Home page
Haber Menüsü


Kıbrıs görüşmelerinden beklentiler
Kıbrıs’ta doğrudan görüşmelerin başlaması, hem Ada halkı için hem de Avrupa Birliği’ne aday olan bazı ülkeler için büyük önem taşıyor.
NTV
16 Ocak— Avrupalı yetkililer, Kıbrıs sorununun çözülmesiyle hem adanın ekonomik sıkıntılarının çözüleceğini hem de Türkiye’ye Avrupa Birliği’nin yolunun açılacağını belirtiyor. İngiliz The Guardian ve Amerikan Washington Times gazetelerinde yer alan haberlerde, Kıbrıs sorununun çözülmesinin Türkiye için AB yolunda bir ilerleme anlamına geleceği belirtiliyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yıllardır çözümlenemeyen Kıbrıs sorununda, adadaki liderlerin doğrudan görüşmelere başlamasıyla yeni bir dönem de başlamış oldu.
       Görüşmeler sadece Türkiye ve Yunanistan tarafından değil, Avrupa Birliği tarafından da merakla izleniyor.
Denktaş-Klerides haftada 3 kez görüşecek

       
GUARDIAN: ÜYELİK SÜRECİNDE ETKİLİ
       İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, Avrupa Birliği yetkilileri, görüşmeleri, adanın birliğe üyeliğini belirlemede önemli bir gelişme olarak nitelendiriyor.
       Doğrudan görüşmelerin daha önce bir çok defa hüsranla sonuçlandığına dikkat çeken Avrupalı yetkililer de bu defa Rum kesiminin Avrupa Birliği’ne üyelik ihtimalinin tarafları anlaşmaya zorladığı görüşünde.
Mümtaz Soysal’dan NTV’ye özel açıklama: Görüşmeyle yeni süreç başladı

       Gözlemciler, Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ne üyeliğinin Türkiye de dahil olmak üzere birçok aday ülkenin üyeliğini etkileyeceğini belirtiyor.
       
EKONOMİK SIKINTILAR BIKTIRDI
       Bu nedenle İngiliz gazetesi Guardian, “Türkiye de görüşmelere sıcak bakıyor” yorumu yapıyor. Haberde Kıbrıs halkının da artık bu sorunun çözümlenmesini beklediği ifade ediliyor. Özellikle de Türk kesiminde yaşanan ekonomik sıkıntıların ve yıllardır uygulanan ambargolarun artık halkı bıktırdığına dikkat çekiliyor.
Cem: Kıbrıs’taki görüşmeler büyük fırsat

       Guardian’ın haberinde, Kıbrıs sorunun çözülmesiyle Ada halkının sıkıntılarının son bulacağı, Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkilerinde yeni bir dönemin başlayacağı ve Kıbrıs sorunu çözülmediği sürece birliğin genişlemesine karşı çıkan Yunanistan’ın ikna edileceği vurgulanıyor.
       
‘KIBRIS VE AGSP ADIMLARI TÜRKİYE’Yİ AB YOLUNDA TUTACAK’
       ABD’nin eski Başkanı Bill Clinton döneminin Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi ve Brookings Institute adlı düşünce kuruluşunun uzmanlarından Phil Gordon, Kıbrıs’ta ve Avrupa Gücü konusundaki ilerlemelerin, Türkiye’nin AB yolunda kalma niyetine işaret olduğunu belirtti.
       Gordon, Amerikan The Washington Times gazetesinde yayınlanan yorum yazısında, ABD Başkanı George Bush ile Başbakan Bülent Ecevit görüşmesinin yanı sıra KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Kıbrıs Rum Kesimi Lideri Glafkos Klerides zirvesinin de 16 Ocak gününe rastladığını hatırlattı.
       Phil Gordon, yeni Kıbrıs müzakerelerinin, son yıllardaki en büyük fırsat olduğunu da kaydetti.
       Brookings Institute uzmanı, Kıbrıs için ortamı iyileştiren unsurlardan birinin, Türkiye’nin geçen ay Avrupa gücü konusunda İngiltere ve ABD ile sağladığı anlaşma olduğunu kaydetti.
       Gordon, Türkiye’nin diplomasi taktiğinin, “son ana kadar topuklarını toprağa saplayarak pozisyonunu korumak” ve “saat 12 olmadan harekete geçmemek olduğunu” öne sürdü. Terörizme karşı iyi bir müttefik olan Türkiye’nin, bu çerçevede, Kıbrıs ve Avrupa savunmasında, Amerikalıların yardıma koşmasını tahmin ederek “sert tutumunu” koruyabileceğini, ancak bunun yerine Ankara’nın, Kıbrıs’ta sergilediği “yeni bir ılımlılık” ile umut verdiğini yazdı.
       Phil Gordon, Kıbrıslı Türklerin, bir miktar toprak vermeye ve gevşek bir federasyona, Kıbrıs Rum Kesimi’nin de Türk tarafına maksimum otonomi vermeye razı edilmeleri gerektiğini savundu. Gordon, “eğer Türkiye, üyelik kriterlerini karşılarsa, Kıbrıs’ın, Türkiye’nin kendi AB üyeliğini bloke etmesini engelleyecek bir yol da bulunabilir” dedi.
       Gordon, Kıbrıs ve Avrupa gücü konularında anlaşma sağlanamaması halinde, Ortadoğu’daki tek Müslüman demokrasi olarak önem kazanan Türkiye’nin batıdan izole hale geleceğini de ileri sürdü.
       
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları