Home page
Haber Menüsü


Ecevit:Saddam dünyaya direnmemeli
Başbakan Ecevit, Irak lideri Saddam Hüseyin’e seslenerek, “Dünyaya tek başına direniş göstermenin anlamı yok” dedi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
25 Ocak— DSP lideri ve Başbakan Bülent Ecevit, dün partisinin Meclis grubunda yaptığı konuşmada, ABD gezisini anlattı ve ağırlıklı olarak dış politikaya yönelik mesajlar verdi. Ecevit, ABD’nin Irak konusunda Türkiye’yi tehlikeye atacak bir adım atmayacağına inandığını söyledi. Başbakan Ecevit, Irak’a operasyon konusunda ABD’nin kesin kararının bulunmadığını bildirdi.

   
 
       
    MSNBC News "Ufukta Irak'a harekat yok"
MSNBC News Bush: Irak için acele etmiyoruz
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Irak konusunun ABD Başkanı Bush dışındaki yetkililerle konuşulmadığını ifade eden Ecevit, Bush’un, “uzun ve vurucu ifadelerle” Irak konusu üzerinde durduğunu anlattı. Ecevit, konuşmasını şöyle sürdürdü:
       “Sayın Bush şunu açıkça söyledi: ‘Saddam Hüseyin’e tahammülüm yok’. Saddam Hüseyin’den Irak’ın mutlaka kurtulması gereğini ve bunun için çalışacaklarını ifade etti ve ‘Şu anda kesin bir planım yok. Şu aşamada diplomatik yöntemler gündemde’ dedi. Aslında diplomatik önlemler yoluyla bir çözüm bulunması kapısı da açık. Bu çok ümit verici... Bush, ‘Değerlendirmelerimiz bizi başka yollara başvurması yoluna götürürse, Türkiye ile mutlaka istişare edeceğiz. Irak’ın toprak bütünlüğünü konusundaki duyarlılığınızı biliyoruz ve bunu paylaşıyoruz. Türkiye’yi tehlikeye sokacak hiçbir adım atılamaz’ dedi.”
       
“HENÜZ KARAR VERMEDİM”
       Ecevit, Bush’un Irak konusunda, “Henüz bir karar vermiş değilim. Diplomatik veya başka yoldan olsun kesin başarıya ulaşacağımızdan ve işimizi yarım bırakmayacağımızdan herkes emin olsun” dediğini aktararak, “Tabi, bu çok önemli bir mesajdı. Saddam Hüseyin’in bunu ciddiye almasını temenni ediyorum. Dünyanın karşısında tek başına anlamsız direnişi sürdürmenin gereği yoktur” ifadesine yer verdi.
       
“GÖRÜŞÜMÜZE ÖNEM VERİYORLAR”
       “Bizim görüşlerimize önem veriyorlar” diyen Ecevit, bu konuda Türkiye’de bazı yorumcuların “Bush böyle söylüyor ama zamanı geldiğinde bize haber verir ve sonra kendi bildiğini yapar” dediklerini hatırlatarak, bunun mümkün olmadığını söyledi. Ecevit, “Türkiye’nin coğrafi konumu öyle ki, bizim yalnız bilgimiz dışında değil, katkımız dışında da askeri bir hareket mümkün değil. Bizimle çok verimli ve gerçek bir istişare süreci içinde olacağına inanıyorum. Bu konuda herhangi bir kuşkum yok” diye konuştu.
       
ABD İLE STRATEJİK ORTAKLIK
       Ecevit, son yıllarda ABD ile Türkiye’nin “stratejik ortaklık” içine girdiğini, bunun ileri bir ilişki boyutunu ifade ettiğini ve kendileri için çok değerli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
       “Bu ortaklık daha çok siyaset ve askeri ağırlıklıdır. Özellikle ticari ilişkilerimiz konusunda bazı haksızlıklar da vardır. Örneğin, bazı AB ve başka ülkelere sağlanan ticari avantajlardan Türkiye yararlandırılmamaktadır. Bu eksikliğin mutlaka giderilmesi gerekir. Bizim askeri işbirliğimiz özellikle Türkiye ve NATO açısından çok önem taşıdığı halde, örneğin İsrail ile askeri araç-gereç konusunda teknoloji transferi yapılırken, bize böyle birşey yapılmıyor. Görüşmelerde bu eksiklik üzerinde durduk. İsrail ve Ürdün’de nitelikli sanayi bölgeleri kuruldu. Bu ülkeler, ABD ile her türlü dışsatımda bulunabiliyorlar. Benzer bölgelerin Türkiye’de kurulmasını istedik. Memnuniyetle karşıladılar. Gerekli çalışmayı yapacaklarını söylediler.”
       Ecevit, görüşmelerde, “dostluğun da verdiği açıklıkla” ticari ve ekonomik konulardaki eksiklikleri vurguladıklarını ifade ederek, ABD Başkanı Bush ile görüşmeden önce “stratejik ortaklığın ekonomik ortaklıkla eş düzeye yükseltileceğini” içeren bir bildirinin de ABD’li yöneticiler tarafından kendilerine sunulduğunu ve bir kurul oluşturulduğunu hatırlattı. Kurul’un 26-27 Şubat’ta Ankara’da toplanacağını belirten Ecevit, çalışmaları başlattıklarını ve iş çevreleriyle işbirliği yapılmaya başlandığını bildirdi.
       
“AİLE TOPLANTISI GİBİ”
       “Ecevit, ABD yönetiminin, özellikle Arjantin’in düştüğü durum karşısında Türkiye’de hükümetin izlediği ekonomik tutumun değerini çok iyi bildiklerini özellikle vurguladıklarını bildirerek, “Sayın Bush, özel bir ilgi gösterdi. Adeta bir aile toplantısı ortamı içinde bir araya geldik” dedi.
       IMF ve Dünya Bankası yöneticilerinin de bu konuda olumlu izlenimlerini aktardıklarını bildiren Ecevit, bu yöneticilerin ekonomideki canlanmaya umut bağladıklarını söylediklerini ifade etti.
       
RUSYA İLE İLİŞKİLER
       ABD’nin enerji konusundaki işbirliğine önem verdiklerini ve “ birden çok seçenekli enerji hatlarına önem verdiklerini” anlatan Ecevit, tek kaynağa bağımlı kalınmasını istediklerini söyledi. Ecevit, “ABD, Rusya Devlet Başkanı Putin’e çok umut bağlıyor. Rusya Federasyonu ele iyi ilişkilere önem veriyor. Biz de zaten Rusya ilie iyi ilişkilere öteden beri önem veriyoruz, bunun enerji konusunda birtakım yansımaları olacaktır” dedi.
       
YABANCI YATIRIM
       Görüşmelerde, Türkiye’ye daha fazla yatırım yapılması üzerinde durduklarını anlatan Ecevit, bu konuda Türkiye’deki bazı uygulamalardan şikayetçi olduklarını, bunların kaldırılması halinde ABD’den Türkiye yatırım hevesi geleceğinin ifade edildiğini vurguladı.
       Engellerin başında bürokratik engellerin geldiğini hatırlatan Ecevit, Endüstri Bölgeleri Yasası ile bu konuda önemli adımlar atıldığını kaydetti. Ecevit, bu yasal değişiklikleri duyurmak için bazı önemli Amerikan gazetelerinde duyurular yayınladıklarını belirterek, “Dün, Washington Herald Tribune’den güzel bir yazı geldi. Bize verdikleri önemi belirtiyorlar ve niye böyle bir ilanı onlara vermediğimiz için sitem ediyorlar. Önemli bir gazete..Bu gazeteye de ulaştıracağız duyuruyu” dedi.
       
“EKONOMİK GÖSTERGELER İYİ”
       Başbakan Ecevit ekonomi ve iç politikadaki gelişmeleri de değerlendirdi ve ” 2004’e kadar seçim yok” dedi.
       Başbakan Bülent Ecevit, ekonomideki göstergelerin geçen yılın sonundan itibaren olumlu işaretler verdiğini ifade etti. Ecevit, iş çevrelerinin ekonominin geleceğinden umutlu, atılan adımlardan mutlu olduğunu aktardı. Ecevit, borsanın yükseldiğini, dövizin gerilediğini ve faizlerin düştüğünü, enflasyonun hızının kesildiğini belirterek, dış satımdaki artışın yatırım ve üretimi arttırdığını ve birçok fabrikanın işçi almaya başladığını bildirdi.
       
“ERKEN SEÇİM YOK”
       Ecevit, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Böylelikle Türkiye’de yakın zamana kadar (seçim yapılsın) dendiği halde, seçim de artık gündemden çıkmış durumda. Bu ortamda erken seçimden bahsetmek iyiniyetle bağdaşmaz. Üçlü koalisyon hükümetimiz, her alanda başlattığı olumlu adımlarını, seçim döneminin sonuna kadar sürdürmekle yükümlüdür. Yatırım ve üretimin önünde hükümetimizden kaynaklanmayan bir takım engeller var, onları da aşamaya kararlıyız.”
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları