Home page
Haber Menüsü


Enron skandalında sürpriz tanık
Enron’un eski bir yöneticisi, iflas eden enerji devinin merkezinde, en azından iki hafta öncesine kadar belgelerin yok edildiğini açıkladı.
Washington
CNBC-E
22 Ocak— Enerji devi Enron’un iflası sonrası yaşananlar üzerindeki sis perdesi kalkmaya başladı. Şirketin iflasıyla birlikte yok edilen kayıtlara ilişkin bir sürpriz tanık çıktı. Enron’un eski Yurtdışı Piyasalar Direktörü Maureen Castanada, onlarca kolide binlerce parçalanmış kağıt gördüğünü söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News Enron skandalı yeni izleme sistemi getiriyor
MSNBC News Enron, politikacılara 6 milyon dolar vermiş
MSNBC News Andersen'in geleceği tehlikede
MSNBC News Enron 6 milyar dolarlık satış yapacak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Castenada, şirketten Ocak’ın ikinci haftasında ayrıldığını ve o zamana dek belgelerin imha edildiğine şahit olduğunu söyledi. Enron’da belgelerin imha edilmesi, Ekim ayı başında mahkeme kararıyla yasaklanmıştı. Bu açıklama üzerine, Enron’un avukatı Robert Bennett, belgelerin imha edildiği iddialarının incelendiğini söyledi.
  ABD TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK İFLAS
Enron piyasada değeri 80 milyar dolar olan ABD'nin 7. büyük şirketi.
Geçen ay çöken şirketin iflası ABD tarihindeki en büyüğü.
Teksas merkezli enerji şirketinin hisseleri bir yılda 82 dolardan 1 dolara düştü.
Enron batmadan önce yöneticiler hisselerini satmayı becerebildi. Enron'un son günlerinde 600'den fazla üst düzey yöneticiye hisseye bağlı olarak 100 milyon dolara yakın ikramiye ödendi.
Ancak, 1.000'i İngiltere'de olmak üzere 6.000 Enron işçisi işten atıldı.
Binlercesi sosyal sigorta ikramiyelerini ve maaşlarını kaybettiler. Çünkü, Enron hisselerine dayalı bir emeklilik planına bağlıydılar. Şirket batmadan önce hisseleri satmalarına izin verilmedi.
Aralarında JP Morgan ve Citigroup gibi devlerin de bulunduğu 54 sayfalık bir listedeki Enron alacaklılarına yasal ödeme önceliği emeklilerden önce verildi.
Bir zamanlar geleneksel bir doğalgaz şirketi olan Enron, riskli ve yeni bir alan olan enerji ticareti işine girince sorun yaşamaya başladı.
Enron çalışanları, Arthur Andersen ve muhasebe firması hakkında 1 milyar dolarlık dava açtı. Enron'un borçlarını saklamasına yardımcı olduğunu savunuyorlar.
ABD Adalet Bakanlığı ve Kongre de ayrı ayrı soruşturmalar sürdürüyor.
Ancak, ABD yönetiminde yer alan bazı bürokratların son seçim kampanyasında Enron'dan bağış aldığı biliniyor.
Son seçimlerde Enron'un adaylara 2.4 milyon dolar bağış yaptığı ve en çok bağış yapan 50 şirket arasında bulunduğu belirtiliyor.

       
KAĞITLAR PARÇALARA AYRILIYORDU
       Castanada, Şükran Günü’nün ardından, normal şartlarda depolarda olması gereken kağıtların koridorlara yığıldığını ve burda kağıtları yok etme işleminin gerçekleştiğini anlattı. Castanada, ABD televizyonuna, “Şükran Günü’nden hemen sonraydı, normalde gizli odalarda olması gereken tüm belgeler ortaya çıkmış ve koridorlara yığılmıştı. Kağıtlar parçalara ayrılıyordu. Benim ayrıldığım günlere kadar kağıtları yok etme işlemi sürdü ama hala devam edip etmediğini bilmiyorum” diye konuştu.
       İşten ayrılırken kendisinin kişisel eşyalarını koymak için bir kutu aradığını ve bu kutulardan birini aldığını belirten Castanada, kutunun ağzına kadar parçalanmış kağıtlarla dolu olduğunu da belirtti.
       
SAVCI: TANIKLIĞINA BAŞVURACAĞIZ
       Davayı yürüten Savcı Bill Lerach ise, Castanada’nın tanıklığının önemine işaret ederek bu iddiaların davanın geri kalanı için önemli olduğuna dikkat çekti.
       Savcı Lerach, “Bayan Castanada’nın bu anlattıkları belgeleri yok etme işleminin iddia edilenin aksine bilinçli ve koordinasyon içinde yapıldığının bir göstergesi, kendisinin tanıklığına başvuracağız” dedi.
       
SİSTEMİN ADI: WHITEWING
       Öte yandan Washington Post’ta yer alan bir habere göre ise, Enron’un avukatları, şirketin, gelirlerini ve karını şişirerek borçlarını gizlemesine olanak tanıyan, çok karmaşık ve gizli bir mali yapılar zinciri yarattığını iddia etti.
       Gazeteye göre, bu mali yapılardan biri de “Whitewing” denilen bir sistemdi. Bu sisteme göre, şirket, hissedarlarının tam olarak her şeyden haberi olmadan, yatırımcılarının lehine çalışıyordu.
       Böylece, şirket, borçlarını bilançoya yansıtmadan mali açıdan büyümeye devam edebildi.
       
ANDERSEN’E BAŞVURULAR AZALDI
       Bu arada Washington Post gazetesinde yer alan bir haberde, denetim şirketi Arthur Andersen’in geleceği ele alındı. Habere göre, Enron skandalında talep edilen bazı belgeleri imha ettiğinin ortaya çıkması, Arthur Andersen’in 85 bin çalışanını ve işe yeni başlayan gençleri endişelendiriyor.
       Gazeteye göre, eskiden Andersen çalışanlarından her hafta ortalama 30 ila 40 iş başvurusu alan Ransford adlı danışmanlık şirketi, geçen hafta 1.000 adet iş başvurusu aldı.
       Diğer yandan, Andersen’a kabul edilen yeni mezunların da işe başlayıp başlamama konusunda endişeleri olduğu belirtiliyor.
       Uzmanlara göre, çalışanların taşıdığı bu kaygılar, Andersen için, yetkililerin soruşturmaları ve şirket aleyhine açılan davalar kadar yıkıcı olabilir.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları