Home page
Haber Menüsü


Keşçi: Kabuğumuzu kırmalıyız
Sektörel Dernekler Platformu Başkanı Güngör Keşçi, uluslararası sanayi toplumunun parçası olmanın yolunun yabancı yatırımcıların teşvik edilmesine bağlı olduğunu söyledi.
İstanbul
AA
24 Ocak— Sektörsel Dernekler Platformu İcra Kurulu Başkanı Güngör Keşçi, Türk sanayini uluslararası sanayi toplumunun bir parçası haline getirmek için bir araya geldiklerini belirterek, “Artık kabuğumuzun dışına çıkmalıyız” dedi. Ekonomi Muhabirleri Derneği İstanbul Şubesi’nin düzenlediği toplantıda, ekonomi basını temsilcileri Sektörsel Dernekler Platformu üyeleri ile bir araya geldi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Toplantıda konuşan Güngör Keşçi, Sektörsel Dernekler Platformu’nun 39 sektör derneğinin oluşturduğu, gönüllü bir platform olduğunu söyledi.
       
ABD GEZİSİ OLUMLU GEÇTİ
       Keşçi, Sektörsel Dernekler Platformu olarak Avrupa Birliği ve Akdeniz Yardım Programı (MEDA) fonlarından nasıl yararlanılacağı, nasıl hazırlanacağı konularında çalışmalar yaptıklarını, üyelere bunları anlatacaklarını, ayrıca AB müktesebatı konusunda üyeleri ziyaret ederek bilgilendireceklerini anlattı.
       ABD gezisini de değerlendiren Keşçi, “Prensip olarak olumlu. Reel sektör olarak hedeflediğimiz neticeye ulaştık” dedi. Daha serbest bir ticaret anlaşması görüşmeleri başlaması hedefi bağlamında gezinin amacına ulaştığını ifade eden Keşçi, “Bize düşen dersimizi iyi çalışıp 26-27 Şubatta başlayacak görüşmelere hazırlıklı gitmek ve 2-3 ay içinde görüşmeleri tamamlayıp kısıtlamasız ve vergisiz bir ticaret anlaşmasına bağlamak” diye konuştu.
       Demir Çelik Üreticileri Derneği Başkanı Veysel Yayan da, sektörün 2001 yılını yüzde 4.5 üretim artışıyla kapattığını, 2002’den tek beklentilerinin de ekonomik istikrarın sağlanması olduğunu dile getirdi.
       Makine İmalatçıları Birliği Başkanı Sedat Silahtar oğlu ise 2001 yılında üyelerinin yurtiçi satışlarında yüzde 50, toplam istihdamda ise yüzde 16 azalma görüldüğünü belirtti.
       Reklamcılar Derneği Başkanı Faruk Ata soy da, krizden en çok etkilenen sektörlerden biri olduklarını ve 2001 yılında reklam yatırımlarının yüzde 50 düşüşle yaklaşık 750 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ve kadroların yüzde 25 küçüldüğünü bildirdi.
       
REKLAM YATIRIMI KİŞİ BAŞINA 15 DOLAR
       Türkiye’de kişi başı reklam yatırımının 15 dolarla çok düşük seviyelerde bulunduğuna işaret eden Atasoy, “2002 için umutluyuz. Bu yıl reklam yatırımlarında yüzde 30’luk bir artış öngörüyoruz” dedi.
       Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Tavik Köletavitoğlu da, turizm sektörünün uzun yıllardır krizin içinde olduğunu söyledi. Geçen yıl nakit hareketlerde yüzde 11-12 oranında iyi performans sağladıklarını dile getiren Köletavitoğlu, Türkiye turizminin bugün nakit hareketlerde iyi olduğunu, ancak bilançolarda sıkıntı yaşadığını kaydetti.
       Köletavitoğlu, bu yıl özellikle Almanya ve Rusya’dan gelen turist sayısında yüzde 20-25 artış beklediklerini, yaptıkları bağlantıların bunu gösterdiğini belirtti. Selüloz Kağıt Sanayicileri Vakfı’ndan Erdal Sükan da, 2001 yılında yüzde 8 küçülme yaşadıklarını söyledi. Maliyetlerin yüksek olmasından şikayet eden Sükan, yabancı ortak arayışlarının gün geçtikçe çoğaldığına dikkat çekti.
       Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Genel Sekreteri Nermi Nigiz de, Emlak Bankası operasyonu ile denizcilik sektöründe ismi geçen ve ülke ekonomisine büyük katkılarda bulunan bazı denizcilik firmalarının 1997 yılında başlayan navlun krizinden kaynaklanan mağduriyetlerinin kendilerini fazlasıyla üzdüğünü belirtti.
       Türkiye Elektronik Sanayicileri Derneği Başkanı Fikret Yücel de sektörlerinde 2001 yılında yüzde 8 küçülme olduğunu söyledi.
       TAYSAD’dan Barbaros Demirci de, 1997’de yüzde 40 olan otomotivde yerli parça kulanımının geçen yıl yüzde 19’a düştüğüne dikkat çekerek, Türk yan sanayi ürünlerinin kullanımından vazgeçilmesinden yakındı. 2001 yılında 1 milyar 700 milyon dolar parça ihracatı yapıldığına işaret eden Demirci, 2 milyar 600 milyon dolar parça ithalatı olduğunu söyledi.
       
TAŞIMACILIK SEKTÖRÜ İDDİALI
       Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri üretenleri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selma Akdoğan da 2001 yılında 1.5 milyar dolarlık bir üretimleri olduğunu, 10 yıl içinde turizm sektöründen sonra Türkiye’nin en büyük döviz girdisi sağlayan sektörü olmak istediklerin kaydetti.
       Akdoğan, “Global şirketlerin Türkiye’deki dağıtım üssü olmayı hedefliyoruz. Yabancı sermayenin en çok ilgisini çeken ilk 3 sektörden biriyiz. En önemli sorunumuz ise Ankara tarafından tanınmamak” dedi. Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı Timur Erk de, Endüstri Bölgeleri Yasası’nda ciddi sıkıntı olduğunu dile getirerek, mutlaka burada sivil insiyatif olması gerektiğini belirtti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları