Home page
Haber Menüsü


Arjantin’de de dalgalı kur gündemde
Arjantin’de de, Türkiye’nin 21 Şubat sonrası uygulamaya başladığı serbest dalgalı kur tartışılıyor. Basında çıkan haberlere göre, hükümet gelecek hafta Peso’yu tamamen serbest dalgalanmaya bırakacak.
Buenos Aires / Washington
NTV
30 Ocak— Arjantin’de kur politikasının değişmesi gündeme geldi. Arjantin basınında bugün çıkan haberlere göre hükümet gelecek hafta Peso’yu tamamen serbest dalgalanmaya bırakacak. ABD ise, güvenilir bir reform programı karşılığında 20 milyar dolara kadar kredi açabileceğini bildirdi.

   
 
       
   
MSNBC News Arjantin taze kredi için ABD desteği arıyor
MSNBC News Arjantinli yine sokakta: İş istiyor
MSNBC News Baykal: Arjantin kötü yönetildi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Arjantin basınında bugün yer alan haberlere göre, Arjantin hükümeti, 1.40 dolarlık çıpa sisteminden vazgeçmek ve Peso’yu tamamen dalgalanmaya bırakmak için çalışıyor.
       Bu konudaki kararın Arjantin Ekonomi Bakanı Leniçov’un Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşmesinin ardından netlik kazanacağı da vurgulanan habere göre, karar Cumartesi günü Devlet Başkanı Eduardo Duhalde tarafından halka duyurulabilir..
       
ABD: 20 MİLYAR DOLAR ANCAK...
       Bu arada ABD yönetimi, Arjantin’in şiddetli ekonomik krizle başedebilmesi için gelecek ay 20 milyar dolara kadar taze kredi alabileceğini, ancak, öncelikle güvenilir bir reform programının benimsenmesi gerektiğini vurguladı.
       Arjantin Dışişleri Bakanı Carlos Ruckauf’un ABD yönetimi yetkilileriyle görüşmesinde, ABD’nin, IMF’nin, Arjantin’in daha güvenilir bir kambiyo rejimi kabul etmesi, bankalardaki hesaplardan para çekimlerinde kontrollerin kaldırılması, dış borçları yeniden yapılandırıcı kabul edilebilir plan getirmesi ve artan bütçe açıklarını halletmesi yolundaki tutumunu desteklediği bildirildi.
       Arjantin’e yeni kredilere ilişkin müzakerelere gelecek ay başlanacak. Arjantin, Şubat ayında 15-20 milyar dolarlık yeni uluslararası kredi müzakelerine başlamayı ümit ediyor.
       ABD yönetimi yetkilileri, Arjantin’e yardım akışının ne zaman başlayabileceğine dair takvimi ele almadı, ancak, sürdürülebilir bir ekonomik plan geliştirilmesi halinde, bu ülkenin uluslararası mali kuruluşlar kanalıyla destekleneceğini bildirdi.
       
ABD VE IMF’DEN DESTEK ARAYIŞINDA
       Mali kaynakları ölçüsüzce harcaması ve popülist imajını silmek için diplomatik atağa geçen Arjantin, ABD ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) destek istiyor. IMF ise Arjantin’in hayati önem taşıyan mali yardımın önündeki kilidin açılması için bu ülkeden daha çok reform yapılmasının zorunlu olduğunu bildirdi.
       Arjantin Dışişleri Bakanı Carlos Ruckauf, ABD Hazine Bakanlığı yetkilileriyle görüşürken, Devlet Başkanı Eduardo Duhalde, Arjantin’de düzenin tesisine yönelik planlar vaat etti.
       IMF İcra Direktörü Horst Köhler, serbest dalgalı kur ve yabancı sermayeli bankalara yardımı kapsayan istek listesini sundu. IMF ile bağları düzeltme çabasındaki Arjantin Devlet Başkanı Duhalde, Cumartesi günü “sürdürülebilir ekonomi planını” sunacağını bildirdi.
       ABD Hazine Bakanlığı’ndan adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Arjantin Dışişleri Bakanı Ruckhauf’un ABD Hazine Bakanı Paul O’Neill ile görüşmesinin “verimli” geçtiğini, O’Neill’in Arjantin’in sürdürülebilir ekonomik programını destekleme isteğini belirttiğini iletti.
       Arjantin’in ABD Büyükelçisi Diego Guelar da, “olumlu, gerçekçi bir görüşmeydi..., hiçbir mucize, ne de mucize beklentisi ya da mucizevi mali yardım beklentisi yok” dedi. ABD geçen yılki açıklamasında Arjantin’i kurtarmaktan yorulduğunu, ülkenin kronik olarak aşırı harcama yaptığını bildirmişti.
       IMF İcra Direktörü Köhler, Reuters’e açıklamasında, Arjantin’in reformlar yapmak zorunda olduğunu, öfkeli seçmenleri yatıştırmak için yabancı yatırımcılar ve mali sektöre çok fazla devalüasyon yükü bindirmekle eleştirdi. Köhler, “Halihazırda en önemli şey Arjantin’de ödeme sistemini düzeltmektir, bankalar yakından izlenmeli ve bankaların yeniden yapılandırılması süreci başlatılmalı” dedi.
       
BOVE: KRİZİN SORUMLUSU IMF
       Diğer yandan Fransa’nın dünyaca ünlü çiftçi lideri Jose Bove, Arjantin’deki krizin sorumlusunun Uluslararası Para Fonu (IMF) olduğunu belirtti.
       Dünyada küreselleşme aleyhtarı göstericilerin öncülüğünü yapmakla tanınan Bove Brezilya’nın Porto Alegre kentinde basına yaptığı açıklamada, “Arjantin IMF’nin en iyi öğrencisiydi. Kendisinden istenilenlerin tümünü yerine getirdi. Kamu işletmelerini özelleştirdi ve küçülttü. Şimdi bu sistem iflas etmiştir. En şaşırtıcı olan ise IMF’nin Arjantin’in içine düştüğü bu krizdeki sorumluluğunu kabul etmemesidir” dedi.
       Jose Bove, yarın 2. Dünya Sosyal Forumu toplantısına katılacak.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları