Home page
Haber Menüsü


Arjantin’den IMF’ye sert eleştiri
Ekonomi Bakanı Yardımcısı Todesca, IMF’yi sert biçimde eleştirerek, Arjantin’in durumunu anlayamadığını belirtti ve “İki dakikada bir ne tür yol tutacağımızı söyleyen ve bunu 10 bin kilometre öteden yapan IMF yetkilisine ihtiyacımız yok’ dedi.
Buenos Aires
AA
13 Ocak— Arjantin Ekonomi Bakanı Yardımcısı Jorge Todesca, Uluslararası Para Fonu’nu (IMF) sert dille eleştirirken, IMF’nin, Arjantin’in durumunu anlayamadığını söyledi. Todesca, Arjantin’de bir radyoya verdiği demecinde, çok zarar verici durgunluğa son vermek için, tutarlı bir plan tasarlamaya çok çaba gösterdiklerini vurguladı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Todesca, “açıkçası, her iki dakikada bir bize ne tür yol tutacağımızı söyleyen ve bunu da 10 bin kilometre öteden yapan, durumu hiç de iyice bilmeyen IMF yetkilisine ihtiyacımız yok” dedi.


       IMF İcra Direktörü Yardımcısı Anne Krueger’in Cuma günü gazetecilere açıklamasında, IMF’nin, “Arjantin tarafından konulan ikili döviz kuru sisteminin sürdürülebilir olduğuna inanmadığını” söylemesi üzerine, Arjantin Ekonomi Bakan Yardımcısı Todesca bu açıklamayı yaptı.
       Krueger ayrıca, IMF’den bir heyetin bilgi toplamak ve teknik yardım teklifi için bu hafta Arjantin’e hareket edeceğini, ancak yeni bir kredi müzakeresi için çok erken olduğunu söylemişti.
       Todesca da buna karşılık, IMF’nin söyleyecek ilginç bir şeyi olmadığı zaman daha az konuşması gerektiğini belirterek, “en azından, IMF, ekonomik ve sosyal durumu dengeye getirmemiz için birkaç gün çalışmamıza izin vermeli” diye konuştu.
       Arjantinli yetkililerin halkın çıkarlarını tatmin eden bir planla ortaya çıkacağını belirten Todesca, hükümet çalışırken IMF’in sabırlı olması gerektiğini kaydetti.
       ARJANTİN İÇE Mİ KAPANIYOR?
       Bu arada, Arjantin’in ekonomi politikasının yönünün, onu global piyasalardan “içe doğru kapanmaya ittiği” yolundaki endişeler, uluslararası alanda tartışma yaratıyor. Bu ülkenin yeni hükümetinin kararlarını eleştirenlerden bazıları, Arjantin’in “daha fazla korumacı politikalara yönelip, sürdürülebilir ekonomik planlardan uzaklaştığı” kanısında.
       Arjantin’in sürdürülebilir ekonomik programı olmadığı gerekçesiyle, IMF 1.23 milyar dolarlık krediyi geçen ay askıya almıştı.
       
Ne zaman dibe vuracak?
       Diğer yandan, bankalardaki hesapların dondurulduğu, fiili yüzde 40 civarındaki devalüasyonun enflasyonu körükleme tehlikesinin yaşandığı ve nakit sıkıntısı çekildiği Arjantin’de, ne zaman dibe vurulacağı sorusu da iyice gündeme başına oturdu.
        Son durumda şeker hastalarının kullandığı insülinin bile kıtlaştığı, Gümrük İdaresi’nce el konulan malların ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığı Arjantin’de, verilere bakıldığında, dört yıldır şiddetli ekonomik durgunluk çekiliyor.
       Gıda sıkıntısı nedeniyle isyanlar ve süpermarket yağmalamalarının Aralık ayında patlak vermesinden sonra, protestocular Cuma günü bankalar ve otomatik para çekme (ATM) cihazlarına saldırmışlardı.
       Ülkede bir aydan daha kısa sürede beşinci devlet başkanı göreve geldi. Halkın çaresizlik içinde bankalardaki tasarruf mevduatlarını kurtarmaya çabaladığı Arjantin’de, devalüasyon kararı sonrasında döviz bürolarının önünde dolar satın almak için uzun kuyruklar oluştu.
       Ekonominin adeta felç geçirdiği, mali sistemin değişimden geçip çalkalandığı ülkede çekler karşılıksız çıkıyor, ticaret hayatında kredi kartları devalüasyonun riskleri nedeniyle kabul görmüyor.
       Bu şartlarla kuşatılmaya, köşeye sıkıştırılmaya isyan eden Arjantinliler, hükümetin bankacılık sistemine dair kararları, kuralllara ilişkin haberleri alıp, tasarruflarını kurtarabilme umuduyla her gün radyo haberlerini dikkatle dinliyor.
       Yeni devlet başkanı Eduardo Duhalde yönetiminin, vadesiz ve çek hesaplarındaki 10 bin doların üzerindeki ve tasarruf mevduatında 3 bin dolarlık hesapların sabit vadeli hesaplara çevrilmesini emretmesi ise mudilerin bu hesaplardan en az bir yıl süreyle para çekememesi anlamına geliyor.
       Bu karar aleyhine 2 Ocak’ta protesto gösterisi düzenlenmesinin ardından, binlerce orta sınıf aile geçen Perşembe gecesi yine sokaklara döküldü ve gösterilerde şiddet yaşandı.
       Arjantin’in adeta savaş manzarası arzeden bu isyan ve ekonomik belirsizlik ortamından ürken yabancı turistler ülkede gelmeyince, bazı otellerde doluluk oranı yüzde 85’den yüzde 35’e indi.
       
GÜMRÜKLERDEKİ MALLAR İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DAĞITILACAK
       Hükümet ise Gümrükler İdaresi’nce el konulan giyim eşyaları, konserve gıda ve diğer malları ihtiyaç sahiplerine dağıtmayı planlıyor. Arjantin’in 36 milyonluk nüfusunun yüzde 40 kadarı yoksulluk içinde yaşıyor.
       Hükümet ayrıca ilaç şirketlerine, stoklarında ilaç bulundurmaları talimatını verirken, Brezilya’nın hibe ettiği 12 tonluk insülinin ilk partisi geldi. İş bulabilmenin çok zor olduğu Arjantin’de, moral bozukluğu tüm kesimleri etkilerken, ünlü tango müziği ve dansı salonlarının işleri bile bozuldu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları