Home page
Haber Menüsü


Perle: Irak’ın toprak bütünlüğü korunmalı
Başbakan Ecevit’in ABD ziyaretinde en önemli gündem maddelerinden biri Irak’a yönelik olası saldırı senaryoları.
Ümit Enginsoy/Washington
NTV
16 Ocak— NTV muhabiri Ümit Enginsoy, Irak’a saldırılmasını savunan ‘şahinler’ kanadından, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un Danışma Kurulu üyesi Richard Perle’le görüştü. Afganistan’da uygulanan ‘muhalefeti destekleme yönteminin’ Irak’ta da kullanılabileceğini söyleyen Perle, Saddam yönetimini devirme konusunda Türkiye’nin desteğinin önemine dikkat çekti. Saddam’ın devrilmesinin Türkiye’ye büyük fayda sağlayacağını belirten Perle, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunmasını istediklerini vurguladı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       


       Ümit Enginsoy: Sayın Perle, NTV’yi kabul ettiğiniz için teşekkürler. Irak’la başlamak istiyorum. Siz Irak’a karşı sert bir tutum takınılmasını en fazla destekleyenlerdeniz. Saddam başta oldukça terörizmle savaşın kazanılamayacağını söylüyorsunuz. Neden?
       
       Richard Perle: Çünkü Saddam şu anda kendi halkı, komşuları ve ABD için tehlike arzeden en önemli terörsitlerden biri. Saddam, terör örgütlerini, Bağdat’taki teröristleri destekliyor, intihar saldırıları düzenleyenlere para vererek sivillere saldırılmasını teşvik ediyor ve teröre destek veren diğer kişilerden farklı olarak elinde kimyasal ve biyolojik silahlar var. Amerika’dan nefret eden, kimyasal ve biyolojik silahları, terör örgütleriyle bilinen bağlantıları olan bu adam büyük bir tehlike. Tek sorun, bunu gözardı edip risk mi alacağız yoksa ona karşı somut adımlar atıp ülkemize yönelik bu tehdite son mu vereceğiz?
       
       Ü. E: ABD yönetiminin Irak’a karşı somut önlemler alacağı yönünde ya da somut planları olduğu yönünde işaretler görüyor musunuz?
       
       Richard Perle: Askeri yetkililer ne planlıyor bilemiyorum. Ülkede çok farklı görüşler ve tartışmalar sözkonusu. Başkan Bush’un kendisi de terörle savaşın, teröre destek veren ülkelerle savaş olduğunu açıkça söyledi. Saddam Hüseyin’in de bu kategoriye girdiği konusunda hiç şüphe yok.
       
       Ü.E: Bazıları Afganistan’da kullanılan askeri metodun Irak’ta da kullanılabileceğini söylüyor. Yani yerel güçlerin yanısıra yoğun bombardıman, az sayıda deniz kuvvetler askeri ya da özel kuvvetler. Bu yöntemin Irak’ta da işe yarayacağını düşünüyor musunuz?
       
       Richard Perle: Bence Afganistan’da kullanılan yöntem çok başarılıydı. Kuzey İttifakı, kara kuvvetleri ve Amerikan havagücünün kullanılmasının yanısıra bazı hedeflerin belirlenmesinde Amerikalıların doğrudan görev alması çok başarılı oldu. Benzer bir şey Saddam karşıtı güçlü bir muhalefetin olduğu Irak’ta da yapılabilir. Biraz destekle, silah ve eğitimle saddam muhalifleri de Afganistan’da Kuzey İttifakı’nın oynadığı rolü oynayabilir ve ABD’nin yerel güçlere askeri destek sağlaması da mümkün olabilir.
       
       Ü.E: ABD Dışişleri Bakanlığı birkaç gün önce Irak Ulusal Kongresi’ndeki Saddam muhaliflerine verilen mali desteğin hesaplardaki bazı düzensizlikler nedeniyle bir süre için kesileceğini açıkladı. bu açıklama, söylediklerinizle ters düşmüyor mu?
       
       Richard Perle: Los Angeles Times’da yer alan bu haberler kesinlikle doğru değildir. Irak’taki Ulusal Kongre ABD’den mali yardım almaya devam etmektedir. Bence şu anda yapılan yardım da yeterli değil. Onlar Irak içinde harekete geçmek istiyor ama Amerikan Dışişleri Bakanlığı onların faaliyetlerini Irak dışında sürdürmelerini istiyor. Şu anda durum böyle ama Irak Ulusal Kongresi’ne verilen mali destek devam ediyor.
       
       


       Ü.E.: Sizce Irak Ulusal Kongresi yardım edilecek doğru grup mu? Onlar da Afganistan’daki Kuzey İttifakı’nın oynadığı rolü oynuyor mu?
       
       Richard Perle: Afganistan operasyonu başladığında Kuzey İttifakı çok zayıftı, Penşir Vadisi’nin belirli bir bölümüyle sınırlı kalmışlardı ve askeri açıdan yenilgiye uğrayabilirlerdi. Irak Ulusal Kongresi’ne gelecek olursak onlar başlangıçta daha farklı bir rol yani siyasi bir rol oynayacak. Başlangıçta Saddam rejiminin alternatifini sunacaklar ama sonunda Irak Ulusal Kongresi’nde Saddam’ın kendi ordusundan gelen muhalifler rejimde bir değişiklik yaratmak için yeterli olacak, çünkü Saddam’ın ordusu onun diktötörce yönetimine sadık değil.
       
       Ü.E: Türkiye’nin bakış açısına gelecek olursak, Türkiyedeki sivil ve askeri liderler Irak’a savaş açılması konusunda endişe duyuyor çünkü Kuzey Irak’ta bir Kürt devleti kurulmasından korkuyorlar. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?
       
       Richard Perle: Bence Türkiye’nin konumunda son yıllarda bir değişiklik oluştu. Bundan birkaç yıl önce Türkiye bu duruma sadece karşı çıkıyordu ama şimdi hangisinin Türkiye’nin çıkarına olacağı üzerinde kafa yoranlar var. PKK örgütü Saddam’ın yakalanmasıyla birlikte büyük ölçüde kontrol altına alındı. Ve bence Saddam rejimindeki bir değişiklikten en fazla fayda göreceklerden birinin Türkiye olacağını düşünenlerin sayısı da çok fazla. Irak’ın yeniden yapılanması için büyük bir çalışma başlayacak. Türkiye ve Irak sınırındaki ticaret yeniden normal haline döncek. Saddam’ın yıkılması ve yerine daha demokratik bir hükümet gelmesi bence Türk ekonomisinde bir patlama yaratacak ve bölgedeki ilişkilerin normalleşmesini sağlayacaktır. bölgedeki birçok gerilimin sorumlusu Irak’tır.
       
       Ü.E.: Saddam Hüseyin devrildikten sonra Irak bir bütün olarak kalacak mı yoksa bölünecek mi?
       
       Richard Perle: ABD’nin Saddam Hüseyin’i devirmesi sözkonusu olursa bazı temel ilkeler gözönünde bulundurulacaktır. Bunlardan birisi Irak’ın tek bir ülke olarak kalmasını sağlamaktır. Yeni bir yönetim şekliyle ükenin belirli bölümlerinde bazı yönetimler zamanla oluşabilir ama bunlar Bağdat’taki merkezi hükümetin kurbanları olmayacaktır. ABD Irak’ın bir bütün olarak kalmasını istiyor. Kuzeydeki Kürtler de güneydeki Şiiler de Irak’ın bir bütün olarak kalmasını istiyor. Bu nedenle bu konuda önemli bir sorun olacağını düşünmüyorum.
       
       Ü.E: Sizce Kürtlerin ya da Şiilerin akıllarından “belki zamanla bu hükümmeten ayrılır kendi ülkemizi kurarız” gibi bir düşünce geçiyor olabilir mi?
       
       Richard Perle:
Kendi içinde sorunlar yaşayan bir sürü ülke var ve kimse bir ülke kesinlikle parçalanamaz diyemez. Ama Irak’ta böyle bir şey olacağını düşünmemize gerek yok, çünkü Saddam’ın yerini çok daha iyi ve uluslararası standartlara uygun bir rejim alacaktır.
       
       Ü.E.: Türkiye’nin yanısıra başka bazı ülkeler de Irak’a karşı askeri adım atılmasına karşı çıkıyor. ABD kimin yardımına ihtiyaç duyuyor?
       
       Richard Perle:
Tabii ki Türkiye’nin yardımı çok önemli ve kritik önem taşıyor. Irak’ta hemen başarmak istediğimiz şey Saddam rejiminin yıkılmasından sonra Irak’ın bugün olduğundan çok daha iyi koşullara ulaşması ve bütünlüğünü elde etmesi, bunun için de yardım gerekiyor. Bölgedeki bazı ülkelerin açıkça söyledikleriyle kapalı kapılar ardında söyledikleri arasında farklılıklar bulunuyor. Körfezde Saddam’ı isteyen hiçbir ülkenin olmadığını biliyorum ama şimdi kalkıp da Saddam’ı devirmek istediğini söyleyecek hiçbir ülkenin olmadığını da biliyorum. Çünkü onlara sunulan bir plan yok ve hemen başarıya ulaşacaklarını gösteren bir şey de yok.
       
       Ü.E: Türkiye’nin desteği hayati mi , yoksa destek verirse olur vermezse de biz işimize devam ederiz mi diyorsunuz?
       
       Richard Perle:
Bence Türkiye’nin desteği çok önemli olacak. Ama sonunda ABD yine kendisini savunmak için gereken neyse onu yapacaktır. Yalnız harekete geçmemiz gerekirse geçeriz ama bunun gerekli olacağını düşünmüyorum. Bence Saddam’ın bütün dünya için yarattığı tehditle mücadele ederken ABD ve Türkiye’nin, aynı zamanda başka ülkelerin de işbirliği yapabileceği birçok alan olacaktır.
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları