinde kullanılma sahteciliği. Orada da tutar 9 milyon dolardan fazla” diye konuştu.
       İnegöl, sahtecilik artış oranındaki gerilemenin Türkiye için de geçerli olduğunu kaydetti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları