Home page
Haber Menüsü


“Ekonomide de ortak olacağız”  
  Başbakan Ecevit, Washington’da Ritz Carlton Oteli’nde yaptığı basın toplantısında ABD gezisini ve ABD Başkanı Bush’la gerçekleştirdiği görüşmeyi değerlendirdi.

Washington
NTV-MSNBC
 
   17 Ocak—  Başbakan Ecevit, Türkiye ile ABD arasında askeri ve siyasi alandaki ortaklığın ekonomik boyuta da taşınması konusunda büyük gelişme kaydedildiğini belirtti. Ecevit, Ekonomik Ortaklık Komisyonu’nun ilk toplantısı için ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ekonomik ilişkilerden sorumlu yetkilisi Alan Larson başkanlığındaki heyetin Şubat’ta Türkiye’ye geleceğini de söyledi. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       ABD Başkanı Bush ile görüşmesinin çok olumlu geçtiğini söyleyerek söze başlayan Başbakan Ecevit, ABD’yle askeri ve siyasi alanda yoğunlaşan ikili ilişkilerin en zayıf halkası kabul edilen ekonomik boyutun, gezi boyunca yapılan temaslarla güçlendirildiğini söyledi.
       
KOMİSYON TOPLANTISI 26 ŞUBAT’TA
       Ecevit, Ekonomik Ortaklık Komisyonu toplantısına katılmak için 26-27 Şubat tarihinde ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ekonomik ilişkilerden sorumlu yetkilisi Alan Larson’ın başkanlığındaki heyetin Türkiye’ye geleceğini söyledi. Başbakan, heyetin yatırımların artırılması, Türkiye’nin ekonomik reform programının uygulanması alanlarında çalışma yapacağını belirtti. Ecevit, komisyon kurmak gibi somut adımlar atan ABD’nin, ekonomik ilişkileri geliştirme konusunda ciddi ve samimi olduğunu gösterdiğini söyledi. Ecevit’in açıklamasına göre, askeri borçların ertelenmesi ve tekstil kotaları konuları bu toplantıda ele alınacak.
  Ekonomik Ortaklık Komisyonu Kuruldu
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ve Amerika arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla Ekonomik Ortaklık Komisyonu oluşturulduğunu duyurdu.
Oluşturulan komisyon çerçevesinde, Dışişleri Bakanlığı'nın ekonomik ilişkilerden sorumlu yetkilisi Alan Larson, komisyonun ilk toplantısı için, 26-27 Şubat tarihlerinde Ankara'ya gidecek.
Bakanlık sözcüsü açıklamasında, "Türkiye ve ABD, uzun süredir yakın, stratejik ortaklığını sürdürdü. Şimdi ekonomik ortaklığımızı da aynı seviyeye çıkarma konusunda anlaştık" dedi.
Sözcü, ilişkilerdeki bu yeni sayfanın, Türk-Amerikan ekonomik ortaklık komisyonu olacağını vurguladı. Bakanlık sözcüsü, bu yeni forumun, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri ve yatırım akışını artıracağını ve Türkiye'nin ekonomik reform programının başarıyla uygulanmasını sağlayacağını da kaydetti.

‘TÜRKİYE ARTIK DÜNYA DEVLETİ’
       Türkiye’nin konumunun değiştiğinin altını çizen Başbakan Ecevit, Türkiye’nin artık bütün dünya sorunlarıyla ilgilendiğini ve bu durumun da Türkiye’nin bir dünya devletine dönüştüğünü ortaya koyduğunu söyledi.
       
EKONOMİK PROGRAMA DESTEK SÜRECEK
       Başbakan Ecevit, ABD’nin sadece Türkiye’yle ikili ilişkilerdeki ekonomik gelişmelere değil, Uluslararası Para Fonu(IMF) ve Dünya Bankası’yla yürütülen ekonomik programlara da önem verdiğini söyledi. Ecevit, ABD’nin IMF ve Dünya Bankası ile Türkiye arasındaki ekonomik programa desteğinin de artarak süreceğinin altını çizdi.
       
IRAK KONUSUNDA DİYALOG KURULACAK
       Başbakan Ecevit, Irak konusunda Amerikan yönetiminin herhangi bir kararı olmadığını belirtti. Ecevit, Irak’la ilgili adım atılacak olursa ABD’nin Türkiye’yle diyalog kuracağının altını çizdi.
       
AFGANİSTAN’IN YENİDEN YAPILANDIRILMASI
       Basın toplantısında Ecevit’in yanı sıra Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş ve Devlet Bakanı Tunca Toskay da yer aldı. Dışişleri Bakanı Cem, ABD’deki temaslar çerçevesinde Afganistan’ın yeniden yapılandırılması konusunun da gündeme geldiğini söyledi. Tarafların bu alanda daha yakın işbirliği yapılması konusunda fikir birliği içinde olduğunu ifade eden İsmail Cem, Türkiye’nin Afganistan’da görev yapacak uluslararası güce asker göndermesinin ABD tarafından memnuniyetle karşılandığını söyledi.
Musevi kuruluşlardan Ecevit’e ödül
Uluslararası güçte şu anda İngiltere’nin öncü ülke olduğunu hatırlatan Cem, Türkiye’nin İngiltere’den sonra bu rolü üstlenmeye sıcak baktığını tekrarladı. Bu konunun çok unsurlu olduğuna dikkat çeken Dışişleri Bakanı, ABD ve İngiltere’nin öncü ülke konusunda birlikte değerlendirme yapacağını söyledi.
       
DÜNYA BANKASI İLE İŞBİRLİĞİ
       Afganistan’daki yatırımları koordine edecek olan Dünya Bankası’yla da yakın işbirliği konusunda görüş birliği içinde olduklarını söyleyen Cem, bu ülkeye gidecek yardım görevlileri arasında Türk Dışişleri’nden uzmanların da bulunacağını belirtti. Cem Türkiye’nin Afganistan deneyimlerini Dünya Bankası yetkililerine anlatmak üzede bir başka grup uzmanın da Washington’a gideceğini söyledi.
       Türkiye’nin bölgeyi çok iyi bildiğine dikkat çeken İsmail Cem, gelişmekte olan ilişkiler çerçevesinde Türk kuruluşlarının yeniden yapılanmaya ekonomik katkı sağlayacağını söyledi.
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları