Home page
Haber Menüsü


Ecevit: Türkiye devreye girmeseydi, dinler savaşı çıkabilirdi
Başbakan Ecevit, New York’ta Türkevi’nde yaptığı konuşmada, ekonomi ve ticaret konusunda ABD’den yeşil ışık aldıklarını belirtti ve “Türkiye devreye girmeseydi dünyada dinler savaşı çıkabilirdi” dedi.
New York
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
19 Ocak— Başbakan Bülent Ecevit’in beş günlük ABD ziyareti sona erdi. Ecevit’in uçağı TSİ 01.30’da New York’tan havalanarak, saat 10:30’ta Ankara’ya indi. Başbakan Ecevit, Washington’daki resmi temaslarını tamamladıktan sonra geldiği New York’ta, 11 Eylül saldırılarında çöken Dünya Ticaret Merkezi ikiz kulelerinin enkazına çelenk koydu ve Türkevi binasında Türk toplumuyla yaptığı sohbet toplantısında, Türkiye’nin etkin bir şekilde devreye girmesiyle olası bir dinler savaşının önüne geçtiğini söyledi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ecevit, NTV’ye yaptığı açıklamada, “Terör, gerçekleştirmesi çok ucuz, ama mücadelesi çok pahalı bir olgudur” dedi.


       Washington gezisinin çok başarılı olduğunu belirten Ecevit, 11 Eylül terör olaylarına da değindi ve olayların Türkiye’nin özel durumunu gündeme getirdiğine dikkat çekti.
       “Türkiye etkin şekilde devreye girmeseydi, dünyada dinler savaşı çıkabilirdi” diyen Başbakan Ecevit, olaylardan sonra Türkiye’nin yıldızının parladığını kaydederek, “Türkiye, çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede İslamın çağdaşlık ve laiklikle bir arada bulunabileceğini kanıtlamıştır” dedi.
       Bunun sonucunda ortaya bir Türk modelinin çıktığını vurgulayan Ecevit, bu gerçeği ilk farkeden liderlerden birinin ABD Başkanı George Bush olduğunu ifade etti.
       Başbakan Ecevit, Türkiye ile ABD arasındaki stratejik işbirliğine bu kez ticaret ve ekonominin de dahil edildiğini belirterek, “ABD’den bu konuda yeşil ışık almış durumdayız” dedi.
       Beyaz Saray’da Başkan Bush’la yaptığı görüşmeden de söz eden Ecevit, “Eşimle birlikte kabul edildik. Beyaz Saray’da adeta aile toplantısı gibi bir hava oluştu. Bu arada Türkiye’ye dostluk belirtildi” diye konuştu.
       
TERÖR TEK BAŞINA YENİLMEZ
       11 Eylül’de ABD’nin ilk kez kendi topraklarında saldırıya uğradığına dikkati çeken Başbakan Ecevit, bunun sonucunda tüm dünyada teröre karşı etkili bir mücadele başlatıldığını kaydetti.
       “Hiçbir devletin tek başına terörü yenmeye gücü yetmez” diyen Başbakan, bu konuda bütün insanlığın el ele vermesi gerektiğini ifade etti.
       Türkiye’nin birçok terör örgütüne karşı mücadele verdiğini ve başarıya ulaştığını belirten Ecevit, “Üstelik bunu demokrasi ve insan haklarından taviz vermeden başardık” dedi.
       
EKONOMİDE STRATEJİK İŞBİRLİĞİ
       Türkiye ile ABD arasında varolan stratejik işbirliğine şimdiye kadar ticaret ve ekonominin dahil edilmediğini kaydeden Bülent Ecevit, Washington’a yaptığı ziyaret sırasında bu alanda önemli mesafe alındığını belirtti.
       ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bildiride bu hususun vurgulanmış olduğunu kaydeden Ecevit, “ABD’den bu alanda yeşil ışık almış durumdayız. Bunu büyük mutlulukla karşıladık” dedi. Türk-Amerikan ortak komisyonunun ekonomi ve ticaret konularını görüşmek üzere ilk toplantısını 26-27 şubat tarihlerinde Türkiye’de yapacağını da bildiren Başbakan, Beyaz Saray’daki görüşme sırasında Başkan Bush’un Amerikalı turistleri Türkiye’ye gitmeye teşvik eden sözler sarfettiğini, ayrıca nitelikli sanayi bölgeleri kurulması konusu üzerinde özenle duracaklarını söylediğini ifade etti.
       
BÜROKRATİK ENGELLER KALKTI
       Amerikalı yatırımcıların Türkiye’de yatırım yapmalarını teşvik amacıyla tüm bürokratik engellerin kaldırıldığını kaydeden Bülent Ecevit, “Yatırımcılar artık 40 yerine tek bir kapı çalacak ve 2-3 yıl yerine 2-3 ayda sonuç alacak” dedi.
       
AFGANİSTAN ORDUSU’NA TÜRK KATKISI
       Başbakan Ecevit konuşmasında, ulusal ordusu ve polis gücü bulunmayan Afganistan’da bunların kurulması için Türkiye’nin aktif rol üstlenmeye hazır olduğunu da bildirdi. Türkiye’nin Azerbaycan ordusunun kurulmasına katkıda bulunduğunu kaydeden Ecevit, şunları söyledi:
        “Afganistan’da da bunu yapabilecek durumdayız. (Afgan geçici yönetim başkanı) Hamid Karzai’nin önümüzdeki günlerde yapacağı ABD ziyaretinden sonra Türkiye’ye de geleceğini umuyorum. ABD ile işbirliği halinde Afgan ordusu ve polis gücünün kurulmasına katkıda bulunacağımızı ümit ediyorum.”
       
KIBRIS KONUSUNDA DAYATMA YOK
       Başbakan Ecevit daha sonra Türk toplumu mensuplarından gelen soruları cevapladı. Kıbrıs konusunun Beyaz Saray’da gündeme gelip gelmediğini soran bir vatandaşa Ecevit, şu cevabı verdi:
       “Dayatma nitelikli yorum ve istekler hiç gelmedi. Sadece Başkan Bush, iki toplumun anlaşmasını temenni ettiğini belirtti. Bunda, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın girişimiyle Lefkoşa’da başlatılan sürecin de etkisi var sanıyorum. İki lider, Denktaş’ın girişimiyle kendi topraklarında yüzyüze görüşmeye başladılar. Dışardan bir dayatma olursa bunun gölgesi Kıbrıs’ın üzerine düşebilirdi. Bu bakımdan başkan Bush incelik gösterdi.”
       Başbakan Bülent Ecevit’in Türk toplumuyla yaptığı sohbet toplantısına eşi Rahşan Ecevit, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Devlet Bakanı Tunca Toskay, Enerji Bakanı Zeki Çakan, milletvekilleri, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ümit Pamir, New York Başkonsolosu Büyükelçi Mehmet N.Ezen, KKTC New York Temsilcisi Büyükelçi Aytuğ Plümer ve toplum üyeleri katıldılar.
       
ECEVİT’E SÜRPRİZ ZİYARETÇİ
       Bu arada Başbakan Ecevit’e New York’ta beklemediği bir kişi, sürpriz bir ziyarette bulundu. Bu kişinin 1978 yılında Waldorf Astoria otelinde kendisine karşı yapılan silahlı saldırı girişiminde hayatını kurtarmış olan Bernard Johnson adlı gizli servis ajanı olduğu öğrenildi.
        Ecevit Johnson’u New York’taki Türkevi binasında, vatandaşlara hitap etmeden önce kabul ederek bir süre görüştü. Bernard Johnson, 1978 yılındaki saldırı sırasında, hayatını riske atarak Rum saldırganın üzerine atlamış ve suikastçinin ateşlemek üzere olduğu tabancasının horozu baş parmağını delmişti.
       Saldırıdan sonra Başbakan Ecevit Johnson’u Türkiye’ye davet etmiş ve Johnson Türkiye’de vatandaşlardan büyük ilgi görmüştü. Halen aktif hizmette olan Bernard Johnson, ABD Dışişleri Bakanlığının New York’taki güvenlik bölümünün başkanlığını yapıyor.
       
İkiz Kuleler’e ziyaret
       Başbakan Ecevit, Türkevi’ni ziyaretinden önce, 11 Eylül saldırılarında çöken Dünya Ticaret Merkezi ikiz kulelerinin enkazına çelenk koydu ve saygı duruşunda bulundu.
       Başbakan Ecevit, eşi Rahşan Ecevit ile birlikte John F. Kennedy Havaalanı’ndan, 11 Eylül saldırılarında çöken, “ground zero” diye tabir edilen ve “yerle bir” anlamına gelen ikiz kule enkazının bulunduğu Manhattan’a geldi.
       Ecevit, enkaz yanında oluşturulan anı platformunda belediye başkanlığı yetkilisinden bilgi aldı. Ecevit, anı platformuna kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan, üzerinde İngilizce olarak “Türkiye Başbakanı Bülent Ecevit” yazılı çelengi koydu ve saldırıda ölenler anısına saygı duruşunda bulundu.
       Ecevit, çok sayıda mesaj, çiçek ve saldırıda ölenlerin ülkelerinin bayraklarının bulunduğu anı platformundan bir süre enkazda yapılan çalışmaları izleyip bilgi aldı. Ecevit, daha sonra bir Amerikalı itfaiyeciye itfaiyeci kaskı, bir polise de Türk polisi şapkasını hediye etti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları