Home page
Haber Menüsü


Simitis görüşmede Başkan Bush'a Avrupa'nın yeni para birimi olan Euro'dan hediye etti.
Atina’ya AGSP ve Kıbrıs desteği yok
Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis’in dün Beyaz Saray’da ABD Başkanı George Bush ile görüşmesinden sonra Kıbrıs ve Ege anlaşmazlıkları konusunda Atina’da dikkatler, Başbakan Bülent Ecevit’in Pazartesi günü Bush ile yapacağı görüşmeye çevrildi.
Yorgo Kırbaki/Atina
    11 Ocak—  Atina’daki diplomatik gözlemciler, Simitis-Bush görüşmesi sonuçlarının Ecevit-Bush görüşmesinden sonra kendini belli edeceğini söylediler. Simitis’in ABD ziyareti ile ilgili olarak bugün öğle saatlerine kadar Washington’dan hiçbir açıklama yapılmaması ve görüşmelerin içeriği hakkında enformasyonun sadece Yunan Başbakanı tarafından verilmesinin dikkat çektiği ve aynı nedenle muhalefet partilerinin de tavır alamadıkları Atina’da, Simitis’in dört hedeften ikisine ulaştığı belirtildi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Yunan başkentine ulaşan haberlere göre, Atina’da 2004 yılında yapılacak olimpiyat oyunları amblemli tişort ve 2002 yılında Beyaz Saray’ı ziyaret eden ilk Avrupalı lider olduğundan Euro hediye ettiği ABD Başkanı George Bush’u Avrupa Ordusu ve Kıbrıs konularında ikna edemedi.
Simitis: Ankara belgesine karşıyız

AVRUPA ORDUSU SORUN OLDU
       Simitis, Washington’da Avrupa Ordusu konusunda adeta duvara çarptı. Yunan Başbakanı “NATO’nun en önemli oyuncusu olan ABD’nin Avrupa Ordusu konusunun halledilmesini istemesi gayet doğal. Ancak, bizim de Türkiye ile özel sorunularımız var. Fark da burada. Herkes meseleye kendi çıkarları doğrultusunda bakıyor. Eğer Türkiye, İngiltere ve ABD’nin vardıkları mutabakatı kabul edersek, NATO’daki sorunları AB’ye taşımış olacağız. Biz de bunu kabul etmiyoruz. Avrupa Ordusu için tutumumuzun değişmesi sözkonusu değil. AB’ye öneriler getireceğiz” dedi. Atina’ya ulaşan haberlere göre, ABD yönetimi Simitis’e Türkiye’nin Avrupa savunmasında faal bir rol üstlenmesi gerektiğini açıkça belirtti.
Papandreu Kıbrıs konusunda umutlu

KIBRIS İÇİN DE DESTEK YOK
       Amerikan Yönetimi, Simitis’e Kıbrıs konusu ve Rumların AB üyeliği için de destek çıkmadı. Simitis’in, ABD’ye gitmeden önce Washington’un, Kıbrıs Rum Kesimi’nin Ab üyeliğinin, Kıbrıs sorunun çözümü ile bağlantısız olduğuna ilişkin bir açıklama yapması beklentisi gerçekleşmedi. ABD’nin, çözüm sağlanmadan Rumların AB üyeliğine sıcak bakmadığı ve dolayısıyla da çözüm için 2002 yılı içinde Türkiye’ye baskı niyetinde olmadığı anlaşılıyor.
       Bush’un görüşmeden önceki açıklamasında Kıbrıs için tek kelime söylememesi de buna işaret. Simitis ise basın toplantısında “Denktaş tavrını değiştirmelidir. Daha iyi bir izlenim bırakmak için taktik değiştirmesi sorunu çözmez. Görüştüğüm Amerikalı yetkililerden hiçbir siyasi sorunun, Kıbrıs’ın AB üyeliği için şart teşkil ettiğini söylemedi” dedi.
       
ABD İLİŞKİLERDEN MEMNUN
        Avrupa Ordusu ve Kıbrıs’ın aksine Bush yönetimi Yunanistan’ın Türk-Yunan yakınlaşmasındaki tututumundan memnun. Baskan Bush, Simitis ile görüşmesinden önce Atina’nın bu konudaki tavrını takdirle karşıladığını söyledi. Simitis ise Türk-Yunan ilişkileri için “Biz daha iyi ilişkiler için ısrarlıyız. Gerginliklerin aşılmasını ve işbirliğimizin geliştirilmesini istiyoruz. Ancak, bu sadece bizim girişimlerimizle sağlanamaz. Türkiye’nin de benzer adımlar atması gerekir” dedi.
       Ege’de deniz sınırlarının belirlenmesi için Türk-Yunan diyalogunun başlayıp başlamayacağı sorusuna ise Yunan başbakanı “Daha erken. Türkiye 2004 yılında kıta sahanlığı soruunu için Lahey Adalet Divanı’na başvurmalı. 2006, 2008 yılına kadar sınırların belirlenmesi konusu da tartışılacak. Aslında sınırlar bellidir. Konu kıta sahanlığı ve 12 mildir” diye cevapladı.
        Teörörle mücadele konusunda ise Bush “teröre karşı tutumunuzu takdirle karşılıyorum” demesi, Washington’un bu dönemde Atina’ya baskı dozunu arttırma niyetinde olmadığının göstergesi sayıldı.
       Simitis ise “Terörle sorunlarımız olduğunu biliyoruz. Çözmeye de çalışıyoruz. Gerçeği söylemek ayıp değildir. Terörün bunca yıl çökertilememesi öncelikle bizi sorumlu kılıyor. Ancak, bizimle işbirliği yapan yabancı güvenlik birimleri de bir sonuç elde edemedi” dedi.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları