| | | Japonyanın deprem konusunda deneyimli olduğunu belirten Motooka, bu köprünün ayaklarının güçlendirilmesi için Türkiyeye 100 milyon dolar kredi verileceğini söyledi.
Japonya Senato Başkan Yardımcısı Motooka, Türkiyeye deprem sonrasında Adapazarındaki kurulan Japon Köyü için belli bir miktar hibede bulunacaklarını, Boğaz Tüp Geçişi için de 12 milyar 700 milyon yen vermek istediklerini bildirdi.
BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜNÜN YIKILMASI
Bir gazetecinin, Boğaziçi Köprüsünün başka bir depremde yıkılacağını söylediniz. Bunu neye dayandırıyorsunuz? sorusu üzerine şöyle konuştu: Burada sanıyorum bir yanlış anlaşılma olmuş. Deprem sonrasında Türk ve Japon uzmanlar biraraya gelerek, (olası başka bir depremde bu köprünün yıkılabilir. Bunun önüne geçmek için ne yapılabilir?) diye tartışmışlar. Neticede köprünün ayaklarının dayanıklılığının artırılması gerektiğini ifade etmişlerdir. Bu ayakların güçlendirilmesinin de bizim vereceğimiz kredi ile sağlanabileceğini ifade etmek istedim.
Motooka, 2003 yılında ülkesinde Türk Günü kutlamasının yapılacağını bildirerek, Senato Başkanlarının bu günün daha kapsamlı şekilde kutlanması için TBMM Başkanı Ömer İzgiyi kalabalık bir heyetle Japonyaya beklediğini söyledi. TBMM Başkanı Ömer İzgi de Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkilerin son derece iyi gittiğini bildirdi. İki ülkenin dünya siyasetinde aykırı düşüncelerinin olmadığını ifade eden İzgi, parlamentolar arasındaki iyi ilişkilerin hükümetler arasındaki yakınlaşmayı da sağlayacağını belirtti.
| |