Home page
Haber Menüsü


Botaş’tan doğalgaza yeni indirim
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, Botaş’ın 1 Şubat 2002 tarihinden geçerli, dağıtım kuruluşlarına (belediyeler) sattığı doğalgaz fiyatında yüzde 6, sanayi kurluşlarına sattığı doğalgaz fiyatında ise yüzde 10 indirim kararı aldığını açıkladı.
Ankara
AA
30 Ocak— Bakan Çakan, düzenlediği basın toplantısında, 1 Şubat tarihinden geçerli indirimle, Botaş’ın dağıtım kuruluşlarına satttığı doğalgazın metreküp fiyatının, KDV hariç 213 bin 662 lira olarak belirlendiği söyledi. Çakan, buna göre indirim sonrası Botaş’ın doğrudan dağıtım yaptığı Bursa ve Eskişehir’de, KDV hariç, doğalgaz metreküp fiyatının 1 Şubat 2002 tarihinden geçerli 277 bin 761 lira olacağını vurguladı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Belediyelerin dağıtım yaptığı illerde ise Botaş’ın belirlediği fiyatlara kar marjı konularak nihai fiyatın belirlediğine dikkati çeken Çakan, buna örnek olarak, EGO’nun Ankara’da 1 Ocak 2002 tarihinde 441 bin 712 lira olan doğalgaz tüketici satış fiyatının aynı kar marjıyla, 1 Şubat 2002 tarihinde 315 bin 151 liraya inmesi gerektiğini anlattı.
Başkanlar indirimi yetersiz buldu
Bakan Çakan, uygulanan ekonomik program nedeniyle doğalgazdan alınan yüzde 18’lik KDV’nin indirilmesinin ise şu an için mümkün olmadığını kaydetti.
       
İLK İNDİRİM BURSA VE ESKİŞEHİR’DE
       Çakan doğalgaz fiyatlarında ilk indirimi Aralık ayında, Botaş’ın doğrudan satış yaptığı Bursa ve Eskişehir’de yüzde 5 oranıyla gerçekleştirdiğini söyledi.
        Bursa ve Eskişehir’de doğalgaz fiyatlarında, Ocak ayı başında ikinci bir yüzde 5’lik indirim yaptıklarını hatırlatan Çakan, bununla kalmayıp fiyatlardaki hassasiyetlerini, 7 Ocak 2002 tarihinde doğalgaz kullanılan 5 ilin Büyükşehir Belediye Başkanlarıyla yaptıkları 6.5 saatlik toplantıya taşıdıklarını kaydetti.
        Söz konusu toplantıda, bir başkan hariç uzlaşmaya vardıklarını ve taraftar olarak anlaştıklarını belirten Zeki Çakan, şunları söyledi:
       “Bu toplantıda Belediye Başkanlarımızın da katılımıyla, doğalgaz satış fiyatlarında belediye yönetimlerine verilen fiyat belirlemedeki üst sınır oranını yüzde 45’den yüzde 30’a çektik ve bu konuda bir tebliğ yayınladık. Bu noktada bazı tartışmalara da yeniden açıklık getirmek istiyorum. Doğalgaz satış fiyatlarında üst sınır belirleme yetkisini yasalar Bakanlığıma verilmiştir. Bu yetki, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kuruluş ve teşkilat yasasında vardır ve açıktır. İsteyenler bu yasayı bizlerden temin edip inceleyebilirler. Bu konuda yapılan itirazlar ve açılan davaların akıbetini, yargı organlarımızın yüce adaletine bırakıyorum. Ve yine bu noktada bir dönem belediyelerin dogalğaz satış fiyatlarına üst sınırı olarak neden yüzde 70 oranının uygulandığı konusuna girmek istemiyorum.”
       
BOTAŞ’IN ALDIĞI DOĞALGAZIN FİYATI
        En çok tartışılan konulardan birinin de, Botaş’ın aldığı doğalgazın fiyatı konusu olduğunu belirten Bakan Çakan, doğalgaz fiyatlarının, ülkeler arasında yapılan anlaşmalarla petrol ürünleri ve türevlerine dayandırılarak oluşturulduğunu ve söz konusu fiyatların alıcı ile satıcı arasında karşılıklı güven esasına göre belinlendiğini söyledi.
        Doğalgaz fiyatlarının “kamuoyundan saklanması, gizlenmesi” gibi bir düşüncelerinin kesinlikle olmadığını vurgulayan Çakan, şöyle devam etti:
        “Ancak belirttiğimiz hususlara dikkat edilmesi gereği vardır. Türkiye bugün 4 ayrı ülkeden doğalgaz alımı yapmaktadır. Bilinen bir gerçek olarak söylemek gerekirse en pahalı boru gazı, Turusgaz’dır. Bu gazın fiyat protokolünün hangi dönemde yapıldığı, sizlerin malumudur. Bu nedenle bu konudaki tartışmalara son verilmesini tekrar temenni ediyorum. Hiç bir yönetim, vatandaşlarına bir ürünü sunarken art niyetli karar almaz. Bu tür anlaşmalarda yönetimlerin hem vatandaşını hem de devletin çıkarını düşüneceği şüphesizdir.”
       
“İNDİRİMLER VATANDAŞI RAHATLATTI”
        Doğalgaz fiyatlarında yapılan indirimlerle vatandaşların nispeten rahatladığını gözlemledikleri de anlatan Bakan Çakan, en son indirimi bu ayın başında yaptıklarını, fakat daha bir ay bile geçmeden “başka indirimler yapılabilir mi” sorusuna cevap aramaya başladıklarını kaydetti. Bakan Çakan, Botaş yönetiminin geçen süre içinde geceli güzdüzlü hem ekonomik hem ticari hem de kendi mali bünyesini zayıflatmadan, doğalgaz fiyatlarının indirilmesi üzerinde çalıştığını bildirdi.
       
İNDİRİMİN SEBEBİ VE KDV KONUSU
        Son fiyat indiriminde, Botaş’ın yeniden yapılanma süreci içinde işletme maliyetlerinde sağladığı olumlu tablonun yanı sıra doğalgaz alım fiyatları ve döviz kurlarındaki gelişmelerin de gözönüne alındığını anlatan Çakan, bu aşamada çok tartışılan bir konu olan doğalgazda kdv indirimi konusunda ise şunları söyledi:
        “Doğalgazda uygulanan yüzde 18’lik kdv’nin yüksek olduğu ve bunun indirilmesi gerektiği görüşünü biliyorsunuz, ben sık sık dile getirdim. Ancak ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartların gözönüne alınması ve uygulanması gereken ekonomik programa uyulması gerektiği konusunu da vurgulamak istiyorum. Vergi konusunda 25 bin liralık ATV’yi 5 bin liraya çekerek ve yürürlüğe girmesini TBMM kararı ile gelecek Mayıs ayı başına kadar erteleyerek, nispeten bir sonuç almış bulunuyoruz.
        Ayrıca yürürlükteki ekonomik program, vergi konusunda bağlayıcı bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Ve kdv oranlarında indirim şu anda mümkün değildir.”
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları