Home page
Haber Menüsü


Gözler İran’a çevrildi
ABD Başkanı George W. Bush’un ulusa hitaben yaptığı konuşmada, Irak ve Kuzey Kore’yle birlikte İran’ı da ‘şer ekseni’ndeki ülkeler arasında sayması, dünya kamuoyunun dikkatini İran-ABD-İsrail ilişkilerine yönlendirdi.
NTV-MSNBC
 
 


    5 Şubat—  İran, ABD Başkanı’nın konuşmasına sert tepki gösterdi. Buna rağmen İran’ı suçlayan demeçler sürdü. ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in ardından bu kez de İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres, İran’ı Hizbullah’a füze vermekle ve Devrim Muhafızları’nı Lübnan’a yerleştirmekle suçladı. Uluslararası toplum, İran’a yönelik suçlamaları izlerken, bir yandan da Batı’ya yaklaşma eğiliminde olan bu ülkeye yönelik bir tacize onay verilmeyeceğinin sinyallerini yayıyor. ABD’nin tavrında, İran’ın Afganistan’da istikrarsızlık yarattığına dair iddiaların yanısıra, bu ülkeyi tehdit olarak gören İsrail’in de etkisi olduğu yorumu yapılıyor.  

   
 
       
    MSNBC News İran'dan İsrail'e sert uyarı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

      ABD Başkanı Bush’un ulusa hitaben konuşmasında, her geçen gün reform ve ılımlılaşma yolunda yeni adımlar atan İran’ın adını Irak ve Kuzey Kore gibi öteden beri ‘haydut devlet’ kategorisine soktuğu ülkelerin yanında telaffuz etmesi dünyayı şaşırttı.
Bush’tan ‘şer ekseni’ uyarısı

       Fakat İran’ı suçlayan açıklamalar bununla da kalmadı. ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, İran’ı, El Kaide ve Taliban üyelerinin Afganistan’dan kaçmasına yardım etmekle ve Afganistan’ı ‘karıştırmaya çalışmakla’ suçladı.
       
‘İRAN AFGANİSTAN’DA İSTİKRARA ENGEL’
       Aslında Rumsfeld’in açıklamaları, İran’ın Afganistan’da etkin olmaya çalıştığına dair ilk suçlama değildi. Haftalar öncesinde de ABD Başkanı Bush, İran’ı uyarmış ve Afganistan’ın İran sınırına yakın bölgelerde yerel güçleri destekleyerek karışıklık çıkarmaya çalıştığını söylemişti.
İran-İsrail söz düellosunda

        İran’ın, sınır bölgeleri yakınlarında nüfuz sahibi olan İsmail Han’ın güçlerini destekleyerek geçici hükümetin altını oyduğu ve aşiret çatışmaları yaratmaya çalıştığı, ABD’nin İran’a yönelik tavrının nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.
       
MÜTTEFİKLERDEN DESTEK YOK
‘İsrail, İran konusunda olduğu kadar hiçbir konuda ABD’nin dış politikasını şekillendirme başarısı göstermemişti.’
DAVID HIRST
Guardian gazetesi yazarı
        ‘Terör ağlarına biyolojik, nükleer ve kimyasal silah sağlamakla’ suçlanan üç ülke arasında İran’ın da sayılması, ABD’nin müttefikleri de dahil olmak üzere uluslararası toplumda destek görmedi.
       İngiltere reformları güçlendirmeye çalışan İran’la diyaloğu sürdüreceğini açıklarken, Avrupa Birliği de bu ülkeyle ilişkileri geliştirmekten vazgeçmeyeceğini belli eden bir tavır sergiliyor.
Rusya’dan ABD’ye ‘çifte standart’ suçlaması

       Rusya, Uluslararası Güvenlik Konferansı’nda, ABD’ye karşı İran’ı arkasına aldı. NATO Genel Sekreteri George Robertson da, ‘NATO’nun ABD’ye tüm olası operasyonlarda destek vermeyeceğini’ ima etti.
       
İSRAİL DE SUÇLAMA DALGASINA KATILDI
       ABD’nin İran’a yönelik suçlamalarına İsrail destek verdi. İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres’in ‘Hizbullah’a, İsrail’i vurabilecek füzeler veriliyor’ açıklaması, diplomatik gözlemcileri şaşırtmadı. Peres, daha sonra da İran’ın seçkin askeri birliği Devrim Muhafızları’nı, Lübnan’a yerleştirdiğini ileri sürdü.
Peres: İran Hizbullah’a silah veriyor

       İsrail, uzun süreden beri İran İslam Cumhuriyeti’ni, ‘en büyük uzun vadeli düşmanı’ olarak nitelendiriyordu. Nükleer güç sahibi olan İran, aynı zamanda Ortadoğu’da bir Yahudi devletinin bulunmasına ideolojik açıdan en katı itirazı yapan ülkeydi İsrail’e göre. Filistin ve komşu Arap ülkeleri ‘yakın düşmanlar’, İran ise en büyük ‘uzak düşman’dı İsrail için.
       
İRAN’IN FİLİSTİN’E DESTEĞİ İSRAİL’İ KORKUTUYOR
       İngiliz Guardian gazetesine göre İsrail, artık bu ‘yakın’ ve ‘uzak’ düşmanların birbirine yaklaşmasından endişeleniyor. İsrail’e göre giderek yalnız kalan Filistin Yönetimi, İran’dan destek görüyor. Geçtiğimiz haftalarda yakalanan silah yüklü geminin İran tarafından Filistin Yönetimi’ne gönderildiği iddia edilmişti. İran’ın özellikle reformlara karşı olan mollalar kanadının -ki dış politikada halen mollaların etkisi büyük- dinci Hizbullah ve Hamas gibi örgütlere silah desteği verdiği düşünülüyor.
ABD’den İran’a ağır suçlama

       
‘İSRAİL, İRAN’I ABD ATEŞİNİN ÖNÜNE İTİYOR’
       Guardian yazarı David Hirst’e göre, İsrail, İran konusunda olduğu kadar hiçbir konuda ABD’nin dış politikasını şekillendirme başarısı göstermemişti. Gözlemci James Hill ise durumu şöyle tarif ediyor: ‘ABD, İran’ı, İsrail’in verdiği gözlüklerden görüyor’.
       İsrail, bu etkiyi yaratmak için, İran’ın sadece kendileri için değil, tüm dünya için bir tehdit oluşturduğu tezini savunuyor.
Hatemi: Bush tarihten ders almıyor
Bu yüzden Tahran’ın çok uzun menzilli füzeler ürettiği iddiaları ortaya konuyor. İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres’in, bugünkü açıklamalarında ‘İran ve Kuzey Kore’nin, birlikte 10 bin kilometre menzili olan bir füze üretme projesi üzerinde çalıştıklarını’ öne sürmesi de, bu açıdan değerlendirilebilir.
       
İSRAİL OPERASYON İÇİN ABD’YE BASTIRABİLİR
       İsrail’in önde gelen gazetelerinden Yediot Ahranot’un yazarı Nahum Barnea’ya göre, İsrail Savunma Bakanı Binyamin Ben Eliezer, bu ay Washington’a yapacağı ziyaret sırasında, ABD yönetimini, İran’ın ‘gerçek bir tehdit olduğuna’ ikna etmeye çalışacak. Ve şu mesajı verecek: İran’a karşı diplomatik veya askeri bir tedbir alınsın. Siz almazsanız biz alacağız’.
İran: ABD saldırısı büyük hata olur

       
İRAN DURUMU NASIL KARŞILIYOR?
       İranlı parlamenterler, ABD tarafından yöneltilen suçlamalara karşı, reformcu-molla farkını bir kenara atıp birlik görüntüsü verdiler. Parlamento’nun reformcu kanadı tarafından yayınlanan ve muhafazakar kanat tarafından da onaylanan ortak bildiride, ‘ABD Başkanı’nın aldığı tavır, açıkça Siyonist rejimin baskısı sonucudur, dünya barışına tehdittir’ denildi.
 
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları