Home page
Haber Menüsü


Öngör: AB’ye uygulanan ticaret rejimini istiyoruz
Türk-Amerikan İş Konseyi Başkanı Akın Öngör, NTV’ye yaptığı özel açıklamada, Başbakan Ecevit’in ABD gezisinde ekonomiyle ilgili olarak öne çıkacak olan talepleri değerlendirdi.
Ahmet Yeşiltepe
NTV
    15 Ocak—  Washington’da Başbakan Ecevit ve beraberindeki heyetin kalacağı Ritz Carlton Oteli’nin önünden yapılan canlı yayında NTV muhabiri Ahmet Yeşiltepe’ye bilgi veren Akın Öngör, Türk heyetinin ABD’deki temaslar süresince, Türkiye’nin ticareti daha serbest yapabilmek için imkan arayacağını vurguladı. Öngör, Türk heyetinin ekonomi konusunda en önemli talebinin, ABD’nin Avrupa Birliği’ne uyguladığı ticaret rejimine tabi tutulmak olduğunu vurguladı.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       


       Ahmet Yeşiltepe: Evet, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türk-Amerikan İş Konseyi Başkanı Akın Öngör’le birlikteyiz. Akın Öngör gerçi uçakta değildi, heyetle beraber gelmedi, bir gün önce geldi Washington’a. Ama son derece önemli bir isim. Çünkü Türkiye’nin Başbakan Bülent Ecevit’in yapacağı temaslarda ekonomik konuları tabi ki ağırlıkta olacak.. Türk-Amerikan İş Konseyi Başkanı olarak ne tür beklentileriniz var? Hangi konular ön plana çıkacak Amerikalılarla yapılacak temaslarda..?
       
       Akın Öngör: Şimdi bir kere Sayın Başbakan ve Bakanlarımızın, heyetin Türkiye’den Amerika’ya gelip bir ziyarette bulunması, Başkan Bush’la görüşmeleri ve Amerikan hükümetinin önde gelenleriyle görüşmeler yapması çok olumlu bir gelişme. Zamanlama olarak çok doğru bir zamanlama. Bildiğiniz gibi dünyada pek çok çalkantının olduğu dönemde Türkiye Amerika’ya çok yakın bir politika izledi ve büyük bir destek verdi. Özellikle nüfusunun büyük bir çoğunluğu Müslüman olan bir ülkenin Amerika’ya vermiş olduğu bir destek var Afganistan olaylarında. Şimdi onun karşılığında da bu ziyarette ekonomik konular ve siyasi konular görüşülecek.
       Biz ekonomik boyutuna bakarsak işin, ekonomik tarafı işte görüşülmesi gereken pek çok konu var. Size şöyle anlatayım, Türkiye’nin Amerika’yla ticareti, Amerikan yabancı yatırımlarının, Amerikan yatırımlarının Türkiye’ye gelişi açısından çok sınırlı bir dönem yaşıyoruz. Bir örnek vereyim. Avrupa topluluğunun ekonomik büyüklüğü hep beraber bütün ülkeler yanyana gelse Avrupa Birliği, Amerikan ekonomisinin yüzde 80’i kadar büyüklükte. Biz halbuki Türkiye’nin dış ticaretine baktığımızda Avrupa Birliği’ne toplam dış ticaretimizin yüzde 56’sını yapıyoruz, Amerika’yla sadece yüzde 9’unu yapıyoruz. Demek ki daha büyük bir ekonomiyle çok daha sınırlı çalışıyoruz. Bunun sebepleri var. Bunların ortadan kaldırılması lazım ve Türkiye’ye çok daha büyük iş imkanlarının yaratılması lazım. Şimdi gündemdeki maddeler buna yönelecek diye düşünüyorum. Birincisi...
       
       Ahmet Yeşiltepe: Tekstil kotalarıyla ilgili..
       

       Akın Öngör: Sadece o değil, sadece tekstile dönük değil, tekstil önemli olsun, fakat Türkiye ticareti daha serbestçe yapabilmesi için imkanlar arayacak. Bunun birinci aşaması ABD’nin Avrupa Birliği’ne uyguladığı ticaret rejimi ne ise onun Türkiye’ye de uygulanması. Türkiye Gümrük Birliği’nde olduğuna göre Avrupa Birliği’nin, bir aday ülke olduğuna göre Türkiye’ye de bu ekonomik rejimin dış ticaret rejiminin uygulanması. Böylece sınırlamalar kalkacak. Adet üzerindeki sınırlamalar kalkacak, sadece tekstilde değil hiçbir şeyde sınırlama olmayacak. Biz Türk-Amerikan İş Konseyi olarak diyoruz ki bu zamanlama o kadar önemli ki bu zamanlamada aslında ABD’yle serbest ticaret anlaşmasına kadar giden müzakereler yapılabilinir, istenebilinir. Çünkü Türkiye, Amerika’ya çok stratejik bir ortak olduğunu, bir destekçisi olduğunu ortaya koydu siyasal alanda. Ekonomik alanda da biz Türkiye’nin Amerika’yla serbest ticaret anlaşmasını sağlayabilirse Gümrük Birliği’yle de bunun Avrupa Birliği’nin Gümrük Birliği’yle de bunu diplomatlarımız zor ama başarılı bir şekilde müzakere edebilirlerse o zaman iyi bir netice olur diye düşünüyoruz. Ama bu daha orta vadede bir iş.
       
       Ahmet Yeşiltepe: Ama pazarlıklar sonucu olacak herhalde.
       

       Akın Öngör: Evet, o zor bir iş. Çünkü Avrupa Birliği’yle bizim Gümrük Birliğimiz var ve belirli anlaşmalarımız var. Bu anlaşmaların bazı maddelerinin yeniden müzakere edilip düzenlenmesi gerekir ki bu tabi mevcut durumun değiştirilmesi anlamına gelir. Gerçi bu bir diplomasidir. Yine insanların koyduğu kurallardır. Şartlar uygun olduğu ortamda değiştirilebilir diye düşünüyoruz. Onun için bu ortamın da uygun olduğunu düşünüyoruz biz.
       
       Ahmet Yeşiltepe: Çok teşekkür ederim efendim, sağolun.
       
       
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları