Home page
Haber Menüsü


Denktaş-Klerides haftada 3 kez görüşecek
 
KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş ve Rum kesimi lideri Klerides, Kıbrıs’ta kalıcı bir anlaşmanın sağlanmasını amaçlayan ilk doğrudan görüşmeyi gerçekleştirdi.  

 
Lefkoşa
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
16 Ocak —  Denktaş ve Klerides, Ada’da ara bölgede biraraya geldi. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto da görüşmeye gözlemci olarak katıldı. Doğrudan görüşmelerin bundan böyle haftada üç kez, basına kapalı olarak yapılacağı açıklandı. KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, olumlu geçen görüşmede, genel çerçeve üzerinde durulduğunu söyledi. İki lider, önümüzdeki Pazartesi günü saat 17:00’de tekrar biraraya gelecek.

   
 
       
    MSNBC News Kıbrıs'ta barış gösterisi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto, bundan sonra Denktaş ve Klerides’in Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günü basına tamamen kapalı olarak buluşacaklarını söyledi. İki liderin özlü konular üzerinde müzakereler yapacağı belirtildi. De Soto, ‘basına karartma uygulanacak’ diye konuştu.
Mümtaz Soysal’dan NTV’ye özel açıklama: Görüşmeyle yeni süreç başladı

       
DENKTAŞ: GENEL ÇERÇEVEYİ KONUŞTUK
       KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Rum Yönetimi Lideri Glafkos Klerides ile bugün yaptığı yüz yüze görüşmede “genel çerçeve üzerinde durduklarını” söyledi. Denktaş, görüşmenin tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanlığı’na gelişinde yaptığı açıklamada, görüşmenin iyi geçtiğini belirterek, “Klerides ile baş başa görüştük. Pazartesi, çarşamba ve cuma öğleden sonra saat 17.00’de heyetler halinde görüşmelere başlayacağız” dedi.
       
Cem: Kıbrıs’taki görüşmeler büyük fırsat

       
       Denktaş, “Görüşmelerin içeriğiyle ilgili nasıl bir programlama yapılacağı” sorusuna karşılık, “Pazartesi’nden itibaren gereken neyse onlar görüşülecek, iki tarafın fonksiyonları ele alınacak” diye konuştu. Denktaş, “Bugün neler görüşüldü?” sorusuna da “Bugün genel bir çerçeve üzerinde durduk” karşılığını verdi.
       
Kıbrıs görüşmelerinden beklentiler

       
GÖRÜŞME ÖNCESİ GERGİNLİK
       Alvaro De Soto’nun yanında üç hukukçu danışman bulundurması, gerginlik yaratmıştı. KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, De Soto’ya tepki olarak, görüşmeye üç kişilik heyetiyle değil sadece müsteşarı Ergun Olgun’la katılmıştı. Denktaş’ın duruma tepki göstermesi karşısında, görüşme masasında sadece üç kişinin, yani iki lider ile BM temsilcisi De Soto’nun oturması çözümüne varıldı.
       
De Soto Kıbrıs’ta liderlerle görüştü
Görüşmeye, önce Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Klerides geldi. Klerides’e müsteşarı Pandelis Kuros, Rum Yönetimi Sözcüsü Mihalis Papapetru ve Başsavcı Alekos Markides eşlik etti. KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş ise müsteşarı Ergun Olgun ile geldi. Denktaş, “Neden yalnız geldiniz?” sorusuna karşılık “Yalnız değilim” diyerek, Olgun’u gösterdi. Denktaş, “ekibindeki diğer kişilerin daha sonra katılacağını, şimdi başka işlerini olduğunu” söyledi.
       
DENKTAŞ DIŞ MÜDAHALE UYARISI YAPMIŞTI
       Rauf Denktaş, dün de zirve için hazırlık görüşmesi yapmak isteyen BM Temsilcisi Alvaro De Soto’yla görüşmek istememiş, ‘Ben Sayın Klerides’le görüşeceğim’ demişti. KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, görüşmelere dıştan müdahale edilmemesi konusunda arabulucuları uyarmış ve “Dıştan müdahaleler, çözümü zora sokabilir, tehlikeye sokabilir” demişti. Denktaş’ın, De Soto’nun mekik diplomasisi yapmasından ve süreci ‘dolaylı görüşme’ görüntüsüne sokmasından hoşlanmadığı belirtiliyor.
       
Avrupa Komisyonu: Cesaret verici

       
ÖNŞARTSIZ GÖRÜŞMELER
        Cumhurbaşkanı Denktaş’ın girişimleriyle başlayan yeni süreçte, Denktaş ve Klerides, 4 yıl aradan sonra, 4 Aralık 2001 tarihinde yaptıkları görüşmede, doğrudan görüşmelere başlama kararı almışlardı.
Denktaş: Klerides samimi

        Görüşmelerin önşartsız gerçekleşmesi ve bütün konuların müzakere masasında olması hususlarında görüş birliğine varan iki lider, bütün konularda görüş birliğine varılıncaya kadar hiçbir konuda anlaşmaya varılmış olmayacağı konusunda da mutabık kalmışlardı. Denktaş ve Klerides, Kıbrıs konusunda bütünsel bir anlaşma sağlanıncaya kadar iyi niyet içerisinde müzakerelere devam etmeyi de kabul etmişlerdi.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları