Home page
Haber Menüsü


Ecevit: Hedef ABD ile fazla ticaret
Başbakan Ecevit, ABD gezisine katılacak işadamlarıyla yaptığı toplantıda hedeflerinin ABD ile daha fazla ticaret olduğunu söyledi. Ecevit, ABD ile stratejik ilişkinin ileri ölçülere vardığını, ancak, ekonomik işbirliğinin geride kaldığını vurguladı.
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
14 Ocak— Başbakan Bülent Ecevit’in ABD gezisi bugün başlıyor. Gezide en önemli gündem maddelerinden biri de ekonomik açıdan Amerika’nın desteğinin bir kez daha teyid edilmesi olacak. Başbakan ABD gezisinde kendisine eşlik edecek işadamlarının bir bölümü ile kapsamlı bir toplantı yaptı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bir saat süren toplantının başında habercilerin kısa bir süre görüntü almasına izin verilirken birara Başbakanlık’ta elektrikler kesildi. Tam bu sırada Enerji Bakanı Çakan ile tokalaşan Ecevit “Neyse ki Enerji Bakanımız burada” diyerek espri yaptı.
       
İŞDAMLARININ TALEPLERİ
       Yaklaşık bir saat süren toplantıda işadamları Başbakan Ecevit’e gezi sırasında gündeme getirmesini istedikleri konular hakkında önerilerde bulundular. Türkiye’nin Amerika’nın ithalatındaki payının son derece düşük olduğuna dikkat çeken işadamları, tekstil kotalarının kaldırılması, Amerikalı iş adamlarının Türkiye’ye yatırım yapması, enerji ve telekominkasyon alanında işbirliği ve turizm hacminin artırılması için siyasi destek beklentisi içinde olduklarını söylediler.
       
TİCARETTE İSRAİL VE ÜRDÜN ÖRNEĞİ
       Başbakan ise Amerikan yönetiminin Türkiye’nin önemini algıladığını, 11 Eylül’den sonra ilişkilerin yeni bir boyut kazandığını belirtti. Stratejik işbirliğinin ekonomik ilişkilere de yansıması için gayret sarfedeceklerini belirten Başbakan Ecevit, gündemdeki konuları şöyle özetledi:
       “Amerika’nın İsrail ve Ürdün’e sağladığı olanakları Türkiye’ye tanımaması bir çelişkidir. Bu gezide bunu duyuracağız.
       Afganistan’a bazı katıklarda bulunacağız, ancak ekonomik açıdan bu bizi zorlayabilir. Amerika’dan bunun için de bize destekte bulunmasını isteyeceğiz.
       5 milyar doları bulan FMS kredi borçlarının silinmesini isteyeceğiz.
       Ziyaretten hemen sonuç alamayabiliriz. Bir mucize beklenmesin. Ancak yine de ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi açısından çok umutluyum”
       Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Ecevit borsanın canlandığını, faizlerin ve enflasyonun düşüşe geçtiğini anlattı.
       Başbakan hükümetin yapısal reformlar konusundaki kararlılığını da vurgulayarak “bir hafta içinde dokuz önemli yasa çıkardık” diye konuştu.
       Kapanan işyerlerine müşteri desteği için kampanya başlattıklarını belirten Başbakan, dış yatırımcıları çekmek için yabancı gazetelere ilanlar verileceğini belirtti.
       
TOPLANTIYA KATILANLAR
       Ecevit’in başkanlık ettiği değerlendirme toplantısına devlet bakanları Kemal Derviş ve Tunca Toskay, Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Baki İlkin ve Başbakan Ecevit’in Dışişleri Başdanışmanı Erdal Tümer’in yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Tuncay Özilhan, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan ve Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün ile 30’a yakın işadamı katıldı.
       
BASINA AÇIKLAMA
       Başbakan Ecevit, bazı bakanlar ve bir grup işadamı ile yaptığı değerlendirme toplantısının ardından Başbakanlık merkez binasında açıklamalarda bulundu.
       Ecevit, Türkiye’nin ABD ile stratejik ilişkisinin çok ileri ölçülere vardığını ve bunun bütün dünya için çok hayırlı bir gelişme olduğunu belirterek, “Ancak, ABD ile stratejik işbirliğimizin en zayıf halkası, ekonomidir” dedi.
       
İLİŞKİLERİN ZAYIF HALKASI: TİCARET
       Ecevit, bugün, ABD Başkanı George Bush’un davetlisi olarak bu ülkeye gideceğini hatırlatarak, bazı bakanlar ve kamu yöneticilerinin de geziye katılacaklarını belirtti.
       Gezisine ayrıca, çok sayıda işadamının da katılacağını ifade eden Ecevit, ABD ziyareti konusunda kamuoyunun çok büyük ilgisi olduğunu kaydetti. Türkiye’nin ABD ile stratejik ilişkisinin çok ileri ölçülere vardığını ve bunun, bütün dünya için çok hayırlı bir gelişme olduğunu dile getiren Başbakan Ecevit, “Ancak, ABD ile stratejik işbirliğimizin en zayıf halkası, ekonomidir” dedi.
       Avrupa Birliği’ne sağlanan olanaklar ile İsrail ve Ürdün’e sağlanan bazı kolaylıkların, henüz Türkiye’ye tanınmadığını vurgulayan Ecevit, “Bunun eksikliğini duyuyoruz. Bunu, elbette Washington görüşmelerimiz sırasında dile getireceğiz” dedi.
       
AFGANİSTAN’DA İŞBİRLİĞİ
       Başbakan Ecevit, şöyle devam etti:
       “Afganistan’a katkımız, askeri harcamalarımızı büyük ölçüde artıracak. Savunmayla ilgili FMS kredilerine, o nedenle çözüm bulunması gerekiyor. ABD’de lobiler siyaset ve ekonomi alanında çok etkilidir. Fakat, bizim nicel açıdan güçlü bir lobimiz yok. Nitelik bakımından çok güçlü, ancak nicelik bakımından pek doyurucu boyutlarda olmayan lobimiz var. Bir yandan bu lobiyi genişletmeye çalışırken, bir yandan da ticaret ve yatırımımızı, ekonomimizi artırmamız gerekiyor. Karşımızdaki lobilerle ancak bu şekilde mücadelemizi etkili hale getirebiliriz.”
       
BİR HAFTADA 9 BÜYÜK YASA
       Başbakan Ecevit, Türkiye’nin kendi ekonomik yapısını güçlendirici çalışmaların hızla sürdüğünü ifade ederek, bir hafta gibi kısa bir süre içerisinde 9 büyük yasa çıkarıldığını anımsattı. Endüstri Bölgeleri Yasası’nda dış yatırımları büyük ölçüde kolaylaştıracak ve özendirecek hükümlerin yer aldığını anlatan Ecevit, şimdiye kadar yabancı girişimcilerin Türkiye’de yeterince yatırım yapmamalarının başta gelen nedeninin, başvurulara çok geç yanıt verilmesi olduğunu kaydetti.
       
YURTDIŞINDA GAZETE İLANI
       Ecevit, yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle kapanan veya üretimini kısan işletmeler hakkında bütün dünyaya bilgi iletildiğini belirterek, bu işletmelere katılmak veya bunları devralmak isteyenler olduğu takdirde, Türkiye’ye bu açıdan da bol miktarda dış yatırım geleceğini umduklarını söyledi. Ecevit, Wall Street Journal ve Financial Times gazeteleri ile Almanya’da çıkan Türk gazetelerinde bu duyuruların, yarın ve öbür gün yer alacağını ifade etti.
       
“EKONOMİDE UMUT VERİCİ GELİŞMELER”
       Ecevit, şunları kaydetti:
       “Ayrıca, ekonomide, umut verici gelişmeler devam ediyor. Bildiğiniz gibi, borsa yükseliyor, döviz düşüyor, enflasyon geriliyor, faizler düşüyor, dışsatım büyük ölçüde artıyor. 2001 yılında bu konuda büyük atılımlar oldu. Dışsatımdan 31 milyar dolarlık bir gelir sağlandı. Kısacası, şu sırada var olan bütün göstergeler, 2002 yılının, herhangi bir aksilik çıkmazsa, ekonomik açıdan bir atılım yılı olacağını gösteriyor.”
       
“UMUTLU, FAKAT İHTİYATLIYIM”
       Başbakan Ecevit, açıklamalarının ardından, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. NTV muhabirinin işadamlarıyla bugünkü yaptığı toplantıda “Çok mucize beklemeyin. Kısa vadede sonuç alamayabiliriz, ama ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesi için umutluyuz” dediğini anımsatması üzerine, Ecevit şunları söyledi:
       “Ben, hep ihtiyatlı konuşmayı severim. Umutlu olarak gidiyorum, fakat ihtiyatlı konuşuyorum. ABD’de, tabii Kongre’nin büyük yetkileri var. Bazan Başkan veya hükümet, bir ülkeye belli bir katkıda bulunmayı içtenlikle istese bile, lobilerin ve Kongre’nin engellemeleri dolayısıyla, hemen sonuç alamayabilir. Fakat ABD’nin bu aşamada Türkiye ile ilişkilere çok büyük önem verdiğini biliyorum. Bizim ekonomik sıkıntılarımızı da ABD yönetimi çok iyi biliyor. Onun için, elden geleni yapacaklardır. Fakat dediğim gibi, ben, ihtiyatlı konuşmayı severim. Onun için bir kuşku duymanıza gerek yok.”
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları