Home page
Haber Menüsü


‘Irak için kilit ülke: Türkiye’
 
CIA eski Başkanı James Woolsey, ABD yönetimi ile Türkiye’nin anlaşmasının Irak’a müdahale için yeterli koşul olacağını savundu.  

 
Washington
NTV
16 Ocak—  NTV Washington muhabiri Ümit Enginsoy’un sorularını yanıtlayan Woolsey, Irak’a düzenlenecek olası müdahalenin Türkiye’nin Kuzey Irak’taki petrol rezervlerine ulaşmasını sağlayacağını ifade etti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


        Ümit Enginsoy: Sayın Woolsey, siz Irak’a karşı sert bir tutum takınılmasını savunanlardan biri olarak tanınıyorsunuz. Sizce ABD yönetimi o noktaya ulaştı mı? Ve sizce ne zaman Irak’a karşı somut adımlar atacak?
       Woolsey: ABD yönetiminin ne yapacağını hiç bilmiyorum, yönetimin kararlarıyla ilgili bilgi sahibi değilim. Ancak bence çok yakın zamanda, önümüzdeki aylar içinde Saddam Hüseyin rejimini devirmek için bir karar vermek zorundayız. Bunun Irak halkına bir saldırı olduğunu düşünmüyorum. Bence bu Irak halkını Ortadoğu’da, özellikle de komşularının güvenliğini tehdit eden korkunç bir diktatörün elinden kurtarmak olacaktır.
       Ü.E. : Sizce Irak’a karşı askeri bir operasyon düzenlemek için gerekli olan uluslararsı koşullar şu anda mevcut mu?
       
Woolsey: Benim önem verdiğim tek uluslarası koşul, şu anda Türkiye’nin ne düşündüğü. Çünkü böyle bir şeyi ancak biz ve Türk hükümeti isterse yapabiliriz. Bence Kuveyt hükümeti buna destek verecektir. Çünkü geçmişte Irak tarafından işgal edildi, orada askerlerimiz var ve lojistik açıdan onlara ihtiyacımız var. Ama şu durumda Türkiye kilit ülke. Tabii ki Avrupa’daki diğer müttefiklerimizin de buna destek vermesini istiyoruz ama bu şart değil. Ancak, Türkiye bu kararın alınmasında hayati önem taşıyor.
“Irak konusunda karar alınmamış”
Ü.E: Son günlerdeki Türkiye’deki sivil ve askeri liderlerin açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Onlar Saddam’ın devrilmesinden sonra Irak’ın kuzeyinde bir Kürt devleti kurulmasından endişe ediyor.
       Woolsey: Türkiye’deki yetkililerin, ABD yönetiminin kalıcı teminatlar sunamaması nedeniyle endişeli olması anlayışla karşılanacak bir durum. Çünkü 1991’de bir fırsatımız olduğu halde Saddam rejimini devirmedik ve bence Clinton yönetimi sırasında da Irak sorunuyla uğraşmak konusunda oldukça zayıf kaldık.
       Ancak, bence şimdi, bu yönetimle, Türk ve Amerikan yönetimi Saddam rejiminin kesin olarak gitmesi gerektiğine ve Irak’ın hiçbir şekilde parçalanmayacağına kesin olarak karar verirse, Irak kendi sınırlarını koruyacaktır ve bir Kürt devletinin kurulması söz konusu olmayacaktır. Bence bunu yapabiliriz. Kuzeydeki Kürt gruplarla, Irak Ulusal Kongresiyle ve Saddam’dan sonra başa geçecek hükümetle bu konuda anlaşabiliriz. ABD ve Türkiye birlikte Irak devletinin bir bütün olarak kalmasını sağlayabilir.
       Ü.E: Benim anladığım kadarıyla şu anda Türkiye pek de bu noktaya yakın değil. Sizce ABD Türkiye’yi ikna etmek için ne yapmalıdır?


       Woolsey: Bence, Türkiye Saddam’ın her geçen gün daha tehlikeli bir hale geldiğini anlamak zorundadır. 1995 yılına kadar Saddam’ın bombalarını yapan ve daha sonra ABD’ye göç eden Hamza adındaki kişi, Irak’ın 2- 3 yıl içinde bir nükleer bomba yapmayı başaracağını söylüyor.
Grossman: Irak için Türkiye’nin görüşü alınır
Bunun sebebi de elinde nükleer bomba yapacak teknoloji olduğu halde henüz gerekli maddeleri elde edememiş olması. Bu gerekli malzemeleri de çok yakın zamanda kara borsada ya da başka bir şekilde bulabilir. Geçen her gün Saddam’ı komşuları için çok daha tehlikeli hale getiriyor ve Irak konusunu daha fazla ertelemek ne bizim ne de Türkiye’nin yararınadır.
       Ü.E: Bundan birkaç hafta önce Washington Times’da yer alan bir makalenizi okumuştum. Orada ABD’nin Türkiye’ye Kuzey Irak’ın kaynaklarına ulaşma teminatı vererek ikna edebileceğini söylüyordunuz.
       Woolsey: Washington Tmes’da yayınlanan makalemde, Türkiye’nin gerçekten ilgisini çekebilecek birkaç şeyden bahsetmiştim. Türk ekonomisinin desteğe ihtiyacı var ve biz bu konuda yardımcı olabiliriz. Türkiye’nin Kuzey Irak’ta bir Kürt devleti kurulmayacağı yönünde bir teminata ihtiyacı var.
K.Iraklı gruplar: Toprak bütünlüğü korunmalı
Evet, haklısınız, Türkiye’nin Kuzey Irak’ta Musul çevresindeki petrol rezervlerine ulaşmasının bir yolu olabileceğini söyledim. Demokratik birer ülke olarak ABD ve Türkiye’nin bu sorunu birlikte çözmesi gerektiğini söyledim. Tabii ki bazı pazarlıklar olacaktır ama ümit ediyorum ki sonunda iki ülke Irak’a birlikte demokrasiyi getirecektir. Türkiye bence bölgedeki diğer ülkeler için bir örnek olmalıdır ve çevresinde artık bu diktatörlükler olmamalıdır.
       Ü.E: Türkiye’nin Kuzey Irak ve Musul’daki petrol kaynaklarına nasıl ulaşabileceği konusunu değerlendirebilir misiniz? Nasıl düzenlemeler yapılabilir?
       Woolsey: Tam olarak bunun ayrıntılarını bilemiyorum ama bence Kuzeydeki Kürtlerle ve Irak Ulusal Kongresi ile bu konunun konuşulması için şu an doğru zaman. ABD de Türkiye’nin modern ekonomisi için gerekli olan bu petrole ulaşması için gerekli adımları atmalıdır.
ABD basını: Türkiye’nin Irak yaklaşımı değişti
Bence şu anda Kürtlerle olan durum Türkiye’nin bundan birkaç yıl önce Öcalan’ı yakalamasından önceki duruma göre daha farklı. Artık PKK terörizmi büyük ölçüde kontrol altına alındı. Türkiye Irak’taki gruplarla ve Kürtlerle olumlu bir şekilde çalışmak açısından oldukça güçlü bir konumda. Bu nedenle makul ve uzun dönemli bir anlaşma yapabilir.
       Ü.E: Son günlerde Dışişleri Bakanlığı’nın Irak Ulusal Kongresi’ne karşı bazı önlemler aldığı söyleniyor. Kongre’nin hesaplarında bazı düzensizlikler olduğu söyleniyor. Bu Dışişleri Bakanlığı’nın Irak Ulusal Kongresi konusunda bazı şüpheleri olduğunu mu gösteriyor?
       Woolsey: Belki de artık Dışişleri Bakanlığı’nda Irak Ulusal kongresini istemeyenler var. Çünkü hesapların çıkarılmasından on gün önce birdenbire hesaplarda düzensizlik olduğunu açıkladılar. Ancak bunlar çok da önemli değil, sonuçta kararı Dışişleri Bakanlığı’ndaki bürokratlar değil, Başkan Bush verecek. Eğer Başkan demokrasiye, Irak’ı desteklemeye ve Saddam rejimini devirmeye karar verirse, o yönde adımlar atılacaktır. Bunu bölgedeki iki demokrasiden biri olan Türkiye ile birlikte yaparsak da çok daha iyi olacaktır. Bence Türkiye dünyanın o bölümünde örnek olacak bir devlettir.
       Ü.E: Sizce Başkan Bush kısa zaman içinde bu yönde bir adım atacak mı?
       Woolsey: Yönetimin ne düşündüğünü bilemiyorum. Sadece Richard Perle gibi Türkiye’de iyi tanınan dostlarımın ve tabii ne yapılması gerektiği konusunda kendi söylediklerimi biliyorum. Ancak yönetimin kararının ne olacağını bilmiyorum.
Perle: Irak’ın toprak bütünlüğü korunmalı
Ü.E: Sizin istediklerinizin tam tersini savunanlar da Başkan Bush’u zorluyor.
       Woolsey: Evet, tıpkı Türkiye’de olduğu gibi biz de özgür tartışma ortamı var. Zaten bu demokrasilerin doğasında var.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları