Home page
Haber Menüsü


Azmin diğer adı:
Tom Cruise
Bir kez bile Oscar’ı alamamasına rağmen sinemanın en pahalı ve en çok iş yapan aktörü ünvanını elinde tutuyor.
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    10 Şubat—  Onun kariyerinde okuma güçlüğü hastalığı büyük engel oluşturdu. Ancak azmi sayesinde şimdi Hollywood’un yıldızları arasında yer alıyor. Yıllardır sinemanın dedikodudan uzak ender isimleri arasında yer alan yakışıklı oyuncu, son aylarda Nicole Kidman’dan ayrılması ve İspanyol oyuncu Penélope Cruz ile birlikteliği ile manşetlerden inmiyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Sinemada ilk yıllarında
       Ünlü aktör 1962 yılının 3 Temmuz’unda ABD’nin Syracuse kentinde Thomas Cruise Mapother adıyla doğdu. Dört kardeşin en küçüğü olan Tom 11 yaşındayken anne babası ayrılmaya karar verdi. Çocuklarını yanına alan anne önce Louisville’e ardından New Jersey’e taşındı ve burada yeniden evlendi.
       Tom’un ailesinde sıklıkla görülen “dyslexia- okuma güçlüğü” hastılğı onda da vardı. Bu rahatsızlık akademik kariyerinde ona bir hayli zorluk çıkardı. Okul yıllarında atletizm yaptı, hatta dizi sakatlanana kadar güreşle ilgilendi. 14 yaşında Fransisken manastırına girip rahip olmaya karar verdiyse de bir yıl sonra burayı terk etti. 16 yaşında öğretmenlerinin de itelemesiyle “Guys and Dolls” müzikalinde rol aldı. Bundan sonra kendisini sahneden indiremediler. Okulu bırakıp oyunculuğunu geliştirmek için New York’a taşındı.
       İlk filmi Brooke Shields’in başrol oynadığı “Endless Love”da (1981) epey küçük bir rolü vardı. Aynı yıl Sean Penn ile yine yan bir rolde görüldüğü askeri bir okulda geçen “Taps” filminde oynadı. Neyse ki buradaki performansı önce yönetmen Harold Becker’in ardından eleştirmen ve yapımcıların dikkatini çekti. 1983 yılında Francis Ford Coppola’nın yönettiği “The Outsiders”da Matt Dillon, Emilio Estevez gibi geleceğin umutveren yetenekleri ile birlikte boy gösterdi. Film çok iyi iş yapmadı ama Tom’un gelecekte çok iyi projelere birlikte imza atacağı kişilerle tanışması yönünde büyük fırsat yarattı.
Yönetmen Cameron Crowe (solda) ile Vanilla Sky filminin setinde.

       Komedi filmi “Risky Business”den (1983) sonra iki yıl ortalıkta görülmedi. Bu süre sonunda rol aldığı dev bütçeli “Legend” gişelerde bekleneni vermedi. Ancak şans ondan yanaydı. O yıl içinde rol aldığı “Top Gun” ona şöhretin kapılarını açtı. 1986 yılının en fazla hasılat getiren getiren filminde taktığı gözlükten saç biçimine kadar her şeyi moda oldu.
       Bu başarıyı diğer filmleri izledi. Paul Newman’la oynadığı “The Color of Money -Paranın Rengi” (1986), Dustin Hoffman’la kamera karşısına geçtiği “Rain Man -Yağmur Adam” (1988), ve ona Altın Küre’de ödül getiren Oliver Stone’un “Born on the Fourth of July - Doğumgünü 4 Temmuz” (1989) unutulmayan yapımlar arasında yer alıyor.
       Tom Cruise, 1987 yılında oyuncu Mimi Rogers ile evlendi. Ancak 1990 yılında çift boşandı. Aynı yıl Cruise, bir araba yarışının konu edildiği “Days of Thunder” filmde genç Avustralyalı oyuncu Nicole Kidman ile birlikte oynadı. İki oyuncuun sette birbirlerine çok yakınlaştığı dedikoduları bir hayli fazlalaşmıştı ki, çift bunları yalancı çıkarmadı ve o yılın Noel’inde Colorado’da evlendiler.
       Cruise’un inatçılığı, tuttuğu işi koparma yeteneği, karşısında hangi ünlü oynarsa oynasın onun ezilmesini önlüyordu. Öneğin yılların usta sanatçısı Jack Nicholson’la “A Few Good Men” (1992) de başabaş bir oyun sergiledi. Yıllar geçtikçe Cruise hız kesmeden iddialı filmlere imza atmaya devam etti. “The Firm- Şirket” (1993); “Interview with a Vampire- Vampirle Görüşme” (1994) ve 1996 yılında yine gişelerde rekor kıran “Mission: Impossible- Görevimiz Tehlike” geldi.
11 yıl evli kaldığı Nicole Kidman ile...

       Ona ikinci Altın Küre ödülünü ise (Oscar jürisi onu sadece aday göstermekle yetiniyor) Cameron Crowe’un yönettiği “Jerry Maguire” getirdi (1996).
       Cruise ve Kidman çifti 1997 ve 98 yıllarını İngiltere’de Stanley Kubrick’in ölmeden önce tamamladığı son filmi “Eyes Wide Shut”ın çekimlerinde geçti. Film, 1999 yılında vizyona girdi ve çok karışık tepkiler aldı. Aynı yıl Tom Cruise, Paul Thomas Anderson’un yönettiği, Berlin Film Fesitvali dahil bir çok festivalde ödüller alan “Magnolia”da büyük başarı gösterdi. Bu filmle Altın Küre Ödülü’nü 3’e çıkardı. Oscar’da da aday gösterilmesine rağmen şeytanın bacağını yine kıramamıştı.
Son filmi, Minority Report filminde.
       Her Amerikalı oyuncunun rüyası bir gün Oscar almaktır. Tom Cruise bu ödülü çoktan haketmesine rağmen bir türlü almamasını fazla umursamıyor gibi görünüyor. O sinemada daha uzun vadeli işler yapmaya soyunuyor. Örneğin yapımcılığa da el atan Cruise “Mission: Impossible 2” filmiyle de 75 milyon dolar ücret alarak en pahalı oyuncu ünvanını elinde tutuyor.
       Cruise ve Kidman çifti 2000 yılının ortalarında ayrılacaklarını açıklayarak herkesi şoke ettiler. Los Angeles, New York, Colorado ve Sydney’de evleri; İsabella ve Connor isimli iki evlet edinilmiş çocukları olan çift, aylar süren mal paylaşımı sonunda dostça Ağustos 2001’de resmen ayrıldılar. Yakışıklı oyuncu hakkında eşcinsellik dahil birçok dedikodu çıkarılmasının ardından Vanilla Sky filminde birlikte rol aldığı Penélope Cruz ile birlikteliklerini artık gizlemez oldular.
Şimdi Penelope ile birlikte.

       Yıllardır dedikodulardan, skandallardan uzak kalan Tom Cruise, insanları şaşırtmaya devam ediyor. Örneğin, yapımcılığını üstlendiği “The Others- Diğerleri” filminde ayrıldığı eşi Kidman’a rol vererek “iş başka-aşk başka” dedi.
       Geniş bir hayran kitlesine sahip olan Cruise’un ne zaman Oscar alacağı sorularına şimdi Penelople ile evlenip evlenmeyeceği de eklendi.
       
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları