Home page
Haber Menüsü


Verheugen: Kıbrıslı Rumlar’ı
AB’ye almalıyız
Avrupa Birliği (AB)’nin genişlemeden sorumlu komisyon üyesi Günter Verheugen, “Kıbrıs Cumhuriyeti (Rum Kesimi) AB üyeliğine alınmalı” dedi ve böyle bir adımın, “Ada’da çözümü yüreklendireceğini” öne sürdü.
Zafer Arapkirli/Londra
    17 Ocak—  Verheugen, böyle bir kararın Yunan tehdidine boyun eğilmesi anlamına gelmeyeceğini söyledi ancak Yunanistan’ın tavrının ciddiye alınması gerektiğine işaret etti.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


        Günter Verheugen, İngiliz BBC televizyonunda dün gece yayınlanan Newsnight adlı haber programına özel bir mülakat verdi. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yannis Kasulides’in de görüşlerine yer verilen programda, Ada’nın bölünmüşlüğüne çözüm arayışlarının, Rum kesiminin AB’ye tam üyeliği konusundaki hazırlıklarla daha da karmaşık hale geldiğine dikkat çekildi.
Denktaş-Klerides haftada 3 kez görüşecek

        AB’nin genişlemeden sorumlu komisyon üyesi Günter Verheugen, BBC sunucusunun sorularını şöyle yanıtladı :
        G.Verheugen: Bir tıkanıklık vardı. Ama biz Helsinki stratejisi adını verdiğimiz bir çizgi belirledik. Kıbrıs’ın (Rum kesiminin) AB’ye alınmasının, siyasi çözümü yüreklendireceğine inandık. Ve, Kıbrıs’daki Türk toplumu ile Ankara’daki Türkiye hükümetinin, genişleme konusunun başarısı konusunda karar vermesine izin veremeyeceğimizi söyledik. Siyasi olarak, genişlemenin birinci aşamasında Kıbrıs olmazsa olmaz. Saat çalışıyor. Kararımızı bu yılın sonunda vereceğiz.
        BBC: AB, “Kıbrıs’ı almazsanız, biz de diğer ülkelerin girişini veto ederiz” diyen Yunanistan’ın vetosundan korkmuş olmuyor mu ?
       
Verheugen: Bence, Yunanistan parlamentosunun pozisyonu biliniyor. Bu, Yunan parlamentosu üyelerinin bir siyasi doğruculuk sorunu. Benim kişisel görüşüm şu ki, Yunanistan’ı ciddiye almalıyız. Çünkü Kıbrıs AB’ye alınmazsa, genişleme anlaşmasını kesinlikle imzalamayacaklarını açıkça belli ettiler.
        BBC: Ama, Yunanistan’ın tehdidi yüzünden geri adım atarsanız, çözüm için Rumlar üzerinde hiçbir baskı kalmamış olmuyor mu ?
        Verheugen: Bu doğru değil. Bence Rum tarafı çözüm bulmak istiyor. Rum toplumunun çok yapıcı olduğundan hiç kuşkum yok. Seçeneklerimiz hala açık. Ve hala kesin bir karar verilmiş değil.
        BBC: Ama, Yunanistan bir çözüm bulunmasa bile Rum kesimini AB’ye alacağınızı biliyor. Çözüm için niye uğraşsın ki?
       
Verheugen : Hayır. Durum öyle değil. Seçenekler hala açık. Bizim kararımız verilmiş değil. Bu bir koşul değil. Tabii ki, bedeli ne olursa olsun bu kararı alacağız demiyoruz.
        BBC: Peki, Kıbrıs’ı (Rum kesimini) AB’ye aldınız diyelim. İkiye bölünmüş olacak . Tabii, Türkiye de AB’nin dışında olacak o zaman.. Türkler ve Rumlar arasında askeri bir sıkıntı da doğacak. Böyle bir durumda, Yunanistan, Avrupa Acil Müdahale Gücü’nü Türkiye’ye karşı kullanabilecek mi?
        Verheugen: Özür dilerim ama böyle varsayıma dayalı bir soruyu yanıtlamak istemem. Bizim yapmak istediğimiz, bir çözüme oluşmak. İlk kez çözüm için umut var. Ve bizim yapmak istediğimiz şey, her iki tarafı da bir çözüm bulmak için cesaretlendirmek . Kıbrıs’ı (Rum Kesimi) AB’ye alarak bir kriz durumu yaratacağımıza inanmıyorum. Çatıyma durumu zaten yıllardır donmuş vaziyette. Bunun, gelecekte sıcak bir çatışmaya dönüşeceğini sanmıyorum.
        BBC: Söylediklerinizi dinlerken, bir çözümün olmasını istediğinizi anlıyorum. Ama Kıbrıs’ı (Rum kesimini) bu hali ile tek başına AB’ye alamazsınız herhalde, değil mi ?
        Verheugen: Şunu belirtmeliyim ki, Kıbrıs (Rum kesimi) daha 1995’de adaylar arasına alındı. 1996’da da Türkiye ile Gümrük Birliği imzalandı. 1999 Helsinki zirvesinde de, hiçbir tarafın AB’nin genişlemesine veto koymasına izin vermeyeceğimizi hüküm altına aldık. Böylece de her iki taraf üzerinde de baskı oluşturduğumuza inanıyorum.
       
DENKTAŞ VE KLERİDES UMUTLU
        BBC’nin programında konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da, ikili görüşmelerin ilerlemesinden memnunluk duyduğunu belirtirken, “taviz vermeye yanaşacak mısınız ?” şeklindeki bir soruya şu yanıtı verdi:
       “Öyle olmasa neden görüşmeyi kabul edelim? Görüşmeler hem alma hem de verme prosesidir. Ama bunun gerçekleşebilmesi için, bizim güvenlik kaygılarımızın giderilmesi ve Rumların tahakkümü konusundaki endişelermizin de giderilmesi koşulu vardır.”
        Kıbrıs Rum kesimi Dışişleri Bakanı Yannis Kasulides de, görüşmelerden umutlu olduklarını belirtirken şunları söyledi:
        “Her iki taraf da diğerinin kaygılarını dikkate almalıdır. Biz de, Türklerin güvenlik konusunda ciddi kaygıları olduğunu biliyoruz. Ama onlar da bizim ana kaygımızı anlamak zorundalar, bu da, ileride varılacak herhangi bir çözümün, Ada’nın yasadışı biçimde bölünmesine yolaçacak unsurlar içermemesidir.”
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları