Home page
Haber Menüsü


ABD’de ‘Şer ekseni’ hazırlığı
Amerikan yönetiminde Afganistan sonrasında seçilecek hedef için karar netleşiyor.
Nevin Sungur
NTV
    5 Şubat—  Ekonomideki durgunluk, işsizliğin artması, Enron skandalı derken iç politikada puan kaybeden Başkan Bush, 11 Eylül ile yakaladığı destek rüzgarını, bu kez yeni hedefler bularak sürdürmeyi amaçlıyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


Yazara e-mail atmak için tıklayın
        Filipinler’de radikal dinci teröre karşı yeni bir cephe açılırken, Başkan Bush geçtiğimiz Çarşamba günü yaptığı “Ulusun Durumu” konuşmasında, Kuzey Kore, İran ve Irak’ı “Şer Ekseni” olarak tanımladı.
        Başkan Bush’a göre, terörist müttefikler grubunu oluşturan bu üç devlet, Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon’a yapılan saldırıları sessiz kalarak desteklediler. Hatta Saddam Hüseyin gibi bazı liderler, bu saldırıyı kınamak yerine onaylayan konuşmalar yaptılar.
       ABD Başkanı’ nın bu 3 ülkeyi “Şer Ekseni” olarak tanımlaması uluslararası alanda da büyük tepki çekti.Ancak, bu üç ülkeye karşı Bush’un dile getirdiği suçlamalar daha sonra Dışişleri Bakanı Colin Powell ile Savunma Bakanı Donald Rumsfeld tarafından da tekrarlandı.
ABD’den İran’a ağır suçlama

       
EN GÜÇLÜ HEDEF IRAK
       Amerikan yönetimi tarafından “Şer Ekseni” olarak tanımlanan ülkelerin başında gelen Irak’a müdahale konusunda, Washington’da hararetli tartışmalar yaşanıyor. ABD’nin, 11 yıldır devirmeye çalıştığı Saddam rejiminin, bugüne kadar 11 Eylül saldırıları ile ilgisi olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunamadı ancak terörle mücadele kampanyası kapsamında ismi sık sık gündeme geliyor.
TIME: Saddam’ın devrilmesi İran’a yarar
ABD’nin bu konuda en büyük kozu ise Saddam Hüseyin’in, Birleşmiş Milletler biyolojik ve nükleer silah denetçilerini ülkeye sokmak istememesi. Irak’a bir ültimatom gönderen Başkan Bush, denetçilere yeşil ışık yakılmaması halinde Bağdat yönetiminin, bu durumun sonuçlarına katlanması gerektiğini söyledi.
Irak Başkan Yardımcısı, ABD'nin izlediği politikaları sürdürmesi halinde 11 Eylül'den beter saldırılarla karşılaşacağını savundu.
        ABD bir taraftan, 10 yıldan fazla bir süredir ambargo uygulayarak Irak’ı güçsüz düşürmeyi amaçlarken, öte yandan da Irak’lı kuzey ve güneydeki muhaliflere destek vererek kendisine yakını bir yönetimi iktidara getirmeyi hedefliyor.
       
       
Irak’tan ’11 Eylül’den beter olur’ uyarısı

       Uluslararası platformada saldırı için haklı gerekçeler yaratmanın koşullarını zorlarken, komşu ülkelerin de desteğini almak konusunda önemli adımlar atılıyor.
       
TÜRKİYE ENDİŞELİ
       Tabii, burada en fazla ön plana çıkan ve gelişmelerden en fazla etkilenebilecek ülke de Türkiye. Geçtiğimiz günlerde Başbakan Bülent Ecevit’in, Saddam Hüseyin’e bir mektup yazarak, Birleşmiş Milletler denetçilerine izin vermesi gerektiği aksi takdirde bütün bölgenin karmaşaya sürüklenebileceği konusunu gündeme getirmesi de, Türkiye’nin endişelerini yansıtıyor.
Ecevit’ten Saddam’a: Tehlike var

       Irak lideri Saddam Hüseyin’in tavrı ise bu suçlamaları dikkate almayarak ABD’ye boyun eğmeyeceğini söylemek oldu. Öte yandan, Fransa ve Rusya gibi arabulucu ülkelerin talebiyle, 10 yıl sonra ilk defa Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanlarının ülkeye girmelerine izin verdi.
       
İRAN’A YÖNELİK SUÇLAMALAR ARTTI
       Amerika Birleşik Devletleri’nin “Şer Ekseni”ne dahil ederek Ortadoğu’ da dikkatle izlemeye aldığı bir diğer ülke de İran. İran’ın da Irak gibi, şimdiye kadar 11 Eylül’deki saldırılarla ilişkisini gösteren bir kanıt bulunamadı. Buna rağmen Başkan Bush, İran’ı da terörist devletler kategorisinde tanımlamaya devam ediyor.
Gözler İran’a çevrildi

       ABD Başkanı, İran’ın sürekli olarak kitle imha silahlarına yatırım yaptığını, terör ihrac ettiğini ve Afganistan’daki geçici yönetimin istikrarını tehdit eden girişimlerde bulunduğunu öne sürüyor ve bundan duydukları rahatsızlığı dile getiriyor.
       Başkan Bush’ un konuşması, son yıllarda ılımlı tavırları ile değişim mesajları veren İran’ da da büyük tepki topladı.
Hatemi: Bush tarihten ders almıyor
İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Başkan Bush’ u “kana susamış” olarak tanımlarken Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi ile Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi ise, ABD Başkanı’nı yaptığı konuşma nedeniyle ağır bir dille suçladılar.
İran: ABD saldırısı büyük hata olur

       
KUZEY KORE: ABD SAVAŞ İLAN ETTİ
Kuzey Kore, Bush'un 'Şer ekseni' açıklamlarına en sert tepki gösteren ülke oldu.
        Amerika’ nın ‘şer ekseni’ tanımlaması içinde hedef olarak seçtiği bir diğer ülke ise Uzak Doğu’ nun komünist rejimle yönetilen ülkesi Kuzey Kore. Washington’ a göre dünyadaki en tehlikeli rejimlerden birisi olarak kabul edilen Kuzey Kore’ ye yöneltilen suçlama ise, kitle imha silahlarına yaptığı yatırım. Başkan Bush, konuşmasında, Kuzey Kore lideri Kim-Dae Jung’u, vatandaşları açlıktan ölürken, kitle imha silahlarına para harcamakla suçladı ve bu ülkenin her an ABD’nin operasyonlarına hedef olabileceğini de ima etti.
Kuzey Kore Bush’a tehdit savurdu
Amerikan yönetimine göre, Kuzey Kore’de üretilen kitle imha silahları her an teröristlerin eline geçebilir ve sadece ABD’ye değil dünya barışına karşı da bir tehdit oluşturabilir. Kuzey Kore’nin ABD suçlamalarına tepkisi, diğerlerinden daha sert oldu. Dışişleri bakanlığı sözcüsü, Bush’ un konuşmasını ‘bir savaş ilanı’ olarak kabul ettiklerini söyledi.
       
BUSH OY HESABINDA
       Dünyada savaş rüzgarları durulmuş değil. Nitelik ve nicelikleri farklı olsa da belli ülkeler, ABD’nin oklarını üzerlerine çekmiş bulunuyor. ABD ise hedef olduğu saldırılar sonrasında soyunduğu kurtarıcı rolüne oldukça ısınmış ve alışmış durumda.
Safire: Bush, Irak’ta kararlı
Ancak, özellikle Ortadoğu’da yapılacak bir müdahalenin bölgesel dengeleri bozarak öngörülemeyecek bir şiddet ortamının doğmasına yol açabileceği belirtiliyor.
       Washington yönetimi de bu hesapları iyi yapabilmek ve dış politikada kazandığı başarıları, kendi sınırları içinde oya tahvil edebilmek için en doğru hamleleri yapmanın yolunu arıyor.
       
ABD’nin hedefindeki diğer ülkeler

       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları