Home page
Haber Menüsü


Osman Bölükbaşı
Osman Bölükbaşı
vefat etti
Eski siyasetçilerden Osman Bölükbaşı (89), yaşamını yitirdi.
Ankara
AA
    6 Şubat—  Alınan bilgiye göre, yaşına bağlı olarak çeşitli rahatsızlıkları nedeniyle uzun süredir yoğun bakımda bulunan Bölükbaşı, sabah saatlerinde vefat etti. Bölükbaşı, bir süreden beri Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi’nde tedavi görüyordu.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tümer Çorapçıoğlu, eski siyasetçilerden Osman Bölükbaşı’nın “septik şok tablosu” içine girdiğini ve bu nedenle kaybedildiğini söyledi.
       Prof. Dr. Çorapçıoğlu, Bölükbaşı’nın bu sabah saat 05.30 civarında hayatını kaybettiğini söyledi.
       
SOLUNUM YETMEZLİĞİ
       Akciğer yetmezliği bulunan Bölükbaşı’nın solunum yetmezliği nedeniyle vefat ettiğini ifade eden Prof. Dr. Çorapçıoğlu, Bölükbaşı’nın uzun süredir hastanenin reanimasyon servisinde yoğun bakımda tutulduğunu belirtti.
       Bölükbaşı’nın ölüm haberini alan oğlu Deniz Bölükbaşı hastaneye geldi ve yetkililerden bilgi aldı.
       Bu arada, Bölükbaşı’nın cenazesi yoğun bakım servisinden morga alındı.
       
“ÜLKEMİZİN SİYASETİNDE DUAYENDİ”
       Bölükbaşı’nın vefatı üzerine siyasiler başsağlığı mesajları yayınladılar.
       Bu arada Bölükbaşı’nın vefat ettiği hastaneye ilk gelen siyasetçi ise 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel oldu. Dekan Prof. Dr. Çorapçıoğlu’nun yanına giderek bir süre görüşen Demirel’in oldukça üzgün olduğu gözlendi. Çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulunan Demirel, Bölükbaşı’nın bir süreden beri burada tedavi gördüğünü anımsattı. Demirel, şöyle konuştu:
       “Sayın Bölükbaşı, ülkemizin siyasetinde duayendi. Yaşamakta olan en eski siyasetçiydi ve aynı zamanda ülkemizin fevkalade değerli renkli bir simasıydı. Yeri doldurulamaz, unutulamaz, büyük bir siyaset ve devlet adamıydı. Onun ailesine, sevenlerine, milletimize taziyede bulunuyorum. Büyük bir milliyetçi, lider, vatanperver ve yiğit, kabadayı, yürekli, halkın sesiydi. Onu hep Anadolu fırtınası olarak tanıdık.”
       
DEFİN 8 ŞUBAT’TA
       Osman Bölükbaşı’nın oğlu Deniz Bölükbaşı, cenazenin 8 Şubat Cuma günü Cebeci Asri Mezarlığı’nda defnedileceğini bildirdi. Deniz Bölükbaşı İbni Sina Hastanesi’nde taziyeleri kabul ettikten sonra hastaneden ayrılırken, gazetecilerin soruları üzerine babası için 8 Şubat Cuma günü saat 11.00’de TBMM’de tören düzenleneceğini belirtti.
       Bölükbaşı, cenazenin, aynı gün Kocatepe Camii‘nde öğle namazından sonra kılınacak cenaze namazının ardından Cebeci Asri Mezarlığı‘nda toprağa verileceğini söyledi.
       
BÖLÜKBAŞI’NIN ÖZGEÇMİŞİ
       Hacıbektaş’ta 1913’de doğan Osman Bölükbaşı, Fransa’da Nancy Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü’nde öğrenim gördü. Türkiye’ye döndükten sonra Kandilli Rasathanesi’nde asistan ve Haydarpaşa Lisesi’nde öğretmen olarak görev yaptı.
       1946’da Demokrat Parti’ye (DP) girerek, siyasete atıldı ve Parti Genel Müfettişliği’ne getirildi. 1947’de DP’den ayrıldı, 1 yıl sonra Millet Partisi’nin (MP) kurucuları arasında yer aldı.
       İsmet İnönü ve Celal Bayar’a komplo düzenlemek iddiasıyla 1949’da tutuklandı. Bir süre sonra serbest bırakıldı.
Osman Bölükbaşı

Bölükbaşı 89 yaşındaydı.
       1950 Genel Seçimleri’nde Kırşehir’den MP’nin tek milletvekili olarak Meclis’e girdi. Ancak MP’nin, laikliğe aykırı davrandığı gerekçesiyle 1953’de kapatılması üzerine bir grup eski MP’liyle Cumhuriyetçi Millet Partisi’ni (CMP) kurdu ve genel başkanlığa getirildi.
       1954’de yeniden Kırşehir’den milletvekili seçilince DP hükümeti, Kırşehir’i ilçe durumuna getirdi. Bu dönemde hükümete sert eleştiriler yöneltti. Temmuz 1957’de TBMM’ye hakaretten tutuklandı. Kırşehir’in Haziran 1957’de il statüsüne kavuşmasının ardından Ekim’deki seçimlerde Bölükbaşı ve CMP’li arkadaşları yine milletvekili seçildiler.
       
GÜZEL KONUŞMASIYLA ÜN YAPTI
       1958’de DP’ye karşı güçbirliği oluşturmak amacıyla CMP’nin Türkiye Köylü Partisi ile birleşmesiyle kurulan Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nin (CKMP) Genel Başkanlığına getirildi. 1959’da 10 ay hapis cezasına mahkum edildi.
       27 Mayıs’tan sonra Kurucu Meclis üyeliğine seçildi. 1961 genel seçimlerinin ertesinde koalisyon hükümetlerine katılmayı reddetti. 1962 yılının Haziran ayında CKMP, İsmet İnönü’nün kurduğu 2. koalisyon hükümetine katılınca 28 milletvekiliyle birlikte partiden ayrılarak 2. kez Millet Partisi’ni kurdu ve partinin genel başkanlığına getirildi.
       Millet Partisi, 1965 Şubat ayında kurulan Suat Hayri Ürgüplü başkanlığındaki koalisyon hükümetine katıldı ama Bölükbaşı yine kabinede görev almadı.
       1972 yılında genel başkanlıktan ayrılarak yerini eski Genelkurmay Başkanı Cemal Tural’a bıraktı. Bölükbaşı, 9 Eylül 1973’de de milletvekilliğinden istifa ederek, aktif politikadan çekildi.
       Aktif siyasi hayatında güzel ve heyecanlı konuşmalarıyla ile ün yapan Bölükbaşı, halkta büyük sempati toplamayı başardı.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları