Home page
Haber Menüsü


Lübnanlı sağcı milis liderine şüpheli suikast
Lübnanlı sağcı Hristiyan milis lideri Hobeyka ve 3 koruması, bombalı saldırıda öldü. Hobeyka, Sabra ve Şatilla kamplarında düzenlenen katliamlar nedeniyle Belçika’da açılan davada, İsrail Başbakanı Şaron aleyhine tanıklık yapmaya hazırlanıyordu.
Beyrut/Brüksel
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    24 Ocak—  Filistin lideri Arafat’ın Lübnan’daki temsilcisi, Hobeyka suikastinin, İsrail haberalma teşkilatı Mossad’ın işi olduğunu iddia etti. 1982 yılında İsrail’in Lübnan’ı işgali sırasında Sabra ve Şatilla Filistin mülteci kamplarında girişilen kıyımda rol oynayan milislerin lideri olan Hobeyka’nın İsrail Başbakanı Şaron aleyhinde tanıklık yapmaya hazırlandığı için ‘kendini tehdit altında hissettiği’ öne sürüldü.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Filistin lideri Yaser Arafat’ın Lübnan’daki temsilcisi Sultan Ebulayneyn, Elias Hobeyka’ya düzenlenen suikastın İsrail haberalma teşkilatı Mossad’ın işi olduğunu ileri sürdü. Ebulayneyn, Mossad’ın, İsrail Başbakanı Ariel Şaron aleyhinde 1982 Sabra ve Şatilla katliamlarıyla ilgili olarak Belçika’da açılan davada tanıklık etmesini engellemek için Hobeyka’yı öldürdüğünü savundu. Ebulayneyn, “Hobeyka, daha önce Brüksel’de kanıt sunmaya hazır olduğunu açıklamıştı. İsrail’in, Sabra ve Şatilla kasabı Şaron’un davasının başlamasından birkaç gün önce onu öldürmesi normal” dedi.
       
LÜBNAN DEVLET BAŞKANI DA İSRAİL’İ SUÇLADI
       Lübnan Devlet Başkanı Emil Lahud, suikastın amacının Arap ve dünya kamouoyunun dikkatini işgal altındaki Filistin’de işlenen suçlardan ayırmak ve Hobeyka’nın Belçika’daki mahkemede tanıklık yapmasına engel olmak olduğunu savundu.
       Ürdün’ü ziyaret etmekte olan Lübnan’ın Mültecilerden Sorumlu Bakanı Marvan Hamadi ise, İsrail’e doğrudan suçlamalar yönelterek, “İsrail’in, Ariel Şaron’un kesin mahkumiyete çarptırılacağı Belçika’daki tarihi mahkemede aleyhinde tanık istemediği açık” diye konuştu.
       
İSRAİL SUİKASTLE İLGİYİ REDDETTİ
       İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres, Hollanda’nın Lahey kentinde düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin Hobeyka’nın öldürülmesine karıştığı yolundaki iddiaların “tamamıyla asılsız olduğunu” belirterek, “Biz Lübnan siyasetine dönmemek üzere Lübnan toprağından ayrıldık. Artık orada herhangi bir rol almayı düşünmüyoruz” dedi.
       
Sabra ve Şatila katliamları unutulmadı

       
’HOBEYKA TEHDİT ALTINDAYDI’
“Bana, Sabra ve Şatilla ile ilgili bildiklerini davaya sakladığını söyledi. Kendini tehdit altında hissedip hissetmediğini sorduğumda da evet hissediyorum, dedi.”
JOSY DUBIE
Belçika Senatosu Adalet Komisyonu Başkanı
        Belçikalı Senatör Josy Dubie, havaya uçan otomobilinde ölen aşırı sağcı Lübnan milislerinin eski lideri Elias Hobeyka için, “Sabra ve Şatilla katliamı konusunda söyleyecekleri vardı ve kendisini tehdit altında hissediyordu” dedi.
       AFP muhabirine demeç veren Belçika Senatosu Adalet Komisyonu Başkanı Dubie’ye göre, Hobeyka, “Brüksel’de Ariel Şaron ile ilgili dava kabul edilirse gelir ifade veririm” dedi. Dubie, “Bildiklerini neden şimdi ifşa etmiyorsun, diye sordum. Bana, bunu davaya sakladığını söyledi. Kendini tehdit altında hissedip hissetmediğini sorduğumda da evet hissediyorum, dedi...” diye konuştu.
       Sabra ve Şatilla kamplarından kurtulan 23 Filistinli, Belçika’da, İsrail Başbakanı Şaron aleyhinde insanlık suçundan dava açmışlardı. Brüksel istinaf mahkemesi, davayı kabul edip etmeyeceğine 6 Mart’ta karar verecek.
       
HOBEYKA, KATLİAMIN MİMARLARINDANDI
       Elias Hobeyka, İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile birlikte, 20 yıl önce, Lübnan iç savaşında Sabra ve Şatilla katliamlarından sorumlu tutulan isimlerden biri olarak anılıyor.
       Hobeyka, İsrail’in 1982 yılında Beyrut’a düzenlediği saldırıda, Sabra ve Şatilla Filistin mülteci kamplarında çocuklar da dahil yüzlerce kişinin katledilmesinde rol alan aşırı sağcı “Lübnan Güçleri” milis grubunun liderliğini yapıyordu. Eski bakan Hobeyka, Sabra ve Şatilla katliamlarına ilişkin “emirleri yerine getiriyordum” ifadesini kullanmıştı.
       Lübnan iç savaşının (1975-1990) sona ermesinin hemen ardından hükümette yerlerinden edilen 1 milyon Lübnanlı’nın yeniden evlerine kavuşmasından sorumlu bakan olarak da görev almıştı.
       
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları