Home page
Haber Menüsü



Temel Reis filminin seti, en çok turist çeken yerlerden biri.
e-mail göndermek için tıklayın
 NTV muhabiri Serhat Uçak Malta'yı gezdi ve izlenimlerini aktardı. Uçak'a e-mail göndermek için resme tıklayın.
Malta, Türk turistleri bekliyor
Türkiye yıllardır AB kapısında bekleyedursun, bu kapıyı aralayan hatta içeri girmek üzere olan bir devlet ya da belki daha doğrusu devletçik var. Bu devlet, kendi kapısını şimdi Türklere de açıyor. Bize “Gelin Avrupa’ya bu kapıdan girin” diyor.
Valetta
NTV-MSNBC
    19 Ocak—  Türk konuklarına vize uygulamayan Malta’ya, uçaktan iner inmez görebileceğiniz “merhaba” (merhba) yazıları ile hemen ısınıyorsunuz.. Son yılların en soğuk kışını yaşayan Malta’da bu aralar sıcaklık 15-17 derece arasında haberiniz olsun!  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
En büyük ada olan Malta’da 375 bin, Gozo’da 25 bin ve minik bir ada olan Comino’da ise sadece 4 kişi yaşıyor.

       Üç küçük adacıktan oluşan bu ülkenin nüfusu 400 bin.
       En büyük ada olan Malta’da 375 bin, Gozo’da 25 bin ve minik bir ada olan Comino’da ise sadece 4 kişi yaşıyor. Ancak anlatılanlara göre buradaki yaşlı bir kadının ölümüyle nüfus 3’e inmiş.
       Dere tepe aşmadan, uçakla iki saatte varabileceğiniz Malta’da hiçbir akarsu ya da göl yok. Maltalılar bütün su ihtiyaçlarını denizden karşılıyorlar.
Maltalı balıkçılar, hala Finikelilerin kullandığı tarzda sandallara biniyorlar.

       Her yıl nüfusunun 3 katı turisti ağırlayan Malta, uluslararası otel zincirleri tarafından keşfedilmiş. Adaya gelen büyük oteller müşterilerini en iyi şekilde ağırlıyor. Yenilerinin inşaatı da sürüyor.
       Aslında Malta hem köklü tarihi, hem de denizi, güneşi ve kumuyla bir turistin aradığı herşeye sahip.
       Dalış meraklısı olanlar için ideal olan Malta koyları her mevsim sizi bekliyor.
       Apartman nedir bilmiyen Maltalılar villalarda yaşıyor. Malta taşından yapılan iki katlı evler kentin tarihi dokusunu bozmayacak şekilde inşa edilmiş.
  NTVMSNBC gezi haberleri
Gezi haberleri ön sayfa
Yurt içi rehberiniz
Yurt içi turlar
Yurt dışı turlar
Ancak sanırım pek yabancı olmadığımız bazı müteahhitler burayı da keşfediyorlar. Yeni yerleşim merkezlerinde “benzerlerine sadece Türkiye’de rastlayabileceğiniz” ucube evler ve oteller inşa edilmiş.
Valetta, Malta tarihinin önemli kilometre taşı olan ve “büyük işgal”i anlatan müzeye de evsahipliği yapıyor. “Büyük işgali kimler mi yapmış” yabancı değil; Türkler.

        Keşfedilmek isteyen Malta, bunu sıkıntılarını da yaşıyor.
       Malta gazetelerine gözattığınızda turist sayısını artmasıyla, halkın bazı sorunlar yaşamaya da başladığını anlıyorsunuz..
       Bir haber:
       “Daha fazla Maltalı paralı otoparkları kullanmaya başladı”
       Arabası olan ve dahi bu arabaları koyacak yeri olmayıp da sokaklara balık istifi dizmek zorunda olan bir Türk için en ilginç haber buydu doğrusu.
       
PARALI OTOPARKLAR SİNEK AVLIYOR
       Malta’ya geçtiğimiz birkaç yıl içinde inşa edilen iki-üç paralı otopark sinek avlıyormuş. Ancak şimdi yavaş yavaş müşteri bulmaya başlamış. Maltalılar bütçelerine artık otopark parası giderini de eklemek zorundalar. Sıcakkanlı Maltalılar “Ne yapalım, bu ülke için seve seve” diyorlar herhalde…
       Bu arada hatırlatmakta fayda var. Malta da hemen hemen herkesin bir evi ve arabası var. En çok korktukları şeylerden biri de otoparktan sonra bir de ev kirası vermek zorunda kalmak.
       Aslında Malta sokaklarında dolaşmaya ilk başladığımda “Acaba nerede bu insanlar?” sorusunu sordum kendi kendime.
       Sabahın ilk ışıklarında, “Herhalde uyuyorlardır” dedim.
       “Öğle vakti ise, siesta mı?” sorusu dillerdeydi.
       Ancak ilk gün birkaç taksici dışında Maltalı görme fırsatımız olmadı.
       Tam adanın terk edildiğini düşünecekken rehberimiz bizi kurtardı.


       Meğer Maltalıları görmek için başkent Valetta’ya gitmemiz gerekecekmiş.
       Gündüzleri işinde gücünde olan Maltalılar sokağa çıkmayı pek sevmiyorlar. Başkent Valetta ise farklı. Turistlerin en çok ziyaret ettiği yer olan Valetta’da “Bunlar ne yapıyor burada?” bakışıyla sizi izleyen Maltalılara rastlabilyirsiniz.
       Başkent Valetta tipik bir başkent değil. Devlet binaları alışık olduğumuz türden, dört duvarlı beton ya da “BeTeBe” hiç değil! Büyük çoğunluğu barok mimarinin önemli örneklerinden olan binalar çok iyi korunmuş.
Boşanamamak Malta’da o kadar yaygın ki, ayrı yaşayan çiftlerin yeni eşlerinden olan çocukları da kanunla koruma altına alınmış.

       Valetta turistler için ideal bir ortam sunuyor. Burada alışverişinizi yapabilir, sevdiklerinize hediyelerinizi alabilirsiniz. ( Malta şarapları özellikle tavsiye edilir...)
       Valetta, Malta tarihinin önemli kilometre taşı olan ve “büyük işgal”i anlatan müzeye de evsahipliği yapıyor.
       “Büyük işgali kimler mi yapmış” yabancı değil; Türkler.
       Turgut Reis komutasındaki Osmanlı Donanması’nın 1565 yılındaki kuşatmasına karşı kenti kahramanca savunan şövalyelerin hikayeleri burada anlatılıyor.
       Dikkat, müzeyi gezerken bir “Türk” olarak zaman zaman kızabilirsiniz. Kuşatılan kentin yaşadığı dram çok etkileyici üç boyutlu filmler ve animasyonlarla anlatılıyor. Anlatım etkileyici, ancak çıkan sonuç sizi biraz gücendirebilir!...
       Valetta’ya gidip de St. John katedralini görmeden gitmek de olmaz.
Başrolünü Robin Williams'ın oynadığı Temel Reis filmi 1980 yılında çekilmiş.
       1572 yılında St. John şövalyeleri için inşa edilen katedral, barok mimarinin nadide örneklerinden biri. Bu arada katedrali gezerken bastığınız yerleri tanıyın! Çünkü bu katedralin tabanı Türkler’in işgali sırasında ülkeyi savunan şövalyelerin lahitleriyle dolu. Mezarları ise hemen katedralin altında.
       Valetta’da dünyanın en büyük zırh koleksiyonunu da gezerek şövalyeleri yakından tanıyabilir hatta onlarla fotoğraf çektirebilirsiniz.
       Valetta’ya gideceklere benden son bir uyarı.
       Bu kent, belki de başkent olduğu için, geceleri yaşamıyor. Devlet dairelerinin kapanması ve karanlığı bastırmasının ardından sokaklar bomboş kalıyor. Kafe ve restaurantlar kapanıyor. Ancak bazıları akşam saatlerinde 3 saatliğine yeniden açılıyor. Bendeniz pizza yiyebileceğim bir restaurantın açılması için 19.30’a kadar beklemek zorunda kaldım, haberiniz olsun.
       Maltalılar’ın en büyük eğlencelerinden biri de tombala oynamak. Tombala için yılbaşını beklemeyen Malta halkı şehir kulüplerinde onlarca kişilik gruplar oluşturup tombala çekiyor.
İngilizlerin İstanbul'u işgali sırasında, Malta'ya sürülen aydınların gönderildiği Verdala Sarayı.

       Valetta geceleri uykudaykan, uzaklardan bir yerlerden müzik sesleri duyuluyor, lazer ışınları gökyüzünü kesiyor.
       Burası ST. Gorg bölgesi yakınındaki Bay street.
       Valetta için söylediklerimizin hiçbiri burada geçerli değil. Burası “öteki Malta”. Bay street Bodrum tarzı barlarla ve restaurantlarla dolu bir eğlence merkezi.
       Memleket hasretiyle yananların “Turkish kebap” ya da “Topkapi kebap” yazılarını sıkça görebileceği bir yer aynı zamanda.
Foto-safari sayfası için tıklayın
Malta’da son yıllarda birbiri ardına açılan dil okullarının da etkisiyle artan genç nüfus haftasonları buraya akın ediyor.
       Her camdan başka bir müzik sesini geldiği bu gürültülü bölgede kendinizi ‘Türkiye’de hissetmeniz” mümkün.
       
BOŞANAMIYORLAR
       Malta’daki “içtimai hayattan”(!) bahsetmişken bazı hassas konulara da girmekte fayda var.
Malta'da tarihi binalar çok iyi şekilde korunuyor.

       Maltalı evli çiflerle konuştuğumuzda günden güne daha da canlarını yakan bir sorunları olduğunu fark ettik. Maltalı çiftler boşanamıyorlar! Sıkı birer katolik olan Malta’da, çifler kilisenin koyduğu sıkı kurallar nedeniyle boşanamıyor.
       Ancak demokrasilerde çare tükenmez diyen Maltalılar bunun da çaresini bulmuş. Boşanamayan çiftler ayrı yaşıyor. Ancak nikahları resmen devam ediyor. Bu durum Malta’da o kadar yaygın ki, ayrı yaşayan çiftlerin yeni eşlerinden olan çocukları da kanunla koruma altına alınmış.
Dünyanın bir ucu: Patagonya
Anlayacağınız genel olarak refah içinde yaşadıklarını söyleyebileceğimiz Malta halkının bugünlerde en çok konuştuğu şey dinde reform. Ancak din reformunu bekleyemeyen ve başka biriyle yaşamak isteyen çiftler ilgili papazın cebine gerekli bağışı koyarak (!) da boşanabiliyorlar, laf aramızda...
       İşte size Malta’nın kısa bir portesi.
       Devamını merak ediyorsanız pasaportunuzu alıp hemen adanın yolunu tutun...
       Unutmayın Malta Türk konuklarını vize engeli çıkarmadan ağırlıyor...
       
 
       
    TOP5 Kriz, kadınları bu sefer daha çok vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları