Home page
Haber Menüsü


ABD ile iktisadi-ticari sayfa açılıyor
 
Başbakan Bülent Ecevit ABD temaslarının ikinci gününde, gezinin en önemli buluşmasını gerçekleştirdi.  

 
Washington
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
17 Ocak —  Beyaz Saray’da dün Başkan Bush’la görüşen Ecevit, ABD ile stratejik ortaklığın ekonomik alana kaydırılmasını istedi. Bush da ticari ilişkilerin geliştirilmesi için Türkiye ile yeni bir sayfa açtıklarını söyledi. Görüşmede, bir diğer önemli gündem maddesi olan Irak konusu da masaya yatırıldı. Bush, Irak konusunda Türkiye’nin hassasiyetlerini anladıklarını söyledi; ancak Saddam yönetiminden de kurtulmaya kararlı oldukları mesajını verdi. Bu arada iki ülke arasında ticari işbirliğini geliştirmek amacıyla Ekonomik Ortaklık Komisyonu kuruldu.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Oval Ofis’teki görüşmenin başlamasından kısa süre önce gazetecilere açıklamada bulunan ABD Başkanı George Bush, Başbakan Bülent Ecevit’in liderliğini takdir ettiklerini belirterek “Siz ve yönetiminiz çok zor kararlar verdiniz” dedi. Başbakan Ecevit de, “Desteğinizi takdirle karşılıyoruz. İşbirliği ve dostluğumuzu artırmaya devam edeceğiz” dedi.
Görüşmeye Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice, ABD Hazine Bakanı O’Neill, Beyaz Saray Avrupa Avrasya Kıdemli Direktörü Fried, Beyaz Saray sözcüsü Fleischer, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Jones, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson katıldı. Devlet bakanları Kemal Derviş, Tunca Toskay, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Enerji Bakanı Zeki Çakan da görüşmede Türk tarafını temsilen hazır bulundu.

       Basına poz veren iki lider, daha sonra Oval Ofis’e geçerek yaklaşık 40 dakika süren bir görüşme yaptı.
       
“TÜRKİYE’NİN DESTEĞİNE TEŞEKKÜR”


       Ecevit-Bush görüşmesinde başta Irak olmak üzere AGSP, Kıbrıs, Ege, Ortadoğu Barış Süreci, Kafkaslar, Avrupa Birliği ile ilişkişiler, Türk-Yunan yakınlaşması, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler gibi çok önemli konular ele alındı.
Ecevit-Rumsfeld Afganistan’ı görüştü
Türkiye’nin 11 Eylül sonrası verdiği desteğe teşekkür eden Bush, Afganistan operasyonu konusunda, “Kararlıyız, sabırlıyız. Sonuca mutlaka ulaşacağız ve başaracağız” dedi.
       
“TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR MODEL”
       Afganistan konusu görüşülürken, terörle mücadelede iki ülkenin birlikteliği, Afganistan’ın yeniden yapılandırılması konusunda Türkiye’nin ABD ile birlikte izleyeceği süreç değerlendirildi. Başkan Bush, Türkiye’nin, laik, demokratik, Müslüman bir ülke olarak önemli bir model olduğunu görüşmede vurguladı.
       
“SADDAM BÖLGE İÇİN TEHLİKE”
       Beyaz Saray’daki buluşmanın en kritik noktası Irak konusuydu. ABD Başkanı, “Türkiye’nin bu konudaki hassasiyetlerini biliyoruz” dedi.
Ecevit: Irak konusunda bize danışacaklar
Ancak Saddam yönetiminin bölge için büyük tehlike oluşturmaya devam ettiğine vurgu yaparak, Irak’ın mutlaka kitle imha silahlarının denetimine izin vermesi gerektiğinin altını çizdi. Başbakan Ecevit de bu konuda Türkiye’nin bilinen hassasiyetlerini bir kez daha Bush’a anlattı.
       
ECEVİT: İKİ DEVLET GERÇEĞİ TANINMALI
       Görüşmede iki taraf da Kıbrıs’ta yüzyüze görüşmeler sürecinin desteklenmesi yönündeki kararlılığı beyan etti. Başbakan Ecevit, “Ada’da ‘iki devlet, iki millet’ gerçeği mutlaka tanınmalıdır” dedi. Bush’la Ecevit; Karabağ sorunu, Gürcistan-Rusya ilişkileri başta olamak üzere Kafkasya’daki son durumu da değerlendirdi. Bush, Ermenistan vatandaşlarına sağlanacak vize kolaylığının çok olumlu bir karar olduğunu belirtti.
       
TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNE DESTEK
       Ortadoğu Barış Süreci de, ele alınan konular arasındaydı. Ecevit, Ortadoğu’da şiddetin dinmesi beklenmeden barış sürecinin yeniden işlerlik kazanması için Amerikan yönetiminden bir an önce devreye girmesini istedi.
WSJ: Türkiye’yi IMF’ye bırakmayın
Bush, görüşmede Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyeliğine destek verdiğini bir kez daha teyit etti.
       
EKONOMİ KONUSUNDA YENİ DÖNEM
       Görüşmede Türk-Amerikan ekonomik ilişkileri de ele alındı. Ecevit, stratejik işbirliğinin ekonomiye kaydırılmasını isterken; Amerikan Başkanı da ticari ilişkilerin geliştirilmesi için Türkiye’yle yeni bir sayfa açılacağını kaydetti. Başbakan görüşmenin sonunda Bush’u Türkiye’ye davet ederken, Bush bu davete “Seve seve gelirim. Türkiye beni için muhteşem bir ülke” yanıtını verdi.
       
ECEVİT: TİCARET BİZİM İÇİN ÖNEMLİ
       Görüşmenin ardından Beyaz Saray’ın bahçesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ecevit, Bush ile ABD ve Türkiye’yi ilgilendiren konuları ele aldıklarını söyledi.
Ecevit’ten ABD’li yatırımcıya davet
Ecevit “ABD, Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkileri artırmaya ve ekonomik ilişkilerin seviyesini siyasi ilişkilerin düzeyine getirmeye karar verdi. Bu bizim için çok önemli” diye konuştu.
       
ASKERİ BORÇLAR DA ELE ALINACAK
       Ecevit, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, ekonomiden sorumlu bakan yardımcısı Alan Larson’ın başkanlığında, iki ülke arasındaki bütün ekonomik konuları ele alacak üst düzey bir komitenin kurulduğunu açıkladığını söyledi. Bir gazetecinin Türkiye’nin askeri kredi borçlarının silinmesine ilişkin bir sorusu üzerine Başbakan Ecevit, Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın kurduğu komitenin bütün konuları etkili bir şekilde ele alacağını belirtti.
  Ekonomik Ortaklık Komisyonu Kuruldu
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ve Amerika arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla Ekonomik Ortaklık Komisyonu oluşturulduğunu duyurdu.
Oluşturulan komisyon çerçevesinde, Dışişleri Bakanlığı'nın ekonomik ilişkilerden sorumlu yetkilisi Alan Larson, komisyonun ilk toplantısı için, 26-27 Şubat tarihlerinde Ankara'ya gidecek.
Bakanlık sözcüsü açıklamasında, "Türkiye ve ABD, uzun süredir yakın, stratejik ortaklığını sürdürdü. Şimdi ekonomik ortaklığımızı da aynı seviyeye çıkarma konusunda anlaştık" dedi.
Sözcü, ilişkilerdeki bu yeni sayfanın, Türk-Amerikan ekonomik ortaklık komisyonu olacağını vurguladı. Bakanlık sözcüsü, bu yeni forumun, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri ve yatırım akışını artıracağını ve Türkiye'nin ekonomik reform programının başarıyla uygulanmasını sağlayacağını da kaydetti.

SEYAHAT UYARISI KALKIYOR


       Ecevit, Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı Türkiye’ye seyahat uyarısının kaldırılacağını belirtti.
‘First lady’ler de buluştu
Bu gelişmeden çok memnun olduğunu kaydeden Başbakan, “Amerika’dan çok sayıda turist görmekten çok mutlu olacağız. Böylece hükümetten hükümete ilişkilerin yanısıra halktan halka ilişkiler de gelişecek. Şu ana kadar görüşmelerden çok memnunuz. Görüşmelerimiz sürüyor” dedi.
       
HAZİNE BAKANIYLA GÖRÜŞME
       Başbakan Ecevit, Washington’da ABD Hazine Bakanı Paul O‘Neill, Dışişleri Bakan Vekili Richard Armitage ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Zoellick ile de birer görüşme yaptı.
       Başbakan Bülent Ecevit’in, ABD Hazine Bakanı Paul O’Neill ile görüşmesinde ekonomik durumun düze çıkma işaretlerinin görüldüğünü söylediği öğrenildi. Devlet konukevi Blair House’ta yaklaşık 25 dakika süren görüşmede, Başbakan Ecevit’in, “Tünelin ucunda ışık göründü” mesajını verdiği ve Hazine Bakanı O’Neill’in de, Başbakan Ecevit’in bu düşüncesine katıldığını söylediği belirtildi. Ecevit’in görüşmede ayrıca, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın Türkiye’ye desteği için teşekkür ettiği kaydedildi.
Bush gaf yaptı

       ABD Ticaret Temsilcisi Robert Zoellick ile Başbakan Ecevit’in görüşmesinde ise tekstil kotaları ve vergiler konusunun ele alındığı belirtilirken, bu konuların, ABD-Türkiye Ekonomik Ortaklık Komisyonu toplantılarında daha geniş bir şekilde ele alınmasının beklendiği ifade edildi.
       
       
MUSEVİ KURULUŞLARINDAN ÖDÜL
       Ecevit’in, bugünkü programında ilk olarak Türkiye saatiyle 16.30’da basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. Ecevit bugün ayrıca, ABD’deki Musevi kuruluşlarından özel bir ödül alacak. Ecevit’in yarın da New York’a geçerek Dünya Ticaret Merkezi’nin enkazını ziyaret etmesi ve Türkevi’nde Türk vatandaşları ile bir toplantı yapması bekleniyor.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları