Home page
Haber Menüsü


İstanbullu sanayiciler Ankara turunda
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük ve yönetim kurulu üyeleri bugün Ankara’da çeşitli görüşmeler yaptı. İSO Heyeti Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Yardımcısı Yılmaz, Maliye Bakanı Oral ve Sanayi Bakanı Tanrıkulu ile görüştü.
Ankara
AA
21 Ocak— İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük ve yönetim kurulu üyeleri, Türk ekonomisi ve sanayinin sorunlarını değerlendirmek ve düşüncelerini paylaşmak üzere Ankara’da görüşmelerde bulundu. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük ile yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Başbakanlık Merkez binadaki kabulde yaptığı konuşmada, 2002 yılı başında İSO Heyeti ile yaptığı böyle bir görüşmeden memnuniyet duyduğunu belirtti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Görüşmenin hem izlenen ekonomik politikalar konusunda görüş almak hem de önerileri öğrenmek açısından yararlı olacağını belirten Yılmaz, İSO’nun yeni yönetimine başarılar diledi. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük de, yaptıkları nezaket ziyaretlerinde, İSO olarak görüş ve düşüncelerini ilettiklerini söyledi.
       Küçük, sorunların çözümüne katkıda bulunmak için, diyaloğa devam edeceklerini kaydetti. Kabulde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan da hazır bulundu.
       
ORAL: 39.8 KATRİLYON VERGİ GELİRİ
       İSO heyetinin makamında ziyaret ettiği Maliye Bakanı Sümer Oral, 2001 yılı sonu itibariyle 39.8 katrilyon vergi tahsilatı gerçekleştirildiğini bildirdi. Görüşmenin ardından gazetecilere bir açıklama yapan ve sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Oral, görüşmede ekonomik sorunları ele aldıklarını, daha çokta sanayi ile üretimin sorunlarının görüşüldüğünü bildirdi.
       Yatırım ve üretim hevesinin tekrar canlandırılması gerektiğini belirten Bakan Oral, temel meselenin üretim ve yatırımın canlandırılması olduğunu ve bu hedefin canlandırılması üzerinde durduklarını kaydetti.
       2002 yılının henüz 20 gününün geride bırakıldığına dikkat çeken Oral, ancak 2002 yılına ekonomik bakımdan çok daha olumlu ve sağlam bir çizgi içinde girildiğini söyledi.
       Özellikle mali politikalar ve bütçe üzerinde son derece etkin bir uygulama yapıldığını ve hedeflerin üzerinde gerçekleşmeler sağlandığını belirten Oral, şunları kaydetti:
       “Biz 2001 yılının gelir ve vergi rakamlarını kesin şekilde elde ettik. Harcamalar bu ayın sonu itibariyle mahsup işlemleri olduğu için kesin rakamı ortaya çıkarmada biraz vakit alacak, ama Kasım sonuçları itibariyle dediğimiz rakamlar çok daha olumlu gerçekleşecek. Vergi gelirlerimiz de öngördüğümüz Kasım sonuçları itibariyle yıllık hedef olarak düşündüğümüz rakamın da üzerinde gerçekleşti. Bilindiği gibi bütçe ile 37.7 katrilyonluk bir vergi hedefi öngörülmüştü. Daha sonra bunu 38.8 civarında öngörmüştük. Ama yıl sonu itibariyle 39.8 katrilyon vergi geliri tahsil edilmiştir. Bu da gösteriyor ki 2001 yılında faiz dışı bütçe fazlası, ki programın kredibilitesi bakımından son derece önemlidir. Öngörülen 11.4 katrilyonun bir hayli üzerinde gerçekleşecektir.”
       Bütçe hedeflerinin beklenenin üzerinde gerçekleşmesinde hem ekonomide yaşanan olumlu havanın, hem de 2002 yılı bütçesinin sağlam temeller üzerine oturmasından kaynaklandığını da belirten Bakan Oral, bu ekonomik politikalarının esas amacının 2002’ye daha sağlam ve olumlu bir havayla girmek olduğunu kaydetti.
       Ancak, 2002’de de işi son derece sıkı ve ciddi ele almak gerektiğini belirten Oral, bütçe ve maliye politikalarının kararlılıkla uygulanması gerektiğini bildirdi. Oral, “2002 sonunda da bugün olduğu gibi hedeflerin yakalanması halinde Türk ekonomisinin çok daha rahat bir ortama kavuşacağı kesindir” dedi.
HİZMET SINIFLARIYLA İLGİLİ DÜZENLEME KONUSU
       Bir gazetecinin, “görev tazminatlarının düzenlenmesiyle ilgili, kaynakta 200 trilyon bulunmasına rağmen çok fazla talep bulunduğunu” hatırlatması üzerine Oral, 631 sayılı KHK’nın Bakanlar Kurulu’na kamuda ücret adaletini düzenleme konusunda yetki verdiğini hatırlattı.
        Bu yetkinin de ancak Bakanlar Kurulu tarafından verilebileceğini belirten Oral, kararname ve onu oluşturan yetki kanununun, bu düzenlemeyi 5 yıllık bir süre içerisinde yapmayı öngördüğünü anlattı.
       
“İLK DÜZENLEME YAPILMAK ÜZERE”
       Bununla ilgili ilk düzenlemenin de yapılmak üzere olduğunu ifade eden Oral, Maliye, Devlet Personel Başkanlığı ve Başbakanlık’ın bu hazırlıkları yürüttüğünü ifade etti. Söz konusu kararnamedeki düzenlemelerin, bütçe imkanları içerisinde gerçekleşebileceğine dikkati çeken Bakan Oral, “imkanımız sizinde belirttiğiniz büyüklüktedir. Ücret adaletini sağlama konusunda bir ilk adım atılmaya çalışılmaktadır” dedi.
       657 sayılı kanuna göre Türkiye’de 10 tane hizmet sınıfı bulunduğunu, bunun dışında Üniversite Personel Kanunu, hakim-savcı ve bu meslekten sayılanlar ile 916 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Kanunu bulunduğunu anlatan Sümer Oral, bu sınıfların hepsinin ayrı ayrı talepleri bulunduğunu söyledi.
       Oral, “Biz kararname hazırlanırken, (şu talep yerinde bu talep yerinde değil) gibi bir tartışma ortamında kesinlikle olmadık. (Şu gruba aman verilmesin şu gruba verilsin, şu olur) tartışmaları içerisini de girmedik” dedi.
       
SİSTEM, 5 YIL İÇERİSİNDE DÜZELTİLECEK
       Ancak, bütün sınıfların bu konuda haklı talepleri olabileceğini ve bu yönde talepler de bulunduğunu anlatan Oral, adaletli olmayan ücret sisteminin 5 yıl içerisinde düzeltilmesi konusunda, mevcut imkanlar içerisinde nasıl bir adım atabileceklerini araştırdıklarını kaydetti.
       Bunun çalışmasının halen devam ettiğini ifade eden Oral, en kısa zamanda sonucu varmaya çalıştıklarını ve bunun çok uzun sürmeyeceğini kaydetti.
       Bir gazetecinin İçişleri Bakanı’nın “polislerin maaşlarının yeniden düzenlenmesini” istediğini hatırlatması üzerine de Oral, “polislerin çalışma şartlarını İçişleri Bakanımız nasıl değerlendiriyorsa, biz de öyle değerlendiriyoruz. Bizim farklı bir görüşümüz yok. Sayın Yılmaz ve Sayın Bahçeli’ye de intikal etmiş bir durum da yok” şeklinde konuştu. Ortada bir kararname bulunduğunu ve ekonomik imkanlarında belli olduğunu anlatan Oral, bu konuda bu konuda neler yapılabileceğinin üzerinde durduklarını kaydetti.
       Hizmet sınıfları ile ilgili herhangi bir düzenlemeyi ortaya getirmediklerini de ifade eden Oral, meseleyi genel olarak ele aldıkları ifade ederken, “basında ben de okuyorum ama anlatıldığı şekilde, böyle bir farklı düşünce kesinlikle olmaz” diye konuştu.
       Bir diğer gazetecinin, İçişleri Bakanını Rüştü Kazım Yücelen’in “polis ücretlerinin düzeltilmesiyle ilgili bir talebinin olup olmadığını” sorması üzerine de Oral, İçişleri Bakanı’nın kısa bir süre önce kendisini ziyaret ederek bu konudaki taleplerini dile getirdiğini söyledi.
       
“BİR ÇOK BAKAN ARKADAŞ ARADI”
       Ancak, kendisini bu konuyla ilgili birçok bakan arkadaşının aradığını ve kendi personeliyle ilgili iyileştirme istediğini belirten Oral, bugün de Adalet Bakanı’nın aradığını bildirdi. Oral, şöyle dedi:
       “Maliye Bakanı’na talepler gelir. Ama o talepleri karşılamak hep birlikte olacak. Hükümetin çıkaracağı bir kararnamedir. Onu oluşturmaya çalışıyoruz ama kesinlikle bir farklı düşünce içinde değiliz. En iyi çözümü bulmaya çalışıyoruz ama kaynağımız kıt olunca, tabii bu o kadar kolay olmuyor. Bir yerde de, programı zedelemememiz gerekiyor. Zedelediğimiz zaman, bir çok şeyin zedelendiğinin farkına hemen akabinde varırız.”
       
OTEL DEVRİNDE ANLAŞMALAR TAMAM
        Oral, özelleştirme kapsamında bulunan Emekli Sandığı’na ait 6 otelden İzmir-Efes ile Bursa’da Çelik Palas’ın Swiss Oteller Zinciri’ne verilmesine ilişkin devir sözleşmesinin imzalandığını bildirdi.
       Oral, bir gazetecinin “Emekli Sandığı’na bağlı 6 otelin özelleştirme çalışmalarının hangi aşamada” olduğunu sorması üzerine Bakan Oral, bu otellerin işletmesinin mevcut yapı ile sağlanmasının mümkün olmadığını, bu nedenle özelleştirme kapsamına alındıklarını bildirdi. Maliye Bakanı, özelleştirme çalışmaları sonunda 3 kıtada otelleri bulunan işletmelere bunların işletme hakkının devir edilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.
       Bakan Oral, bu zincirlerden birisinin Swiss, diğerlerinin Radison ve Milenium olduğunu ve özelleştirme çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
       İzmir-Efes ile Bursa Çelik Palas Oteli’nin Swiss Oteller Zincirine işletme hakkının devri ile ilgili sözleşmelerin imzalandığını ve bu özelleştirmenin tamamlandığını belirten Oral, diğer iki uluslararası oteller zincirine devredilecek Emek Otelleri ile ilgili ise son aşamaya gelindiğini ve bu özelleştirmelerin de birkaç ay içerisinde tamamlanmasını umduğunu kaydetti.
       Bu otellerin özelleştirmelerinin dünyada yaşanan 11 Eylül olayları ile Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durum nedeniyle uzadığını da belirten Bakan Oral, özelleştirmelerin tamamlanmasının ardından Emek Otelleri’nin yabancı sermaye tarafından işletilen dünya çapında oteller haline geleceğini dile getirdi.
       Devletin de bundan önemli bir gelir elde edeceğini işaret eden Oral, bu özelleştirmeleri çok önemli kabul ettiğini vurguladı.
       Bir soru üzerine Bakan Sümer Oral, Emekli Sandığı’na bağlı 6 otelin özelleştirmesinden elde edilecek geliri ise daha sonra düzenleyeceği bir basın toplantısı ile açıklayacağını bildirdi.
       
TANRIKULU: TÜKETİCİ YASASI İMZAYA AÇILACAK
       İstanbul Sanayi Odası temsilcilerinden oluşan heyet Sanayi Bakanlığı’na da ziyarette bulundu. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, İSO temsilcilerini kabulündeki konuşmasında, Tüketici Yasası’nda değişiklikler öngören yasa taslağı, Perşembe günü, Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda, imzaya açılacağını bildirdi.
       Bakan
       Tanrıkulu, İSO ile bundan sonrada koordinasyon içerisinde her türlü soruna müştereken çözüm yoları arayacaklarını söyledi.
       Tanrıkulu, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Tüketici Yasası’nda değişiklikleri öngören yasa taslağı” niye gecikti, takviminiz nedir” şeklindeki bir soruya karşılık “Bu perşembe günü Bakanlar Kurul Toplantısı’nda imzaya açıyoruz” yanıtı verdi.
       Bu konunun, uzun süredir üzerinde çalıştıkları bir konu olduğunu ifade eden Tanrıkulu, şöyle devam etti.
       “Belki bu gecikiyor yorumları bundan dolayıdır. Ama bir gecikme bizim açımızdan söz konusu değil. Bazı diğer ekonomik ve sosyal kesimlerinde bu alanda itirazları değişiklik yapılması yönünde görüşleri oldu. Bakanlık olarak, her türlü görüş ve yorumlara açık olduğumuz için ve katılımcı bir şekilde yasanın içine o görüşleri de yer verdirtmeye çalıştık. Ama zaman lehimize çalışıyor perşembe günü imzalandıktan sonra hızla TBMM’ne intikal edecek. Orada da tahmin ediyorum bir veya iki komisyonda görüşülecek bakanlık olarak, yasa çıkarma daha doğrusu hızla yasa çıkarma kabiliyetimiz çok meşhur olduğu için çok kısa bir süre içinde çıkaracağımızı umuyorum.”
       
KÜÇÜK: DAHA SIK GÖRÜŞME YAPILACAK
       İSO Başkanı Tanıl Küçük başkanlığındaki heyet daha sonra Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından da kabul edildi. Kabul sonrasında açıklama yapan Küçük, uzun ve kısa vadede sanayinin canlandırılması için neler yapılması gerektiğini tartıştıklarını belirtirken, uzun vadede giderlerlerin nasıl masraf yazılabileceği ve enflasyon muhasebesinin nasıl gerçekleştirileceği konularını ele aldıklarını kaydetti.
       Küçük, “Ankara ziyaretlerimizi ve görüş alışverişlerimizi daha sık olarak yapmayı düşünüyoruz. Çünkü netice aldığımıza ve alacağımıza inanıyoruz” dedi. Küçük, ziyaretle ilgili yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Sezer’e bir nezaket ziyaretinde bulunduklarını belirterek, “Aynı zamanda ülke sorunları, sanayi sorunları hakkında görüşlerimizi kendilerine ifade ettik” dedi.
       Sözkonusu ziyaretin kendileri açısından çok olumlu geçtiğini vurgulayan Tanıl Küçük, şunları söyledi:
       “Cumhurbaşkanımızın ülke sorunlarına hassasiyetini biliyorduk. Fakat kendisinin de dile getirmesi, konulara yakınlığı bizim ilgimizi daha da arttırdı. Bu açıdan İSO’nun sorunlara bakış açısını ve çözümleri içeren bir raporunu da Sayın Cumhurbaşkanımıza takdim ettim, bu vesileyle...”
       Bir gazetecinin “bankalara ve reel sektöre kaynak aktarımı” konularının gündeme getirilip getirilmediğine ilişkin bir sorusu üzerine Küçük, söz konusu konuyla ilgili İSO’nun görüşlerini Cumhurbaşkanı Sezer’e ilettiklerini, Cumhurbaşkanının da kendi görüşlerini aktardığını söyledi. Küçük, “Kendileri tarafından henüz incelenmediğini ve inceleneceğini söylediler” dedi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları