Home page
Haber Menüsü


Japonya kötü sinyaller veriyor
İşsizlik yüzde 5.6 ile rekor seviyede, iç tüketim de canlanma yok, batık krediler yeni bir krizin habercisi.... Ve Japon Yeni’nin sürekli değer yitirmesi, ABD’nen sert tepkisine neden oluyor...
Tokyo
NTV-MSNBC
30 Ocak— Japon ekonomisi son günlerde kötü sinyaller veriyor. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi son 10 yıl için üçüncü durgunluk dönemine doğru ilerlerken, uzmanlar düşen karlar ve fiyatlar nedeniyle deflasyonist spirale girildiğini belirtiyor.

   
 
       
   
MSNBC News Japonya'da iflaslar arttı
MSNBC News ABD, Japonya'yı uyardı: Batık kredileri temizle
MSNBC News Japonya kemer sıkacak
MSNBC News Japonya da reform arayışında
MSNBC News Japonya'da işsizlik % 5.4'e çıktı
MSNBC News S&P Japonya'nın notunu kırdı
MSNBC News Japonya'da para politikası değişmiyor
MSNBC News Japonya'da işsizliğe karşı yeni paket
MSNBC News Japonya "gurbetçi işçi" arayışında
MSNBC News Japonya'da işsizlik daha da artabilir
MSNBC News Japonya para politikasını gevşetti
MSNBC News Japonya'da geçen yıl 32 bin kişi intihar etti
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kronik durgunluk nedeniyle işsizlik rekor seviyeye ulaşırken, perakende satışlar hızla geriliyor, ard arda dev şirketler iflas bayrağını çekiyor ve batık krediler mali krizin daha da süreceği sinyalini veriyor.
       Japonya’da son olumsuz veri işsizlik oranı oldu. ‘Ömür boyu iş’ kavramının yaratıcısı ve ‘işsizlik’ diye bir kavramın sözkonusu olmadığı ülkede işsizlik oranı Aralık ayında, rekor düzeye, yüzde 5.6’ya yükseldi.
ABD ekonomisinden sürpriz büyüme

       Kasım ayında işsizlik oranı yüzde 5.5’ti. Uzmanlar, işsizliğin daha da artacağına dikkat çekiyor. Japonya’da işsizliğin artması, ülke ekonomisinin yüzde 60’ını oluşturan tüketimin kısa bir süre içinde canlanacağı umutlarını söndürüyor.
       
TÜKETEN DE KALMADI
       Perakende satışlar da Aralık ayında da düşerek arka arkaya dokuz ay düşmüş oldu. Ülkede perakende satışlar 2001’in Aralık ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.7 azalarak neredeyse son iki yılın en büyük düşüşünü kaydetti.
       Perakende satışlar yıllık bazda yüzde 2.2 düştü. Böylece ülkede, perakende satışlarda arka arkaya beş yıl düşüş oldu. Japonya’da perakende satışlar, artan işsizlik ve ekonomiye olan güvensizlik nedenleriyle düşüyor.
       
BATIK KREDİLER KRİZİ KÖRÜKLÜYOR
       Analistlere ise, Japonya’daki batık kredilerin mali krizi uzatabilir. Japonya’da bankaların elindeki batık kredilerin miktarının mali krizi ve ekonomik durgunluğun süresini uzatabileceğinden korkuluyor.
       Bu sorun nedeniyle Japonya’nın son 10 yılda üçüncü kez durgunluğa girebileceğinden de endişe ediliyor. Analistler, Japon bankalarına çok fazla baskı uygulandığını ve bu baskı yüzünden bir patlama yaşanabileceğini belirtiyorlar.
       Ancak Japonya’yı korkutan en önemli mesele ise batık kredilerin miktarı. Hükümete göre, 237 milyar dolar olan batık krediler, analistlere göre çok daha yüksek seviyede...
       
YEN DEĞER YİTİRİYOR, ABD SIKINTILI
       Japon ekonomisinde tek olumlu gelişme ise, ulusal para birimi yenin değer kazanması. Yeninin değer yitirmesi, dış pazarlarda Japon mallarının rekabet edebilirliğini artırırken, rakibi ABD’yi zorluyor. Yıllardır Japonya’yı iç pazarını açmaya, ticaret fazlasını azaltmaya çağıran ABD, geçen hafta Japonya’yı yenin değerini düşürmesi konusunda bir kez daha uyarmıştı.
       Ancak, Japon Yeni’nin ABD Doları karşısında sürekli değer kazandığı 2001 yılı ülkenin dış ticaret dengesini bozdu. Japonya’nın dış ticaret fazlası 2001 yılında yüzde 38 oranında gerileyerek, 1970’den bu yana en büyük düşüşünü kaydetti. 1970’den beri ilk kez yüzde 38 gibi rekor bir seviyede gerileyen dış ticaret fazlası 49.1 milyar dolar seviyelerinde...
       Ekonomistler, 11 Eylül’ün ardından toparlanma sinyalleri gösteren ABD ekonomisin ve son 3 ayda değeri hızla gerileyen yenin, 2002 dış ticaretine pozitif yönde etki edeceğini söylüyorlar.
       
O’NEILL SERT BİR UYARI YAPMIŞTI
       Bilindiği gibi geçen hafta Tokyo’da Afganistan’a yardım nedeniyle toplanan konferans sırasında ABD Hazine Bakanı Paul O’Neill, Japonya ekonomi yönetimini, “Yen’in değerini daha aşağıya çekmeyin” diye uyarmıştı...
       O’Neill, Japon yetkililere, sürdürülebilir büyüme için doğru yöntemin zayıf yen olmadığı mesajını vermiş ve yenin değerini düşürmenin Japonya’nın ekonomik planının bir parçası olmadığına inandığını belirtmişti. O’Neill’in bu sert uyarısını, “Kurlar üretkenliği artırmaz, ya da batık krediler sorununu çözemez” sözleriyle sonlandırmıştı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları